23/04/2019
Winnaar categorie reportagefoto: Fien Schouckens en Hanne Wijnants van het Sint-Tarcisiusinstituut in Zoutleeuw. Laat je hier inspireren door de winnende reportage- en campagnebeelden en hun verhaal.

Internationale wedstrijd voor jonge journalisten

Deze internationale fotowedstrijd laat jongeren hun journalistieke talenten inzetten voor de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Deelnemen aan de editie van 2019 kan, individueel of met je klas, door een foto in te zenden voor 28 februari. En wie weet verschijnt jouw foto als nationale winnaar in de Metrokrant voor minstens 690.000 lezers!

Wie kan deelnemen

 • Individuele student(en) in het hoger of secundair onderwijs met een passie voor journalistiek en fotografie. En ben je tussen de 15 en 25 jaar? Check, dit is jouw wedstrijd. Er zijn twee leeftijdsgroepen ‘15 tot 18 jaar’ en ‘19 tot 25 jaar’. Binnen elke groep worden twee winnaars geselecteerd.
 • Leerkrachten in de 2/3de graad van het secundair onderwijs om samen met hun leerlingen aan de slag te gaan. Geef je les in wetenschappen, talen, geschiedenis, economie, aardrijkskunde, levensbeschouwelijke vakken, PAV of techniek? Wil je vakoverschrijdend aan de slag? Het kan allemaal. Via groepswerk of een individuele opdracht.

Foto is het medium, het thema kies je zelf

Een selfie om te tonen wat je aan het doen bent, even je favoriete vlog checken en tussendoor snel antwoorden met een smiley. Vandaag communiceren we met beelden.

Deze fotowedstrijd laat jongeren op hun manier kennismaken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. In 2015 lanceerden de Verenigde Naties 17 wereldwijde doelstellingen of SDG’s (Sustainable Development Goals) om armoede uit de wereld te helpen en de planeet terug een duurzame koers te laten varen. Meer info over de SDG’s vind je onderaan op deze pagina.

Zo doe je mee

 1. Duurzame plekken spotten in je stad of gemeente? Aandacht vragen voor klimaatactie? Inzoomen op gendergelijkheid?…
  Kies één of meerdere duurzame doelstellingen waarrond je wil werken.
 2. Trek erop uit met je camera of smartphone.
 3. Bezorg ons voor 28 februari 2019 jouw inzending via yre@goodplanet.be.
 4. Per student (of groepje van studenten) één foto met pakkende titel en begeleidende tekst. De schrijftaal is Nederlands, Frans of Engels.
 5. Metrokrant publiceert de nationale winnaars begin april. De internationale winnaars worden begin juni bekendgemaakt. Update: door het succes van de wedstrijd en de vele foto inzendingen (bedankt!) worden de nationale winnaars na de paasvakantie bekendgemaakt.

Wedstrijdreglement

De ingezonden foto kan een reportage- of campagnebeeld zijn. Binnen elke categorie wordt een winnaar geselecteerd.

Enkele praktische details voor jouw foto-inzending:

 • 1 foto met titel (max. 140 karakters) en begeleidende tekst (max. 100 woorden).
 • Kies als formaat ‘.jpg’ of ‘.png’ met een resolutie van minstens 150-300 dpi.
 • Geef je fotobestand volgende benaming: ‘yre_naam voornaam’ voor een individuele student of  ‘yre_naam voornaam 1_naam voornaam 2_naam voornaam 3’ voor een groep van bijvoorbeeld drie studenten.

Meer info

Over de SDG’s? Download deze Metrokrant over de SDG’s als inspiratie.

Over de wedstrijd YRE? Neem een kijkje op de internationale website YRE (Engels). Of contacteer ons via yre@goodplanet.be.