Wereldwaterdag@school
vrijdag 22 maart 2024

Wereldwaterdag@school is één van de zes actiedagen van de GoodPlanet Challenges, in samenwerking met Join For Water.

Wereldwaterdag@school is …
een symbolische actiedag waarop we extra zorgzaam omgaan met water. Dit jaar staat Wereldwaterdag in het teken van participatie en infiltratie. Het klimaat verandert. We zien steeds meer weersextremen over heel de wereld. Regenbuien worden steeds heviger, zomerse dagen steeds heter en perioden van droogte steeds langer. Dit heeft gevolgen voor onze leefomgeving: een groter risico op overstromingen, ondergelopen straten en kelders, vervuiling door rioolwater, warme steden en dorpen, verlies aan biodiversiteit, … Naarmate de opwarming van de aarde zich verder blijft doorzetten, zullen deze extremen wereldwijd blijven toenemen in aantal, duur en intensiteit. Samen kunnen we proberen om wateroverlast en watertekorten tegen te gaan door massaal te ontharden. En dat kan al beginnen bij één tegel op school!

Waarom?
Ontharden zorgt voor meer ruimte voor natuur, minder wateroverlast, koelere steden, grotere biodiversiteit, gezondere lucht, een beter klimaat en het is ook gewoon mooier! Op die manier wordt de wereld weer meer klimaatbestendig!

Hoe?
Er zijn twee niveaus van deelname. Niveau 1 is meer toegankelijk en minder moeilijk dan niveau 2. Je kan je engageren voor niveau 1 of 2 of allebei!

  • Niveau 1: ik voer met de klas een wateronderzoek uit in de school en ga met de conclusies en aanbevelingen naar de directie. 
    Bij het educatief materiaal vind je diverse fiches terug (voor kleuter, lager en secundair onderwijs) om een wateronderzoek uit te voeren.
  • Niveau 2: ik organiseer een (mini-)onthardingsactie op school en breek één of meerdere tegels op de speelplaats uit om te vervangen door iets groen.

Meer informatie over water en hoe je de acties kan uitvoeren, vind je terug in het thematisch dossier en in de praktische fiches bij educatief materiaal.

Ik schrijf me in Bekijk de andere challenges Educatieve tools


Wil je nog verder werken rond het thema in de klas? Dat kan! Ontdek onze gratis workshops en trajecten:


In samenwerking met Join For Water en met de steun van de Vlaamse overheid.