Ook in 2024 organiseren we op zondag 14 juli weer een Big Jump. Wil je zichtbaar maken hoe belangrijk je proper water en meer openbare zwemplekken in jullie stad/gemeente vindt? Schrijf je dan in als locatie waar gesprongen kan worden.

Kijk hier voor meer info >


Big Jump 2024

Spring mee voor springlevend water


Ieder jaar tellen we af naar de tweede zondag van juli: de dag waarop Big Jump plaatsvindt. Een internationaal evenement waarbij jaarlijks duizenden burgers over heel Europa de sprong wagen voor proper water en aandacht vragen voor de waterkwaliteit in lokale waterlopen.

Proper water is van levensbelang voor natuur, mens en dier, maar de uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit blijven bestaan. Ons grond- en oppervlaktewater is door verschillende factoren sterk vervuild en vaak van slechte kwaliteit.

Metingen in 2023 wezen uit dat slechts 1 van de 195 Vlaamse waterlopen in goede staat is, dat wil zeggen dat aan de verschillende voorwaarden van de Kaderrichtlijn Water wordt voldaan. Een bedroevend cijfer dus. In Wallonië verbetert de toestand van de oppervlaktewaterlichamen langzaam maar zeker (van 36% in goede of zeer goede ecologische toestand in 2008 tot 44% tien jaar later).

In 2023 sprongen in België bijna 1.900 mensen op maar liefst 28 locaties in het water. Heel wat moedige en toegewijde zielen dus, want op dat moment passeerde er een storm over ons land. Dit jaar hopen we op een editie met nóg meer springers – en als het kan een straaltje zon.

Of we nu springen omdat proper water belangrijk is voor onze gezondheid, voor de biodiversiteit of voor ons welzijn … Er zijn 1001 redenen om mee te springen. Wat is die van jou?

Kom je mee springen op zondag 14 juli?

Locaties voor de Big Jump 2024Vlaanderen
 • Mechelen: Keerdok (Organisator: Stad Mechelen en Natuurpunt Mechelen)
 • Assenede: Leopoldkanaal ter hoogte van de Oesterputbrug (Organisator: Gemeente Assenede)
 • Avelgem: Chalet ’t Zakske (Oude Scheldearm) (Organisator: Gemeentebestuur Avelgem)
 • Betekom: Demerbrug, ‘Rosse brug’ Gelroodsesteenweg, 3130 Betekom (Organisator: Natuurpunt Begijnendijk).
 • Brugge: Zomerzwemmen Coupure (Organisator: Sportdienst Brugge).
 • Deinze: St-Poppoplein (Organisator: Stad Deinze)
 • Dendermonde: Dender in de binnenstad ter hoogte van Oud Sas (Organisator: Stad Dendermonde)
 • De Panne: Voetgangersbrug in Adinkerke, Dijk-Kasteelwijk (Organisator: Lokaal bestuur De Panne)
 • Gent: Portus Ganda (Organisator: Gents MilieuFront en Waterland vzw).
 • Harelbeke: Klinkaardstraat 40 (aan de Harelbeekse Kanovereniging) (Organisator: Stad Harelbeke)
 • Leuven: Celestijnenlaan, aan Dijle, in Leuven (Organisator: Natuurpunt Leuven).
 • Machelen Zulte: Oude Leie-arm Machelen Zulte (Roger Raveelplein) (Organisator: Feest en cultuur Machelen)
 • Merelbeke: in de haven (Organisator: Yachting Merelbeke)
 • Oostende: Roeiclub Oostende (Organisator: BE ONE radio)
 • Oudenburg: Steiger Plassendale t.h.v. Spaans Tolhuis (Organisator: Spaans Tolhuiss.m Stad Oudenburg). Info
 • Overijse: meer van Overijse – Genval, Meerlaan (Organisator: Big Jump Overijse/Genval).
 • Schoten: Vaart Schoten ter hoogt van het vaarttheater (Organisator: Chiro Terdonck)
 • Tienen: Gete-meander Getestraat (Organisator: Natuurpunt-Netwerk Milieu Tienen).
 • Ulvenhout (Nederland): Brug over de Mark bij Klokkenberg (Organisator: vereniging Markdal duurzaam en vitaal)
 • Veurne: Vaubanbad (Organisator: Stadsbestuur Veurne)

Wallonië
 • Huy : Quai d’Arona, Huy (Organisateur: COOL Huy asbl)
  A noter : le Big Jump à Huy se tiendra à 10h30
 • Aiseau : Ferme des castors Aiseau (Organisateur: ASBL Les castors CJJM)
 • Charleroi : Lac de la Plate Taille (lacs de l’Eau d’Heure) à Froidchapelle (Organisateur: CRS Ambre)
 • Fosses-la-Ville : Lac de Bambois, rue de la Plage (Organisateur: asbl IDEF)
 • Habay-La-Neuve : Etang Remy (Organisateur: Association pour la Libre Baignade dans les eaux de l’Arlune – ALBA)
 • Neufchâteau : Base de Loisirs Neufchâteau (Organisateur: Big Jump de la Vallée du Lac)
 • Overijse : Lac de Genval – Overijse Meerlaan (Organisator: Big Jump Overijse/Genval).
 • Rochefort : Au pont de pierre de Rochefort (Organisateur: Centre des Jeunes et de la Culture)
 • Saint-Léger : Lac de Conchibois – Rue du Stade 1 à 6747 Saint-Léger (Organisateur: Commune de Saint-Léger)
 • Wépion/Namur : Rue des Pruniers, 11 Wépion, Ravel de la Meuse, à 400 m en aval de l’Ecluse de Tailfer (Organisateur: Aviron Royal Club Nautique Sambre & Meuse 1862 asbl)
  A noter: le Big Jump à Wépion se tiendra à 12h00


Contact
bigjump@goodplanet.be

 • Waarom zou ik in vuil water springen om aandacht te vragen voor proper water?
 • Kan ik ook een Big Jump organiseren?
 • Wat kan ik nog meer doen voor proper water?
Op 23 oktober 2000 werd de Europese Kaderrichtlijn Water (EKW) door het Parlement aangenomen. Deze Europese waterwet moest ervoor zorgen dat onze rivieren, stromen en andere wateroppervlaktes tegen 2015 een goede ecologische toestand bereikten. We mogen trots zijn op de vooruitgang sinds 2000, maar de doelstelling is nog niet bereikt. De meeste Europese lidstaten moesten hun vertraging verantwoorden en kregen uitstel tot uiterlijk 2027. Landbouw, industrie, overheden en huishoudens moeten dus extra inspanningen leveren opdat alle rivieren zich opnieuw in een goede ecologische toestand bevinden. Big Jump brengt dit jaarlijks onder de aandacht en herinnert iedereen aan de nakende deadlines en het belang van proper natuurlijk water.

Update: meer dan 375.000 mensen tekenden de bevraging van de Europese Commissie en brachten zo hun bijdrage voor het behoud van een sterke Europese waterwet.

Zowat iedereen die op een positieve manier aandacht wil vragen voor proper water kan een Big Jump organiseren. We moedigen individuen en lokale besturen sterk aan om samen te werken met een lokale organisatie of vereniging. Politieke partijen worden niet aanvaard als organisator van een Big Jump, maar kunnen uiteraard wel deelnemen en hun achterban aansporen om dat ook te doen. Iedereen die interesse heeft om een Big Jump te organiseren, moet zich aanmelden. Je krijgt toegang tot een draaiboek met stappenplan. GoodPlanet staat klaar om je te begeleiden.

Met deze tips vermijd je ook de rest van het jaar watervervuiling:

Maakt mijn wasmiddel ook het water extra proper? Helaas niet. Schoonmaakmiddelen en wasproducten bevatten heel wat stoffen die het water vervuilen. Dat maakt waterzuivering duur en moeilijk. Kies dus voor ecologische producten. Die breken vollediger en sneller af in het water. Of zoek online een recept om je eigen wasmiddel te maken, da’s ook nog eens veel goedkoper.

Mag ik mijn fleecetrui nog wassen? Tuurlijk, maar was je synthetische kledij niet te vaak. Check het etiket en kies zoveel mogelijk voor natuurlijke stoffen. Zo vermijd je dat microplastics in het water terechtkomen. De waterzuiveringsinstallaties kunnen deze minuscule deeltjes niet tegenhouden. In zee worden ze opgeslokt door schaaldieren, zoals mosselen. Zo komen ze uiteindelijk op ons bord terecht.

Moet ik mijn tanden minder vaak poetsen? Dat hangt ervan af. Bevat jouw tandpasta plastic? Via de app Beat the microbead kan je checken welke cosmeticaproducten microplastics bevatten. Vervangen maar!

Waarom is onkruid goed voor de waterkwaliteit? Tuinier natuurvriendelijk. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, want die komen sowieso ongezuiverd in de natuur en waterlopen terecht.

Wat hebben plastic wegwerpzakjes te maken met mosselen? Gebruik een herbruikbare tas voor je boodschappen. Koop groenten, fruit, noten, pasta, koffie … zoveel mogelijk in bulk. Toch een plastic zakje, flesje of rietje? Gooi het niet op straat, maar sorteer het in de juiste vuilnisbak. Ook sigarettenpeuken. Zo zorg je ervoor dat de plastic soep, de ronddrijvende vuilnisbelt in de oceaan, niet nog groter wordt.

Gebruik ik te veel water? Hoe minder water je gebruikt, hoe minder water je vervuilt. Herstel lekken zo snel mogelijk, laat de kraan niet onnodig lopen, installeer spaarkoppen op kranen, kies voor waterzuinige toestellen en gebruik regenwater om te poetsen, het toilet door te spoelen, de wasmachine te laten draaien en in de tuin.

Hieronder de foto’s van fotograaf Dieter Telemans van de Big Jump in Antwerpen 2023 en fotograaf Stéfanne Priot van de Big Jump in Huy 2023.


Fotos: © Dieter Telemans / © Stéfanne Priot


GoodPlanet coördineert sinds 2005 de Big Jump* in België en geeft een podium aan de tientallen organisaties die lokaal hun schouders onder deze activiteit zetten. Op Europees niveau wordt de Big Jump gecoördineerd door European Rivers Network (ERN).

YouTube video


* Naar een idee van Roberto Epple en andere stichtende leden van GoodPlanet Belgium.