Internationale wedstrijd voor jonge journalisten

Deze internationale videowedstrijd laat jongeren hun journalistieke talenten inzetten voor de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Deelnemen aan de editie van 2022 kan individueel of met je klas.

Wie kan deelnemen

 • Individuele student(en) in het hoger of secundair onderwijs met een passie voor journalistiek en video. Ben je tussen de 12 en 25 jaar? Check, dit is jouw wedstrijd. Er zijn drie leeftijdsgroepen: 12 tot 14 , 15 tot 18 en 19 tot 25 jaar. Binnen elke groep worden twee winnaars geselecteerd.
 • Leerkrachten in de 1/2/3de graad van het secundair onderwijs om samen met hun leerlingen aan de slag te gaan. Geef je les in wetenschappen, talen, geschiedenis, economie, aardrijkskunde, levensbeschouwelijke vakken, PAV of techniek? Wil je vakoverschrijdend aan de slag? Het kan allemaal. Via groepswerk of een individuele opdracht.

Over de wedstrijd

Een selfie of filmpje om te tonen wat je aan het doen bent, even je favoriete vlog checken en tussendoor snel antwoorden met een smiley. Vandaag communiceren we met beelden.

Deze videowedstrijd laat jongeren op hun manier kennismaken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en klimaatuitdagingen. In 2015 lanceerden de Verenigde Naties 17 wereldwijde doelstellingen of SDG’s (Sustainable Development Goals) om armoede uit de wereld te helpen en de planeet terug een duurzame koers te laten varen.

Zo doe je mee

 1. Kies één van de volgende drie thema’s waarrond je wil werken:
  • Klimaatverandering
  • Verlies van biodiversiteit
  • Vervuiling

  Kies vervolgens één of meerdere SDG’s die aansluiten bij je onderwerp.

 2. Kies of je een reportagefilm of een campagnefilm wil maken.
 3. Trek erop uit met je camera of smartphone.
 4. Bezorg ons jouw inzending via yre@goodplanet.be.
  (De deadlines worden later nog bekend gemaakt.)
 5. Per student (of groepje van studenten) één video.  De spreektaal is Engels. Indien je voor een andere spreektaal kiest, moeten er Engelse ondertitels onder de video staan.

Wedstrijdreglement

De ingezonden video kan een reportage of campagne zijn. Binnen elke categorie wordt een winnaar geselecteerd.

 • Bij een reportage leg je een huidige situatie of event vast zoals in een documentaire film. Bekijk als voorbeeld een winnende reportagevideo uit de editie 2020.
 • Een campagne is een experimentele video waar je een thema, doelstelling, levensstijl in scene zet. Je maakt campagne rond een problematiek, zoals bv. deze winnende campagnevideo rond zero waste uit de editie 2018.

Meer info

Wil je op de hoogte blijven? Contacteer ons via yre@goodplanet.be.
Wil je meer weten over de wedstrijd YRE? Neem een kijkje op de internationale website YRE (Engels).

 

Foto bovenaan de pagina : © Getty Images