Yann Arthus-Bertrand is een Franse cineast en fotograaf die de schoonheid van de planeet en haar bewoners in beeld brengt. Als geëngageerde filmmaker besteedt hij in zijn werk veel aandacht aan natuur en duurzame ontwikkeling. Zijn beelden nemen je mee op een ontdekkings- en ontmoetingsreis langs prachtige landschappen en inspirerende mensen over heel de wereld.

Door zijn werk gratis (*) ter beschikking te stellen, wil onze erevoorzitter zoveel mogelijk mensen bereiken en sensibiliseren om samen onze planeet te beschermen. Onderstaande films kan je vertonen tijdens een les of klimaatdag op school, een teambuilding met je medewerkers of een info-avond van je buurtwerkgroep. Al dan niet gekoppeld aan een workshop of debat begeleid door GoodPlanet.

Films

 • Woman (2020)
 • HUMAN (2015)
 • Terra (2015)
 • La soif du monde (2012)
 • Van bossen en mensen (2011 – kortfilm)
 • HOME (2009)
Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van vrouwen? De film Woman reist naar de vier uithoeken van de wereld om vrouwen te ontmoeten met verschillende levenspaden, gevormd door hun cultuur, hun geloof of hun familiegeschiedenis.
Bekijk de trailer
In de film HUMAN getuigen mensen wereldwijd over hun dromen, liefdes, angsten, herinneringen … De getuigenissen worden afgewisseld met prachtige beelden van onze planeet. Yann Arthus-Bertrand verwerkte 110 interviews tot een 3 uur durende film met Engelstalige en/of Franstalige ondertitels.
Bekijk de trailer
Andere versies:

 • een kortere versie (2 uur 23 min)
 • drie thematische films (3 x 52 min) rond de thema’s
  • oorlog, vergiffenis, liefde, familie
  • de verdeling van middelen en grondstoffen in een wereld met twee snelheden
  • je plaats vinden
 • een speciale versie met focus op de landbouw (40 min).

Daarnaast maakten we voor een educatief project – in ons land – op HUMAN geïnspireerde kortfilms: mensen die hier al heel hun leven wonen en nieuwkomers getuigen over thema’s die ons allemaal nauw aan het hart liggen. Bekijk de kortfilms en download het educatief materiaal op www.samen11miljoen.be

Terra doet een beroep op wereldwijd gerenommeerde regisseurs van dierendocumentaires. Toch kan je Terra niet zomaar een documentaire over wilde dieren of een maatschappijkritische film noemen. Terra is veel breder, als een essay – in de literaire betekenis van het woord – over de menselijke soort en haar relatie met al wat leeft.
Bekijk de trailer
Water in de hoofdrol als één van de belangrijkste, maar steeds schaarser wordende natuurlijke rijkdommen van onze planeet. Van deze film werd ook een educatieve versie gemaakt voor vertoningen in klasverband.
Bekijk de trailer
Met beelden vanuit de lucht vertelt de film over het belang en de problematiek van bossen wereldwijd.
Bekijk de trailer
Via luchtbeelden van prachtige plekken over heel de wereld toont Yann Arthus-Bertrand de diversiteit van leven op aarde. Maar ook hoe de mens het fragiel ecologisch evenwicht van onze planeet verstoort. Voor deze film werd educatief materiaal in het Nederlands ontwikkeld.
Bekijk de trailer.

Een uitgebreider overzicht van de films van Yann Arthus-Bertrand vind je hier.


(*)Voorwaarden voor een gratis vertoning
Om een kortfilm te vertonen heb je geen specifieke toelating nodig. Ze moeten wel steeds als geheel vertoond worden (beeld en geluid). Voor de vertoning van films gelden de volgende voorwaarden: :

 • Algemene voorwaarden:
  De film moet in zijn geheel vertoond worden en de voorstelling moet vrij toegankelijk en gratis zijn. Vertoningen waarvoor een vergoeding gevraagd wordt, zijn enkel per uitzondering en mits voorafgaande toestemming toegelaten, afhankelijk van de reden waarvoor een vergoeding gevraagd wordt. Voor vertoningen van films die niet vrij van rechten zijn, moet je een toelatingsdocument invullen. We bezorgen je dit document nadat je een vertoning aanvroeg. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
 • Voor leerkrachten:
  Films die op school als onderdeel van een les vertoond worden, zijn altijd rechtenvrij. Hiervoor hoef je dus geen toelating aan te vragen. Je kan de films vrij gebruiken als educatief materiaal. Stuur ons een mail en wij bezorgen je een link om de film van jouw keuze meteen te downloaden.
  Wil je als leerkracht een vertoning organiseren die geen deel uitmaakt van een les voor de leerlingen, dan gelden de algemene voorwaarden hierboven vermeld.

Een (kort)film aanvragen?

Om een film of een kortfilm aan te vragen, stuur je je verzoek naar Jacqueline Goffart via jacqueline@goodplanet.org van de Fondation GoodPlanet (Frankrijk).

Jacqueline Goffart | Verantwoordelijke films | jacqueline@goodplanet.org | +33 (0) 1 48 42 01 01