
Cera GoodWalk – Interview met Tine
Tine Driessen van GoodPlanet stelde de Cera GoodWalk van Genk samen. We hoorden Tine uit over haar ervaringen …
Tine Driessen van GoodPlanet stelde de Cera GoodWalk van Genk samen. We hoorden Tine uit over haar ervaringen …
Wandelzoektocht met wedstrijd. Duurzame initiatieven en culturele plekjes in Genk en Namen ontdekken. Wanneer je wil, met wie je wil en op je eigen tempo.
Ontdek de winnaars van Young Reporters for the Environment 2022.
Het 7E-model is een denkkader dat mensen in zeven stappen wil helpen om hun gedrag te veranderen.
Hoe kunnen we met andere ogen naar onze buurt kijken? Van wie is ruimte? Hoe kunnen we die mooier, gezonder en klimaatvriendelijker maken? ‘Wij zijn Ruimte’ wil scholen en buurtgroepen tools aanreiken om met deze vragen aan de slag te gaan. Neem deel aan 1 van de 5 pilootprojecten.
Ieder jaar tellen we af naar de tweede zondag van juli: de dag waarop Big Jump plaatsvindt. Een internationaal evenement waarbij jaarlijks duizenden burgers over heel Europa de sprong wagen voor proper water.
De oorzaken en gevolgen begrijpen van de klimaatverandering, samen nadenken over mogelijke oplossingen… en dat alles op een leuke en interactieve manier.
Hoe pas je het 7E-model toe? Dat leggen we uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld van een belangrijk thema van Ewoud Monbaliu en GoodPlanet Belgium: verandering brengen in de manier waarop we ons verplaatsen. Interview met Ewoud Monbaliu, een van de bedenkers van het 7E-model en Julie Godart, coördinator van het mobiliteitsprogramma en lid […]
Verdiep jij je in klimaatuitdagingen en onderneem je acties voor het milieu? Maak dan je boodschap bekend bij het grote publiek en wie weet word jij wel Young Reporter van het jaar 2022.
Hoe kunnen we (beter) zorg dragen voor ons kostbare water? In zes workshops leren leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar alles over de waterkringloop en waterbeleid. Schrijf je snel in voor dit pilootproject!
Een originele teambuilding waarbij duurzaam samenleven centraal staat? Je klanten betrekken bij duurzame keuzes van je onderneming? GoodPlanet biedt jouw werknemers en klanten unieke ervaringen met een duurzame insteek.
Samen met je team een dagje de natuur in: heerlijk! Ervaar de rust op deze unieke plek en beleef samen een inspirerende dag met educatieve activiteiten in de natuur.
Goesting in gezonde voeding? Kinderen ruiken, voelen, proeven en koken met seizoensgroenten en -fruit van bij ons.
Via uitdagingen, leuke activiteiten en lekker samen kokerellen worden je leerlingen echte kenners op vlak van duurzame voeding. Ze treden zo toe tot de ‘Ridders van de gezonde tafel’!
Een innovatief zwerfvuiltraject voor leerlingen uit het secundair onderwijs.
Via raadsels, experimenten, uitdagingen, … worden jouw leerlingen uitgedaagd na te denken over duurzame en verantwoorde mobiliteit in de stad of veiligheid en hoffelijkheid in het openbaar vervoer in Brussel.
Enkel voor Brusselse scholen.
Een project rond verkeersveiligheid en actieve mobiliteit voor leerlingen van het 1e en 2e leerjaar secundair onderwijs.
Enkel voor Brusselse scholen.
‘We bewegen in onze wijk’ laat leerlingen toe om meer te beleven, zich de schoolwijk eigen te maken, en bewustere mobiliteitskeuzes te maken.
Zijn jouw leerlingen échte uitvinders, kunstenaars, acteurs, … ? Met inzet van hun creatieve talenten nemen we verschillende mobiliteitskeuzes onder de loep.
Ruimte voor verbinding, ontmoeting en ontspanning in hartje Brussel.
… één van de gangmakers van het 7E-model. We gingen met hem in gesprek om meer te leren over wat nu écht goed werkt als je gedragsverandering wil aanvuren en draagvlak en ‘engagement’ creëren.
Wat zijn de zeven E’s en hoe past GoodPlanet ze concreet toe? Het 7E-model gaat uit van zeven hefbomen die mensen helpen om tot ander gedrag te komen.
De ‘Klimaatket’ komt naar je toe! Deze sympathieke kerel ‘uit de toekomst’ leert de kinderen meer over klimaatverandering en hoe zij kunnen meewerken aan een klimaatneutrale stad.
Voor Vilvoordse klassen uit de derde graad lager onderwijs.
Een propere buurt creëer je samen. Scholen en leerlingen spelen hierin een belangrijke rol.
Voor scholen in Brussel stad, Laken, Haren of Neder-Over-Heembeek
Leerlingen van het vierde leerjaar leren zich veilig te voet verplaatsen in de stad.
Enkel voor Brusselse scholen.
Een uitstap maken in de natuur moeten mogelijk zijn voor iedereen! Maar waar vinden mensen met een beperking of hun begeleiders hierover informatie? En hoe kunnen parken en groendomeinen over hun inclusief aanbod communiceren?
Waarom loopt het gesmeerd als je olie recycleert? We vroegen Kelly De Leuze, de coördinator van het circulaire-economie-programma van GoodPlanet héél graag even de oren van het hoofd over het hele fijne nieuwe educatief pakket over olierecyclage dat deze maand wordt gelanceerd met Valorlub.
Een kant-en-klaar educatief pakket rond correct beheer en verwerking van gebruikte olie, voor studierichtingen automechanica en landbouw.
Wist je dat het eten op je bord meer impact heeft op het klimaat dan de wagen waarmee je rijdt? Door het aannemen van duurzame eetgewoonten kunnen we tot 70-80% van de uitstoot van broeikasgassen en het landgebruik en 50% van het waterverbruik verminderen. Wil je weten hoe je dit kunt veranderen? Kom het ontdekken op Domaine de Graux in Doornik.
Aardwarmte is hot. Marieke Tijskens is de coördinator en bezieler van de gloédnieuwe online leermodule Aardwarmte van GoodPlanet en VITO. We vroegen haar héél graag even de oren van het hoofd over de – al zeggen we het zelf – heel leerrijke modules die ze de laatste maanden van nul opbouwde.
Aardwarmte is hot. Bezoek de leercentrale geothermie en warmtenetten en ontdek deze duurzame energiebron samen met je leerlingen. Of breng ons virtueel een bezoek via de online leeromgeving!
Steeds meer plastic stapelt zich op in rivieren, zeeën en oceanen. Kom met je team de oevers van de Schelde opruimen en maak van het afval een kunstwerk. En hoe kan jij plastic vervuiling helpen voorkomen? Ontdek het in het atelier zero waste challenge op Stormkop in Antwerpen.
Brussel is nu een Stad 30. Maar wat wil dat zeggen? Waarom is dat goed?
Wandel mee in Elsene of Kuregem en kijk, meet en beleef waarom trager verkeer de stad veiliger en leefbaarder maakt.
5 keer per (school)jaar dagen we iedereen uit om samen met een klein gebaar een wereld van verschil te maken. De actiedagen: Eet lokaal, Zero afval, Dikketruiendag, Wereldwaterdag@school en Buitenlesdag.
Kies voor lokale en seizoensgebonden groenten en fruit als tussendoortje. Ga samen met honderden scholen over heel België de uitdaging aan.
Een speeltijd, middagpauze of hele dag zonder afval? Ga samen met honderden scholen over heel België de uitdaging aan.
GoodPlanet organiseert teambuildings rond verschillende duurzaamheidsthema’s. Samen bedenken én realiseren we concrete acties, die stimuleren om je gewoontes te veranderen en je op weg zetten naar een duurzamere werking of levensstijl.
Trek een dikke trui aan en zet de verwarming een graad lager. Ga samen met honderden scholen over heel België de uitdaging aan.
Welke acties kan je ondernemen om de klimaatheld van morgen te worden? Ontdek het in BELEXPO!
Een dag rondom het thema klimaat is een uitstekende gelegenheid om je collega’s en werknemers te sensibiliseren. Samen met GoodPlanet kan je een modulair programma samenstellen waarin zowel praktijk als theorie op een leuke manier worden aangebracht.
Spring zorgzaam om met water, ook verborgen water. Ga samen met honderden scholen over heel België de uitdaging aan.
Iedereen binnen een organisatie betrekken bij de klimaatstrategie en klimaatacties: dat kan! GoodPlanet en the Belgian Alliance for Climate Action (BACA) bundelden hun krachten en werkten hiervoor een KlimaatAtelier uit.
Ruil je muffe refter of klaslokaal in voor een inspirerende les in én over het groen. Ga samen met honderden scholen over heel België de uitdaging aan.
In nabeschouwing van de klimaattop in Glasgow, geven we graag twee bevlogen GoodPlanet-ers het woord: Peter-Paul Vossepoel, klimaatactivist en medewerker mobiliteit en Véronique Siquet, coördinatrice van het programma Klimaat binnen GoodPlanet.
Interview met Kristina, Directeur van het GoodPlanet Sustanable Solutions programma, over thuiswerk, outdoor teambuildings en andere activiteiten in en over de natuur.
Een duurzame teambuilding die je dichter bij elkaar en bij de natuur brengt!
Kiezen voor plantAardig betekent kiezen voor voeding die goed is voor onszelf én onze planeet. Ontdek het voedsel van de toekomst in een gratis workshop.
Enkel voor Gentse scholen.
Heb je het ook gehad met dagenlang werken voor een scherm? Toch kan je dat ook leuk maken: waarom geen gebruik maken van deze crisis om samen met je collega’s duurzame(re) gewoontes te ontwikkelen? Maar hoe doe je dit online?
Villa Pila @ school neemt je mee doorheen de wondere wereld van de batterij: van oorsprong tot recyclage. Hoe zien ze eruit, hoe werken ze en hoe kunnen ze een tweede leven krijgen als brilmontuur of fiets ?
Enkel voor Brusselse scholen.
Kunnen we evolueren naar een duurzame levenscyclus voor onze elektrische toestellen? Een workshop over grondstoffen, materialen, urban mining en circulaire economie.
Via interactieve en gevarieerde werkvormen zoomen we in op de kernprincipes van de Europese afvalstrategie: rethink, reduce, reuse, repair en recycle. Ofwel: afval omdenken, verminderen, hergebruiken, herstellen en recycleren.
Plots staat er een prinses of prins uit Viesvuilland in de klas! Kunnen jouw kleuters helpen om het afval te sorteren? Samen zoeken we oplossingen voor minder afval op school.
De allerjongste voetgangers zetten een hele voormiddag hun zintuigen op scherp tijdens een ontdekkingstocht in de schoolomgeving.
Deze expo plaatst migratie in een historische context, geeft een overzicht van de verschillende oorzaken en schetst de kansen voor een duurzame samenleving.
Wil je als bedrijf of organisatie duurzamer werken, maar je weet niet goed hoe je begint? Dan is er GoodPlanet ‘Sustainable Solutions’. Wij begeleiden en adviseren het management- of het duurzaamheidsteam in de transitie naar duurzaam – of duurzamer – ondernemen.
Ben je geïnteresseerd in ‘zero afval’ op school? Wil je het thema in je lessen introduceren en er samen een concreet, leuk en uitdagend schoolproject van maken dat goed is voor het milieu en ieders gezondheid?
Enkel voor Brusselse scholen.
GoodPlanet ondersteunt en begeleidt de inrichting van schoolstraten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Breng kostbare materialen opnieuw in omloop. Je school wordt beloond met ICT-materiaal.
GoodPlanet & Graspop Metal Meeting slaan de handen in elkaar voor een properder festival. Sluit je overdag aan bij ons vrijwilligersteam en geniet ’s avonds gratis van de optredens.
Prachtige landschappen van onze planeet. Pakkende getuigenissen van haar bewoners. De documentaires van onze erevoorzitter nemen je mee naar alle uithoeken van de wereld.
In de Agile Mobility Challenge reis je speels door Brussel met je team met verschillende vervoersmodi. Ondertussen ga je spannende uitdagingen aan op vlak van verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit. Een geweldige gelegenheid om onze mooie hoofdstad vanuit een nieuwe invalshoek te bekijken!
Topten.be is dé referentie voor energie-efficiënte toestellen voor verwarming en koeling. Met de website én online zoekmachine Topten.be zet GoodPlanet mee zijn schouders onder het Europese project ‘Hacks’.
Zoek je een hotel, vakantieverblijf of vergaderlocatie? Kijk uit naar duurzame locaties met Green Key label.
Dagtrip naar een zwemvijver? Weekend naar het strand? Aanmeren in een jachthaven? Kijk uit naar duurzame locaties met Blue Flag label.
Meet, weet en kom in actie met de klas. Met deze online tool creëren scholen een duurzamere schoolomgeving.
Een koolstofarme samenleving tegen 2050. Hoe pakken jouw leerlingen deze uitdaging aan? Nodig een klimaatcoach uit in je klas en ga aan de slag met de webtool ‘My 2050’.
Parkeerplekken bezetten, nepboetes uitdelen of een selfie met je buschauffeur? Ga elke week een nieuwe uitdaging aan met je klas of vriendengroep en win coole prijzen.
Jongeren uit België, Nederland en Frankrijk komen samen rond het thema water. Ze ontwikkelen hun eigen visie over specifieke thema’s en drukken zo hun stempel op het internationaal waterbeleid.
Herstellen is hip en tweedehands is tof. Samen met eekhoorns Bert en Bieke ontdekken je leerlingen hoe ze afval kunnen voorkomen.
Enkel voor Limburgse scholen.
Een klein stukje wilde natuur, midden in de stad. Een prettige plek voor dieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de natuur. Stadsmussen klein en groot ontmoeten elkaar op een groene en gezonde plek.
Een gedeelde plek, buiten in het groen, waar verschillende generaties samenkomen om te spelen, leren, eten, rusten of gewoon genieten. Bekijk onze documentaire en ga aan de slag met onze brochure ‘Leidraad generatietuinen’.
Het project Energieke Dorpen brengt mensen uit Veurne en Diksmuide samen om na te denken over energie en zelf in actie te schieten. Een Tupperwareparty, maar toch net even anders.
8 Belgische parken en groene ruimten krijgen internationale erkenning met Green Flag Award 2021. Deze award erkent en beloont duurzaam beheerde en toegankelijke groene ruimtes die voldoen aan de behoeften van hun gebruikers.
Composteren kan je leren. Nodig een educatief medewerker van GoodPlanet uit in de klas en stoom je leerlingen klaar om als echte compostmeesters afval om te toveren tot aarde.
Gratis voor scholen in Limburg en Diest.
Verrassend lekker, gezond voor jou en goed voor de planeet. Klaar in een handomdraai.
Gratis workshop voor scholen die het charter van DrinKraantjeswater ondertekenden.
Een checklist, een seizoenskalender en een draaiboek voor een buitengewone dag.
Workshop over het effect van plastic op onze leefomgeving.
Gratis voor scholen in Limburg en Diest.
Je buitenruimte vergroenen, hoe pak je dat aan? En hoe kan je een natuurlijke buitenruimte educatief volop benutten? Schakel de expertise van GoodPlanet in.
In acht streefpunten naar een groene, gezellige en avontuurlijke speelplaats. Boek boordevol argumenten, beheertips en goede voorbeelden uit binnen- en buitenland.
Lespakket rond klimaatverandering en actiemodel om de CO2-uitstoot van je klas te verminderen.
Financiële, inhoudelijke en technische ondersteuning voor jongeren die waterprojecten in hun eigen regio willen uitvoeren.
Deze fototentoonstelling brengt zowel waterproblemen als oplossingen in beeld. Prachtige foto’s van Dieter Telemans vertellen verhalen van over de hele wereld. Ze inspireren de bezoeker om zelf een deel van de oplossing te worden.
Kant-en-klare lesfiches voor verschillende vakken uit alle graden van de onderwijsvormen aso, tso, bso en kso.
In Sint-Joost-ten-Node startte GoodPlanet een netwerk van buurtcomposten. De tweetalige affiches en stickers kan je, net als het filmpje-zonder-woorden, ook voor jouw buurtcompost, op school of zelfs thuis gebruiken.
Kiezen we automatisch voor het meest duurzame alternatief? Of ligt de “juiste” keuze niet altijd voor de hand? Ga het debat aan in de klas.
Jongerenparticipatie bevorderen in je stad of gemeente.
Acties voor minder auto’s en gezondere lucht in de schoolomgeving.
Het Schoolvervoerplan zet jouw school en jouw leerlingen op weg naar een betere mobiliteit. Van diagnose tot actie en evaluatie.
Leerlingen van het eerste leerjaar leren zich veilig te voet verplaatsen in de stad.
Enkel voor Brusselse scholen.
Steunpunt voor Natuur- en Milieueducatie (NME) voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen voldoende water drinken doorheen de schooldag? En waarom is dat zo belangrijk?
Straffe en ontroerende getuigenissen nodigen uit om te werken rond diversiteit en samen-leven. In je eigen klas, groep of organisatie of via uitwisseling met een andere klas, groep of organisatie.
Wanneer kan je welk deel van welke plant plukken?
Is ook jouw speelplaats nog hard, saai en grijs? Wil je gaan voor een kleurrijke plek met aandacht voor het welbevinden van je leerlingen? Het project Pimp je speelplaats beantwoordt al je vragen en wil zo schoolspeelplaatsen boeiender en natuurrijker maken.
Themaweek waarin Tante Netje kleuters leert hoe een proper en gezond huis hand in hand gaat met een propere en gezonde planeet.
Bijen, bestuivers en de helden die hen beschermen krijgen de hoofdrol in deze fototentoonstelling.
Trek met je klas het bos in en breng het bos de klas binnen.
In alle Vlaamse scholen een gezond en duurzaam voedingsbeleid tegen 2021. Zowel in de keuken als in de klas.
Het educatief team van GoodPlanet geeft workshops rond alle duurzaamheidsthema’s. Van de kleuterschool tot de universiteit. Of voor een gemengde groep van leerkrachten, leerlingen, schoolpersoneel en ouders. Een eenmalige workshop of een traject op maat.
GoodPlanet is heel verheugd haar fijne educatieve activiteiten weer naar de schoolkinderen te kunnen brengen! Dit jaar gebeurt dit in bijzondere omstandigheden. Maar geen zorgen – onze coaches komen coronaproof naar jouw school. GoodPlanet is erkend als essentiële derde, die in de scholen is toegelaten in elk van de vier scenario’s.
Met de Velo-vriend sticker toont jouw organisatie of horecazaak dat fietsers in nood bij jou terechtkunnen.
We beleven op dit moment een crisis die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Mensen worden geconfronteerd met moeilijke veranderingen in hun persoonlijke en professionele leven, misschien zelfs met ziekte en dood. Dit alles heeft een ernstige impact op het welzijn van velen van ons…