Een stukje wilde natuur, middenin de stad

Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plaats voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de natuur in ons land. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een fijne en gezonde plek.

Tiny Forest in België

In 2020 lanceerden IVN natuureducatie, de organisatie die Tiny Forest in Nederland uit de grond stampte, en GoodPlanet het concept in ons land. De eerste Belgische Tiny Forests werden in het voorjaar nog geplant in Schoten en Vorst, samen met scholen en buurtbewoners.

Wil jij ook als stad, gemeente, bedrijf of particulier inzetten op biodiversiteit, klimaatactie en een gezonde leefomgeving?
Ken je het perfecte plekje voor een Tiny Forest in jouw wijk of vlakbij jouw school?

Laat het ons weten:
tinyforest@goodplanet.be
+32 (0)474 11 85 43

 

  • Wat zijn de positieve effecten voor mens en natuur?
  • Wie kwam op dit geweldig idee?
  • Is elk minibos dan een Tiny Forest®?

Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit. Het bos van 200 m² bestaat uit veel verschillende soorten inheemse bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan.

Het bos brengt natuurbeleving dichterbij. De afstand tussen mens en natuur is vandaag de dag groter dan ooit, zeker in de stad. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.

Tiny Forests zorgen ervoor dat de bodem meer water kan vasthouden, verbeteren de luchtkwaliteit en gaan hittestress tegen.

Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt zorgt voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

De Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO van Afforestt) bedacht het Tiny Forest-concept. Hij baseerde zich op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Die ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen de tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving.

Sinds het eerste Tiny Forest in Zaandam zijn de minibosjes in Nederland razend populair. Ook over de grens schoten allerlei ‘Tiny Forest’-initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Sommige van deze initiatieven weken wel erg veel af van het gedachtengoed van Sharma en Miyawaki. In overleg besloten IVN Nederland en Sharma om van Tiny Forest een registered trademark ® te maken. Zie je een bosje met de naam Tiny Forest? Dan weet je zeker dat dit minibos geplant werd volgens de methode en het gedachtengoed van Sharma en Miyawaki en dat buurtbewoners en schoolkinderen bij het project betrokken zijn.

In samenwerking met IVN Natuureducatie Nederland.