Word jij de Young Reporter for the Environment van 2023?
Verdiep jij je in klimaatuitdagingen en onderneem je acties voor het milieu? Maak dan je boodschap bekend bij het grote publiek. Vertel jouw verhaal over de klimaatcrisis op een constructieve en positieve manier.
Klim in je pen, neem je fototoestel of gsm, of laat je muzikale talenten los!
Doe mee aan de wedstrijd en wie weet word jij wel Young Reporter van het jaar 2023!
De winnaars uit elke categorie mogen België vertegenwoordigen in de internationale competitie van de FEE (Fondation for Environmental Education). YRE is een community van jongeren die zich engageren voor een betere, duurzame wereld.
Ook die internationale wedstrijd kan je weer winnen! De leerlingen van l’Institut Saint-Charles in Dottignies mochten België vertegenwoordigen omdat ze wonnen in de categorie video en werden ook internationaal als beste verkozen.
Klimaatactiviste, Adelaïde Charlier, deelt haar tips om je stem te laten horen.
Ontdek hier alle winnende projecten van de editie 2022.
Hoe deelnemen?
Laat je stem horen op een constructieve, originele, onbevooroordeelde en gestructureerde manier en stuur je creatie in ten laatste op 17 maart 2023, 24u.
Inspiratie nodig? Neem een kijkje bij de inzendingen van wel 40 landen.
1. Kies wat jij graag doet. De toegelaten formats zijn:
- Journalistiek artikel – max. 1000 woorden
- Podcast – min. 20 minuten / max. 45 minuten
- Video
- Videoreportage – max. 3 minuten
- (muzikale) Videoclip – Milieucampagne max. 3 minuten
- Foto
- Reportage foto – 1 foto
- Fotoverhaal – 3 tot 5 fotos
- Milieucampagne foto – 1 foto
Per categorie is er een winnaar.
Meer details & toelichting over wat je binnen iedere categorie kan maken
2. Kies één van deze topics: biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en vervuiling.
3. Onderzoek zelf (of met je klas, gezin, vrienden, actiegroep…) een lokale klimaatuitdaging en ga na wat jij in je levensstijl kan aanpassen zodat je een positieve impact hebt op het klimaat en het milieu.
Opgelet: zorg er voor dat je je werk koppelt aan één of meerdere van de Strategische Duurzaamheid Doelstellingen of SDG’s.
4. Deel je creatie zoveel mogelijk via je netwerk zodat je maximaal je omgeving sensibiliseert.
Hoe wordt de winnaar bepaald?
Jullie creaties worden beoordeeld door een professionele jury
- Dieter Telemans
- Adélaïde Charlier
- Prinses Esmeralda
- Séverine Dieudonné
“Als journalist en documentairemaker heb ik de wereld rondgereisd en veel gemeenschappen ontmoet die worstelen met de gevolgen van de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit. Ik ben tot het besef gekomen dat deze dubbele existentiële crisis in de eerste plaats een aanslag betekent op onze meest fundamentele mensenrechten en de meest kwetsbaren in elk land onevenredig hard treft. Daarom moeten we de klimaatrechtvaardigheid herstellen en nadenken over de opbouw van een systeem waarin mens en natuur op de eerste plaats komen.”
“Tijdens mijn reizen in Afrika en Latijns-Amerika heb ik veel reportages gemaakt over ondernemers die maatschappelijk verantwoord en met respect voor het milieu hun ding doen. Ik ontmoette deze mensen, die in mijn ogen visionair zijn en de motor van verandering, en interviewde ze. Ondertussen doe ik al meer dan tien jaar verslag van het Afrikaanse continent en heb ik documentaires gemaakt over de gevolgen van de klimaatverandering in Oost-Afrika. Er zijn steeds meer berichten over de onevenredige gevolgen van de klimaatverandering in Afrika, gezien de kleine koolstofvoetafdruk van het continent. Samen met het Amazonegebied, zijn de bossen van het Congobekken de belangrijkste groene long van de planeet – ze absorberen koolstof. Ik ben altijd gepassioneerd geweest door ecologie, het ondernemerschap en verre oorden.”
De winnaars worden midden april 2023 persoonlijk gecontacteerd en bekendgemaakt.
Wat kan je winnen?
Er zijn mooie, duurzame prijzen te winnen, zoals een verblijf in een Green Key hotel, Eurostar treintickets en aankoopbonnen voor sport- en outdoorkledij. En wie weet win je wel een fiets of tal van andere leuke zaken die we nog even in petto houden.
De winnaars uit elke categorie mogen België vertegenwoordigen in de internationale competitie van de FEE (Foundation for Environmental Education). Neem een kijkje op de internationale website YRE.
Wie kan deelnemen?
> Individuele leerlingen en student(en) in de leeftijdscategorieën
- 11 – 14 jaar
- 15 – 18 jaar
- 19 – 25 jaar
> Leerkrachten 6de leerjaar, secundair en hoger onderwijs om samen met hun leerlingen aan de slag te gaan. Geef je les in wetenschappen, talen, geschiedenis, economie, aardrijkskunde, levensbeschouwelijke vakken, PAV of techniek? Wil je vakoverschrijdend aan de slag? Het kan allemaal. Via groepswerk of een individuele opdracht.
Een heleboel tips en voorbeelden vind je in deze presentatie.
De inschrijvingen voor 2023 zijn afgesloten.
Wedstrijdreglement
Bekijk hier het volledige wedstrijdreglement.
Extra leermiddelen
De Foundation for Environmental Education (FEE), de internationale organisator van deze wedstrijd, stelt extra leermiddelen (in het Engels) ter beschikking die je kunnen helpen bij het maken van je inzending.
Young Reporters for the Environment is een initiatief van de Foundation for Environmental Education (FEE) en wordt in België gecoördineerd door GoodPlanet.
In samenwerking met