TextielHelden: stof tot nadenken!

Een T-shirt, een broek, schoenen, een handdoek, een dekbed … Weinig spullen die zó essentieel voor ons zijn als kledij en textiel. Hoog tijd om ze écht naar waarde te schatten!

Daarom organiseren GoodPlanet en vzw Kiemkracht TextielHelden. In dit educatief project staat de levenscyclus van onze kledij centraal: van grondstof over productieproces naar onze (over)consumptie van kledij.

Leerlingen van de 3e graad lager onderwijs ontdekken de 5R’en in het kader van textiel als circulaire oplossingen: Rethink, Reduce, Re-use, Repair en Recycle. Via inzameling van textiel voor hergebruik in de lokale kringwinkels van Kiemkracht, krijgt hun textiel een tweede leven.

Samen voor méér hergebruik

In maart-april 2024 nemen in de regio van Hamme, Bornem en Puurs-Sint-Amands minstens 6 scholen de handschoen op en worden de leerlingen hier in verschillende etappes opgeleid tot echte TextielHelden:

  • Via een interactieve leerrijke workshop verbreden de leerlingen hun kennis over de problemen en mogelijke oplossingen voor ons textiel.
  • Daarna verrichten ze in de klas via een educatief platform ‘Heldendaden’. Deze zoomen in op het herstellen, hergebruiken of slim ontwerpen van kledij, zodat de circulaire economie met zijn 5 R’en geen geheimen meer heeft.
  • Ze betrekken ook de rest van de school, hun eigen omgeving én de buurt: via de inzameling van herbruikbaar textiel op school leren ze communiceren over de voordelen van een meer circulair model.
  • Intussen worden ze ontvangen in één van de kringwinkels van Kiemkracht vzw, waar ze de praktische kant en sociale voordelen van het tweedehandscircuit leren kennen. Zo zien ze concreet waar en hoe het ingezamelde textiel terechtkomt.
  • Educatief materiaal op het platform ondersteunt de leerkrachten om het thema moeiteloos in hun lessen in te bouwen.

Bergen kleren – bergen verzetten!

Het is bekend dat de productieomstandigheden van textielarbeiders verre van rooskleurig zijn. Ook komt er een groot verbruik van water, pesticiden, plastics, chemische verven, … bij kijken om kledij te maken. Maar wat kunnen wij daar nu aan veranderen?
De TextielHelden zetten de eerste stap, inspireren hun school, hun familie, hun gemeente … en wie weet ons land?

Hun inzet wordt natuurlijk beloond: elke deelnemende school is een winnaar. Maar voor de scholen met de knapste heldendaden en het grootste lot herbruikbaar textiel, ligt er een mooie prijs klaar in de vorm van een klasuitstap!

Nieuwsgierig? Hebben jouw leerlingen een hart voor de planeet? Schrijf je school uit Hamme, Bornem of Puurs-Sint-Amands gratis in om samen de ‘stoute schoenen’ aan te trekken: bijleren op een interactieve manier, de lokale pers te woord staan, een inzameling organiseren, creativiteit tonen, … Kortom TextielHelden te worden …


Praktisch
  • Doelgroep: 3e graad lager onderwijs
  • Voor scholen uit Hamme, Bornem of Puurs-Sint-Amands
  • Gratis

Ik schrijf mijn klas in


Dit project is een initiatief van GoodPlanet en Kiemkracht vzw.
TextielHelden wordt gesteund door de Vlaamse overheid via een innovatieproject van het Departement Werk en Sociale Economie.