Een Belgisch gezin heeft gemiddeld 95 elektrische apparaten in huis

Maar hoeveel toestellen gebruiken we effectief nog? Kunnen we geen betere bestemming bedenken voor defecte rekenmachines, gsm’s of kaartlezers dan een stoffige lade?

Een leven zonder elektrische toestellen kunnen we ons niet meer voorstellen. Zelfs fietsen of tanden poetsen gebeurt elektrisch. Om al deze toestellen te produceren, zijn er massa’s grondstoffen nodig. Vaak zijn dat zeldzame materialen of aardmetalen, zoals goud, zilver en koper. Aan het einde van hun levensduur achten we de toestellen niets meer waard. Maar niets is minder waar.

Een educatief medewerker van GoodPlanet neemt je leerlingen mee doorheen de levenscyclus van onze elektrische toestellen. Via een interactief spel verdiepen we ons in de verschillende fases:

  • Waar komen onze toestellen vandaan?
  • Welke materialen en grondstoffen zitten erin verwerkt?
  • Wat gebeurt er achteraf met onze toestellen?

Kunnen we evolueren naar een duurzame levenscyclus? En wat betekenen urban mining en circulaire economie nu juist in de praktijk?

Praktisch

Doelgroep: 2e en 3e graad secundair onderwijs
Duur: 2 lesuren (100 minuten)
Periode: schooljaar 2023-2024
Gratis!

Schrijf je klas in


NIEUW Lespakket GSM voor lager en secundair onderwijs

Maak jouw leerlingen bewust van de impact en levenscyclus van een gsm en verwerk dit actuele thema in jouw lessen. We ontwikkelden een nieuw lespakket voor lager en voor secundair onderwijs – met communicatietools, een thematisch dossier en uitgewerkte lessen in verschillende werkvormen.

Meer info >

Lespakket gsm-inzameling

Dit project is een initiatief van Recupel in samenwerking met GoodPlanet.