#iktrekhetmijaan
Vrijdag 2 februari 2024

#iktrekhetmijaan is één van de zes actiedagen van de GoodPlanet Challenges, in samenwerking met MOS Vlaanderen en Departement Omgeving.

#iktrekhetmijaan is …
Een actiedag die volledig in het teken staat van het klimaat.

Waarom?
Omdat we het ons aantrekken, de klimaatverandering en samen een groot verschil kunnen maken. Het hele jaar door zijn we in de weer met allerlei klimaatacties. Denk bijvoorbeeld maar aan een donderdag veggie-dag of aan een groene speelplaats. Het is tijd om deze acties in de kijker te plaatsen!

Hoe?
Er zijn twee niveaus van deelname. Je kan je engageren voor niveau 1 of 2 of allebei!

  • Niveau 1: ik breng één uur zonder elektriciteit en/of verwarming door. Ik doof alle lichten en elektrische apparaten, trek alle stekkers uit en zet indien mogelijk de verwarming uit.
    Als we ons dagelijks leven bekijken, weten we dat energie ons in staat stelt om talloze taken te vervullen. Of we nu onderweg zijn met de bus, onze smartphone gebruiken of ons huis verwarmen, we zijn allemaal afhankelijk van energie. Het gebruik van energie heeft echter een aanzienlijke impact op onze rekening, maar vooral ook op het klimaat. Daarom is deze bewustzijnsactie rond energiebesparing van groot belang.
    Tip: wil je de actie nog sterker maken? Ga dan voor één volledige dag zonder verwarming en elektriciteit!
  • Niveau 2: ik organiseer een mini-manifestatie voor het klimaat. Ik maak posters met kernboodschappen over het klimaat en zet onze eigen klimaatacties in de kijker.
    We kunnen veel meer doen voor het klimaat dan enkel de verwarming een graadje lager zetten en een dikke trui aantrekken. Meer en meer komen ook andere thema’s aan bod zoals klimaatvluchtelingen, sluipverbruik, vergroening, voeding, mobiliteit, … Daarom is het tijd om uit te pakken met al jullie klimaatacties en deze te delen met ons!

Meer informatie over energie/klimaat en hoe je de acties kan uitvoeren, vind je terug in het thematisch dossier en in de praktische fiches bij educatief materiaal.

Ik schrijf me in Bekijk de andere challenges Educatieve tools


Wil je nog verder werken rond het thema in de klas? Dat kan! Ontdek onze gratis workshops en trajecten:


Met de steun van de Vlaamse overheid.