#MissieMinder
Vrijdag 25 november 2022

#MissieMinder is een actiedag van MOS die is opgenomen als één van de zes actiedagen van de campagne GoodPlanet Challenges.

#MissieMinder …
maakt leerlingen op Black Friday bewust van afvalproductie, de link ervan met consumptie en hoe afval te vermijden is. Dit jaar focust de actiedag op het vermijden van textielafval.

Waarom?
Omdat we te veel afval produceren, terwijl we een deel ervan heel eenvoudig kunnen vermijden. Textiel is onmisbaar in ons leven, denk maar aan kledij, bedlinnen, handdoeken, tapijten, gordijnen enzovoort. Maar de mode-industrie is één van de grootste industriële vervuilers wereldwijd. #MissieMinder biedt een antwoord op de koopwoede die samengaat met Black Friday en de afvalberg die erdoor wordt gecreëerd.

Hoe?
Er zijn twee niveaus van deelname. Niveau 1 is meer toegankelijk en minder moeilijk dan niveau 2. Je kan je engageren voor niveau 1 of 2 of allebei!

  • Niveau 1 : ik koop geen nieuwe textiel-producten tijdens de week van Black Friday! Ik organiseer daarentegen een ruilbeurs (swapparty) in de klas met ‘uit het oog verloren’ of ‘te klein geworden’ textiel (kleding, schoenen, knuffels, kussentjes, …) uit de eigen kasten.
  • Niveau 2: realiseer een maximale impact en organiseer een ruilbeurs (swapparty) in de school! Nodig eventueel ook lokale verenigingen, ouders, grootouders, … uit.

Nog meer doen rond dit thema? Ga dan naar de soldenlijst of themabundel van MOS. Hier vind je allemaal inspirerende acties in verband met textiel.

Ik schrijf me in Bekijk de andere challenges Educatieve tools

Met de steun van de Vlaamse overheid.