Het eerste speel- en leerbos in de Vlaamse Ardennen

Het speel- en leerbos wordt gecreëerd in een bestaand bos, dat gelegen is langs het Mijnwerkerspad op een boogscheut van het centrum van Brakel.  Het zal bestaan uit een Nestelbos®, een Tiny Forest®, een Voedselbos en een Natuurbos en zal meer dan 5.000 m² aan natuurlijke speelruimte bieden.

Het Sporenbos is bestemd voor alle kinderen en jongeren uit Brakel en omgeving. Zij kunnen er ravotten, zorgeloos spelen, leren in en over de natuur of gewoon tot rust komen. Alle kinderen zijn welkom, maar onze bijzondere aandacht gaat naar kinderen die het om één of andere reden wat moeilijker hebben. Met hen wordt er specifiek rond veerkracht en de ontwikkeling van hun talenten gewerkt.

 • Meer over de vier soorten bos in het Sporenbos
 • Hoe pakken we dit concreet aan?
De vier soorten bos in het Sporenbos hebben een verschillende functie:
 • Nestelbos®
  Een Nestelbos is een educatief speel- en zorgbos voor kinderen van alle leeftijden. De natuur brengt hen rust en stimuleert hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.
 • Tiny Forest®
  Een Tiny Forest® is een klein, dichtbegroeid bosje met veel soor- ten uitsluitend inheemse bomen. De natuur kan er zijn gang gaan.
  Door de specifieke plantmethode groeit het bos heel snel. Een school uit de buurt wordt Tiny Forest Ranger.
 • Voedselbos
  Een Voedselbos is een geheel van bomen, struiken en eetbare planten. Deze vorm van duurzame voedselproductie wordt steeds populairder. In het Sporenbos zal het voedselbos vooral een educatieve functie hebben en dienst doen als gezond snoepbos.
 • Natuurbos
  Het Natuurbos is een aanplanting volgens de klassieke bosbouw- methode. Alle bomen en struiken zijn inheems. In het bestaande bos worden er streekeigen soorten bijgeplant, wat aantrekkelijk is voor mens en dier.
Op 8 en 9 december 2023 planten kinderen en scholen uit de buurt de eerste bomen voor het Tiny Forest, Voedselbos en Natuurbos. In totaal worden er meer dan 1500 nieuwe bomen voorzien.

Een Brakelse school wordt Tiny Forest Ranger. Zij werken mee aan het onderhoud en zij gebruiken het bos voor buitenles en onderzoek (zoals het bestuderen van de evolutie van de biodiversiteit).

Vanaf lente 2024 kunnen alle scholen, kinderwerkingen en jeugd- verenigingen van het Sporenbos gebruik maken, met een externe begeleider of onder eigen begeleiding.

Er zal tevens vorming rond avontuurlijk buitenspel georganiseerd worden voor lokale jeugdwerkers en leerkrachten.

Laat ook jouw spoor achter

Met jouw gift bouw je mee aan de toekomst van onze kinderen.

Ik doe een gift voor het Sporenbos


Het Sporenbos is een initiatief van Rotaryclub Brakel-Zwalmvallei en GoodPlanet Belgium in samenwerking met Bellenbos, Belletuin en Sylva boomkwekerijen. Het Tiny Forest werd verwezenlijkt met de steun van Colruyt Group.