Moestuinieren op school

Plantaardig, seizoensgebonden, lokaal… Duurzame voeding is een hot topic. Nochtans weet slechts een derde van de jongeren wanneer het tomatenseizoen valt. Een schoolmoestuin is het perfecte project om daar verandering in te brengen. Kinderen doen er niet enkel kennis en vaardigheden op, ze genieten ook van samen buiten zijn.

Ons aanbod

GoodPlanet geeft schoolmoestuinen een duwtje in de rug met gratis lesmateriaal en een begeleidend ‘Groeiboekje’.

  • De educatieve tools op deze webpagina helpen je op weg.
  • Laat je inspireren door het Groeiboekje boordevol tips om in de klas en in de moestuin aan de slag te gaan.
  • De duurzaamheidscoach van GoodPlanet inspireert jou en vele anderen via onze bloeiende ZieZeGroeien gemeenschap op Facebook.

Vele leerkrachten gebruikten de afgelopen jaren al de ‘Groeidoos’ (of ‘Groeikit’) met zaden, maar deze is momenteel niet meer beschikbaar. We houden jullie op de hoogte via onze Facebook-pagina en de nieuwsbrief van GoodPlanet zodra er nieuws is!

Wat kan je in afwachting doen om op een betaalbare manier de moestuin aan te leggen?

  • Zoek eens op of er een zadenbib is in je buurt, of een plantenruilkastje. Zo kan je zaden en zaailingen van moestuinplantjes misschien ook gratis verkrijgen.
  • Misschien zijn er onder ouders of sympathisanten moestuinliefhebbers die zaden geoogst hebben van hun moestuinplantjes?
  • Een berichtje op Hoplr kan wonderen doen, dat is een buurtnetwerk waar je vragen kan stellen aan mensen uit de wijk rondom de school. Als je je moestuinproject uitlegt zijn er vast wel mensen die een handvol zaden kunnen missen. En wie weet is het een opstapje naar goede contacten in de buurt, en heb je er meteen een ‘moestuinopa’ bij die wil helpen of in de zomer de plantjes komt water geven!

Educatieve tools


Dina Tersago, enthousiaste meter van Zie ze groeien: “Ik vind het super belangrijk dat kinderen weten waar hun voeding vandaan komt en zich opnieuw meer verbonden voelen met natuur in hun omgeving.”

Samen gaan we voor groene, gezonde en gezellige scholen.
Contact: ziezegroeien@goodplanet.be