Grondstoffenjacht
Kunnen we evolueren naar een duurzame levenscyclus voor onze elektrische toestellen? Een workshop over grondstoffen, urban mining en circulaire economie.
Inschrijving openKunnen we evolueren naar een duurzame levenscyclus voor onze elektrische toestellen? Een workshop over grondstoffen, urban mining en circulaire economie.
Inschrijving openVia Snoepbosjes met fruitboompjes, bessenstruiken, kruiden en groentezaden op scholen krijgen kinderen de kans om kleurrijke, gezonde traktaties te kweken en leren ze spelenderwijs over biodiversiteit en duurzame landbouw.
Inschrijving openWil jouw school of vereniging onze bijen een handje helpen? Zaai samen met je leerlingen, collega’s, vrijwilligers een bloemenweide bij jou in de buurt.
Inschrijving openLeerlingen van het 4e leerjaar leren zich veilig te voet te verplaatsen in de buurt van de school.
Voor Brusselse scholen.
Kies voor lokale en seizoensgebonden groenten en fruit als tussendoortje. Ga samen met honderden scholen over heel België de uitdaging aan.
Inschrijving open6 keer per (school)jaar dagen we iedereen uit om met een klein gebaar samen een wereld van verschil te maken. De actiedagen: Strapdag, Eet lokaal, #MissieMinder, #iktrekhetmijaan, Wereldwaterdag@school en Buitenlesdag.
Inschrijving openGa uitdagingen aan rond duurzame mobiliteit, verkeersveiligheid en stel jezelf vragen over de impact van mobiliteitskeuzes op ons milieu.
Voor Brusselse scholen van het derde tot en met het zesde middelbaar.
De allerjongste voetgangers zetten een hele voormiddag hun zintuigen op scherp tijdens een ontdekkingstocht in de schoolomgeving.
Voor Brusselse scholen.
Plots staat er een prins of prinses uit Viesvuilland in de klas! Kunnen jouw leerlingen helpen om het afvalprobleem op te lossen? Samen gaan we op een spannend avontuur om het afval op school te verminderen en beter te sorteren.
Inschrijving openOntdek op een speelse manier hoe je afval kunt verminderen, hergebruiken, herstellen en recycleren. Deze workshop biedt praktische tips en inspirerende ideeën om direct in de klas toe te passen. Samen maken we afvalbeheer leuk en leerzaam!
Inschrijving openLaat je leerlingen op een leuke manier kennismaken met gezonde voeding. Op het menu: zintuiglijke spelletjes, ontdekken van lokale en seizoensgebonden groenten en fruit, koken en ook lekker proeven!
Inschrijving openEen koolstofarme samenleving tegen 2050. Hoe pakken jouw leerlingen deze uitdaging aan? Nodig een klimaatcoach uit in je klas en ga aan de slag met de webtool ‘My 2050’.
Inschrijving openDe oorzaken en gevolgen begrijpen van de klimaatverandering, samen nadenken over mogelijke oplossingen … en dat alles op een leuke en interactieve manier.
Inschrijving openSensibiliseer je leerlingen rond circulaire economie, het belang van recycleren en duurzaam consumeren. Organiseer vervolgens een gsm-inzamelactie op je school.
Inschrijving openBreng kostbare materialen opnieuw in omloop. Je school wordt beloond met ICT-materiaal.
Inschrijving openEen innovatief zwerfvuiltraject voor leerlingen uit het secundair onderwijs.
Inschrijving openGa op KlimaatMissie en ontdek hoe jij met je klas kunt bijdragen om Antwerpen klimaatvriendelijker te maken. Duik in de interactieve expo ‘Antwerpen voor Klimaat’ en brainstorm over mogelijke klimaatoplossingen.
Inschrijving openEen speeltijd, middagpauze of hele dag zonder afval? Ga samen met honderden scholen over heel België de uitdaging aan.
Inschrijving openWe trekken ons de klimaatverandering aan en zetten samen met honderden scholen over heel België onze klimaatacties in de kijker.
Inschrijving openSpring zorgzaam om met water, ook verborgen water. Ga samen met honderden scholen over heel België de uitdaging aan.
Inschrijving openNeem de tijd om naar buiten te gaan voor een buitenles en te genieten van de natuur.
Inschrijving openDe STEM-leercentrale van VITO in Mol nodigt leerlingen uit tot een STEM-ontdekkingsreis met rondleidingen, workshops en een online leeromgeving. Ervaar de duurzame transitie hands-on!
Inschrijving openOntdek hoe we waardevolle en veelzijdige stoffen halen uit lignine in planten, een groen alternatief voor aardolie. Bezoek de operationele testinstallatie en ervaar de stappen van chemisch experiment tot grootschalig gebruik.
Inschrijving openBezoek de diepe geothermiecentrale van VITO in Mol met een bezoek aan de geothermische installatie, een 4 m. hoge maquette van de ondergrond, een escape room en een rondleiding met VR-bril.
Inschrijving openOntdek de duurzame stad van de toekomst aan de hand van VITO onderzoeksthema’s energie, water, materialen en lucht. Experimenteer met CO2-opslag en ervaar hoe je CO2 nuttig kan gebruiken.
Inschrijving openDe Beste Sorteerder van het Land is haar magische sorteerbril verloren. Samen met de leerlingen gaan ze stap voor stap doorheen het optimo-sorteerproces, op zoek naar de bril!
Voor scholen in Limburg en Diest.
Een educatief project waarin scholen binnen een stad, gemeente of regio de strijd aangaan met elektronisch afval. Het combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie.
Inschrijving openEen propere buurt creëer je samen. Scholen en leerlingen spelen hierin een belangrijke rol.
Voor scholen in Stad Brussel, Laken, Haren of Neder-Over-Heembeek
Composteren kan je leren. Nodig een coach van GoodPlanet uit in de klas en stoom je leerlingen klaar om als echte compostmeesters afval om te toveren tot aarde.
Voor scholen in Limburg en Diest.
Herstellen is hip en tweedehands is tof. Samen met eekhoorns Bert en Bieke ontdekken je leerlingen hoe ze afval kunnen voorkomen.
Voor scholen in Limburg en Diest.
Mick leert in het museum van natuur over de schadelijke effecten van plastic en bouwt een teletijdmachine om te reizen naar jouw school. Helpen jouw leerlingen om de toekomst beter te maken?
Voor scholen in Limburg en Diest.
‘We bewegen in onze wijk’ laat leerlingen toe om meer te beleven, zich de schoolwijk eigen te maken, en bewustere mobiliteitskeuzes te maken.
Inschrijving openIeder jaar tellen we af naar de tweede zondag van juli: de dag waarop Big Jump plaatsvindt. Een internationaal evenement waarbij jaarlijks duizenden burgers over heel Europa de sprong wagen voor springlevend water.
Een Buitenspeelbende is een groepje kinderen uit dezelfde buurt, die graag buiten spelen. Elk kind is welkom in een Buitenspeelbende: kinderen met of zonder beperking, kinderen die elkaar wel of niet kennen …
Cera GoodWalk, de duurzame wandelzoektochten van Cera en GoodPlanet Belgium, brengt je dit jaar tussen 24 mei en 3 november 2024 naar Brugge en Louvain-La-Neuve.
Breng een geleid interactief bezoek aan de Optimo sorteerinstallatie en de biostoomcentrale in Beringen.
Voor scholen en verenigingen in Limburg en Diest.
Wil je als school of vereniging de natuur een handje toesteken en de biodiversiteit helpen vergroten? Plant samen met ons een Mini Bos aan. We herlanceren het project om te planten in de winter van 2024-25. Schrijf je nu al in om op de hoogte te blijven!
Inschrijving openWelke acties kan je ondernemen om de klimaatheld van morgen te worden? Ontdek het in BELEXPO!
Klaar voor een onvergetelijke groepsactiviteit in hartje Brussel? Doe mee aan deze gratis begeleide activiteit in de stad en ontdek de magie van een Slow City!
Inschrijving openEen kant-en-klaar educatief pakket rond correct beheer en verwerking van gebruikte olie, voor studierichtingen automechanica en landbouw.
Kom te voet, per fiets, step of met het openbaar vervoer naar school. Ga samen met honderden scholen over heel België de uitdaging aan.
Leerlingen van het 1e leerjaar leren de gouden regels toepassen van het veilig oversteken en stappen op straat.
Voor Brusselse scholen.
Wil je op school beter omgaan met afval? Wij helpen leerkrachten met praktische stappen door middel van advies, training, een educatief pakket en een persoonlijk ondersteuningsprogramma van 3 jaar voor basisscholen.
Voor Brusselse scholen.
Een lespakket om de financiële geletterdheid van leerlingen te verhogen met een bijzondere aandacht voor duurzaamheid.
GoodPlanet ondersteunt en begeleidt de inrichting van schoolstraten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Ontdek de winnaars van Young Reporters for the Environment 2024.
TextielHelden is een educatief project waarin de levenscyclus van kledij centraal staat: van grondstof over productieproces naar onze (over)consumptie van kledij.
Voor scholen uit Hamme, Bornem of Puurs-Sint-Amands
Een klein stukje wilde natuur, midden in de stad. Een prettige plek voor dieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de natuur. Stadsmussen klein en groot ontmoeten elkaar op een groene en gezonde plek.
Ben je tussen de 16 en 25 jaar en maak je je zorgen over het milieu en de samenleving? Laat ons weten wat jou inspireert of verontwaardigt. Kies het medium dat het beste bij je past en doe mee aan de wedstrijd Young Reporters for the Environment!
We begeleiden je school (leerlingen én korps) rond het thema energie. Een traject met 3 interactieve workshops en een energie-scan van het schoolgebouw resulteert in een concreet plan voor energiebesparing.
Ontdek het gratis online platform over VITO-onderzoekstopics: aardwarmte, plastics, aardobservatie, binnenluchtkwaliteit, CO2 en warmtenetten.
Dit begeleidingstraject maakt leerlingen bewust van de klimaatproblematiek aan de hand van het thema energie.
Voor scholen in Stad Brussel
Ontdek de smaak van PlantAardig eten. Workshop voor scholen waarin leerlingen plantaardige eiwitbronnen verkennen, heerlijke hapjes bereiden en we ook de ouders inspireren. Goed voor je gezondheid en de planeet!
Het eerste speel- en leerbos in de Vlaamse Ardennen. Het bestaat uit vier soorten van bos met meer dan 5.000 m² aan natuurlijke speelruimte en er worden 1500 nieuwe bomen voorzien.
Slim met energie op school? Ga aan de slag met het gratis lespakket Energy Challenges!
Ga met met je leerlingen aan de slag rond de impact en levenscyclus van GSM’s of smartphones. Gratis Lespakket voor het lager en secundair onderwijs.
Klimaattraject van 2 jaren voor jongeren die leren wat klimaatverandering betekent en hoe zij kunnen meewerken aan een klimaat–neutrale stad.
Kunnen we de groeiende wereldwijde vraag naar grondstoffen nog volgen? En wil je leren hoe we schaarse grondstoffen op een duurzame manier kunnen ontginnen en (her)gebruiken? Kom het te weten via het gratis educatief pakket bij de app ‘ResourCity’ van VITO voor het secundair onderwijs.
Workshops waarin kinderen op een speelde manier worden geïnspireerd om duurzaam om te gaan met het klimaat, energie- en waterverbruik.
Enkel voor scholen in de Antwerpse Kempen (regio IOK).
Hoe kunnen we (beter) zorg dragen voor ons kostbare water? In zes workshops leren leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar alles over de waterkringloop en waterbeleid.
Hoe kunnen we met andere ogen naar onze buurt kijken? Van wie is ruimte? Hoe kunnen we die mooier, gezonder en klimaatvriendelijker maken? ‘Wij zijn Ruimte’ wil scholen en buurtgroepen tools aanreiken om met deze vragen aan de slag te gaan. Neem deel aan 1 van de 5 pilootprojecten.
Ruimte voor verbinding, ontmoeting en ontspanning in hartje Brussel.
Een uitstap maken in de natuur moeten mogelijk zijn voor iedereen! Maar waar vinden mensen met een beperking of hun begeleiders hierover informatie? En hoe kunnen parken en groendomeinen over hun inclusief aanbod communiceren?
Deze expo plaatst migratie in een historische context, geeft een overzicht van de verschillende oorzaken en schetst de kansen voor een duurzame samenleving.
Dagtrip naar een zwemvijver? Weekend naar het strand? Aanmeren in een jachthaven? Kijk uit naar duurzame locaties met Blue Flag label.
Jongeren uit België, Nederland en Frankrijk komen samen rond het thema water. Ze ontwikkelen hun eigen visie over specifieke thema’s en drukken zo hun stempel op het internationaal waterbeleid.
Een gedeelde plek, buiten in het groen, waar verschillende generaties samenkomen om te spelen, leren, eten, rusten of gewoon genieten. Bekijk onze documentaire en ga aan de slag met onze brochure ‘Leidraad generatietuinen’.
Gratis workshop voor scholen die het charter van DrinKraantjeswater ondertekenden.
Een checklist, een seizoenskalender en een draaiboek voor een buitengewone dag.
Je buitenruimte vergroenen, hoe pak je dat aan? En hoe kan je een natuurlijke buitenruimte educatief volop benutten? Schakel de expertise van GoodPlanet in.
In acht streefpunten naar een groene, gezellige en avontuurlijke speelplaats. Boek boordevol argumenten, beheertips en goede voorbeelden uit binnen- en buitenland.
Lespakket rond klimaatverandering en actiemodel om de CO2-uitstoot van je klas te verminderen.
Financiële, inhoudelijke en technische ondersteuning voor jongeren die waterprojecten in hun eigen regio willen uitvoeren.
Deze fototentoonstelling brengt zowel waterproblemen als oplossingen in beeld. Prachtige foto’s van Dieter Telemans vertellen verhalen van over de hele wereld. Ze inspireren de bezoeker om zelf een deel van de oplossing te worden.
Neem een intieme kijk in het leven van vijf vrouwen in de textielsector met deze awardwinnende documentaire van Stéfanne Prijot.
Kant-en-klare lesfiches voor verschillende vakken uit alle graden van de onderwijsvormen aso, tso, bso en kso.
In Sint-Joost-ten-Node startte GoodPlanet een netwerk van buurtcomposten. De tweetalige affiches en stickers kan je, net als het filmpje-zonder-woorden, ook voor jouw buurtcompost, op school of zelfs thuis gebruiken.
Is er nog een toekomst weggelegd voor papier? Door middel van laagdrempelige werkvormen en praktische materialen raken jongeren op een speelse manier wegwijs in de wereld van papier en gaan ze het debat aan in de klas.
Jongerenparticipatie bevorderen in je stad of gemeente.
Acties voor minder auto’s en gezondere lucht in de schoolomgeving.
Het Schoolvervoerplan zet jouw school en jouw leerlingen op weg naar een betere mobiliteit. Van diagnose tot actie en evaluatie.
Steunpunt voor Natuur- en Milieueducatie (NME) voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen voldoende water drinken doorheen de schooldag? En waarom is dat zo belangrijk?
Straffe en ontroerende getuigenissen nodigen uit om te werken rond diversiteit en samen-leven. In je eigen klas, groep of organisatie of via uitwisseling met een andere klas, groep of organisatie.
Wanneer kan je welk deel van welke plant plukken?
Is ook jouw speelplaats nog hard, saai en grijs? Wil je gaan voor een kleurrijke plek met aandacht voor het welbevinden van je leerlingen? Het project Pimp je speelplaats beantwoordt al je vragen en wil zo schoolspeelplaatsen boeiender en natuurrijker maken.
Themaweek waarin Tante Netje kleuters leert hoe een proper en gezond huis hand in hand gaat met een propere en gezonde planeet.
Bijen, bestuivers en de helden die hen beschermen krijgen de hoofdrol in deze fototentoonstelling.
Trek met je klas het bos in en breng het bos de klas binnen.
In alle Vlaamse scholen een gezond en duurzaam voedingsbeleid. Zowel in de keuken als in de klas.
Met de Velo-vriend sticker toont jouw organisatie of horecazaak dat fietsers in nood bij jou terechtkunnen.
Zoek je een hotel, vakantieverblijf of vergaderlocatie? Kijk uit naar duurzame locaties met Green Key label.
Prachtige landschappen van onze planeet. Pakkende getuigenissen van haar bewoners. De documentaires van onze erevoorzitter nemen je mee naar alle uithoeken van de wereld.