Besparen op je energiefactuur?

Wil je samen met leerlingen aan de slag om energie te besparen op school? Dan is het lespakket ‘Energy Challenges’ iets voor jullie!

Het lespakket ‘Energy Challenges’ is een gratis lespakket voor leerkrachten van het vijfde en zesde leerjaar om gedurende een gans schooljaar samen met leerlingen aan de slag te gaan rond energie besparen op school. Hierbij worden de leerlingen uitgedaagd om het energieverbruik van hun school aan te pakken.

Wat houdt het lespakket in?

Dit pakket bestaat uit lesfiches voor leerkrachten en loopt bij voorkeur gedurende een heel schooljaar. Het lespakket volgt de structuur van de 9 sterren, zoals die ook internationaal voor het project  ‘Energy Challenges’ ontwikkeld werden. Per ster zijn één of meerdere opdrachten voorzien die in de loop van het schooljaar uitgevoerd worden. Per opdracht worden de doelstellingen, materiaal, klasschikking en duur vermeld. De activiteiten sluiten aan bij de leerplandoelen en zijn gediversifieerd om elke leerling zo goed mogelijk te betrekken.
Het lespakket geeft suggesties qua werkvormen, maar eigen inbreng en creativiteit is zeker ook mogelijk. Zo is dit lespakket nog meer aangepast aan het niveau van jouw leerlingen. De leerlingen ontdekken met andere woorden de wereld van energie door middel van laagdrempelige en interactieve werkvormen, zoals groepsdiscussies, onderzoekjes, creatieve opdrachten, … Uiteindelijk werken ze toe naar hun eigen duurzaamheidscampagne en een toonmoment op de school.

Er is ook de mogelijkheid om hierbij gebruik te maken van educatief materiaal zoals de energiekoffer, een heuse VR-bril en een online game waarbij leerlingen moeten kiezen welke maatregelen kunnen leiden tot energie besparen op school.

Wat zijn de voordelen voor jouw school?

Uiteraard wil je weten wat jouw school te winnen heeft bij het gebruiken van dit lespakket. Hieronder 4 argumenten om jou te overtuigen.

  • De kennis en vaardigheden die leerlingen leren uit het project sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen in het kader van klimaatverandering en bij de eindtermen voor het basisonderwijs.
  • Door aan de slag te gaan met het thema energie, toon je aan de buitenwereld dat het thema klimaat belangrijk is voor jouw school.
  • Je bespaart op de energiefactuur van jouw school; geld waar je heel wat andere leuke dingen mee kan doen
  • Energie besparen betekent niet alleen besparen op je factuur, ook het comfort van de klaslokalen gaat erop vooruit.

Download hier het gratis lespakket


GoodPlanet ontwikkelde dit lespakket in opdracht van IOK, Dit lespakket wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van het Europese Interreg North Sea Region programma, het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling en door de provincie Antwerpen.