Ook in 2024 organiseren we op zondag 14 juli weer een Big Jump. Wil je zichtbaar maken hoe belangrijk je proper water en meer openbare zwemplekken in jullie stad/gemeente vindt? Schrijf je dan in als locatie waar gesprongen kan worden.

Kijk hier voor meer info >


Big Jump 2023
Spring mee voor proper waterIeder jaar tellen we af naar de tweede zondag van juli: de dag waarop Big Jump plaatsvindt. Een internationaal evenement waarbij jaarlijks duizenden burgers over heel Europa de sprong wagen voor proper water.

In 2022  namen in België meer dan 1.000 mensen deel op maar liefst 17 locaties. Op naar een nieuwe editie met nog meer springers en nog meer locaties!

Locaties voor de Big Jump 2023:

Vlaanderen
 • Antwerpen: Bonapartedok (Organisator: Outdoor Swimming Belgium). Info
 • Assenede: Leopoldkanaal ter hoogte van de Oesterputbrug (Organisator: Gemeente Assenede en Vrienden van de Begijnenakker)
 • Betekom: Demerbrug, ‘Rosse brug’ Gelroodsesteenweg, 3130 Betekom (Organisator: Natuurpunt Begijnendijk). Info
 • Brugge: Zomerzwemmen Coupure (Organisator: Sportdienst Brugge). Info
 • Deinze: St-Poppoplein (Organisator: Stad Deinze)
 • Dendermonde: Sasbrugje ter hoogte van RAC (Organisator: Stad Dendermonde)
 • De Panne: Adinkerke (thv voetgangersbrug Dijk-Kasteelwijk) (Organisator: Lokaal bestuur De Panne)
 • Gent: Portus Ganda (Organisator: Gents MilieuFront en Waterland vzw). Info
 • Hoogstraten-Wortel: Hoogstraten-Meer in rivier De Mark nabij natuurgebied De Aschputten (Organisator: Natuurpunt Markvallei (in samenwerking met vereniging Het Markdal). Info
 • Kasterlee en Lille: Stuw 2 Aa, Landekes zn. (Organisator: gemeentebestuur Kasterlee en Lille).
  Afgelast. Door de vele regenbuien van afgelopen week een overstorting van de riolering in de waterloop is geweest.
 • Kortrijk: Verlaagde Leieboorden Broelkaai Kortrijk (Organisator: Stad Kortrijk)
 • Leuven: Celestijnenlaan, aan Dijle, in Leuven (Organisator: Natuurpunt Leuven). Info
 • Lokeren: de Durme in Lokeren (aanlegsteiger Charlottepark) (Organisator: Masereelfonds Lokeren)
 • Machelen Zulte: Oude Leie-arm Machelen Zulte (Roger Raveelplein) (Organisator: Feest en cultuur Machelen)
 • Oostende: Roeiclub Oostende (Organisator: BE ONE radio)
 • Oudenburg: Steiger Plassendale t.h.v. Spaans Tolhuis (Organisator: Spaans Tolhuis i.s.m Stad Oudenburg). Info
 • Overijse: meer van Overijse – Genval, Meerlaan (Organisator: Big Jump Overijse/Genval). Info
 • Tienen: Brug Grote Gete Getestraat/Spuipad (Organisator: Natuurpunt-Netwerk Milieu Tienen). Info
 • Turnhout: aan de fietsersbrug (Organisator: de Natte Droom vzw)
 • Wevelgem: Leiebrug Wevelgem-Lauwe (Organisator: LZSB). Info

Wallonië
 • Habay-la-Neuve: lieu dit “Étang Remy” (Organisateur: Asbl ALBA)
 • Huy : Quai Dautrebande, Huy (Organisateur: COOL Huy asbl)
  A noter : le Big Jump à Huy se tiendra à 10h30. Info
 • Lasne: plage de Renipont (Organisateur: Contrat de rivière Dyle et Gette  / Bubbles and More asbl). Info
 • Neufchâteau : Vallée du Lac de Neufchâteau (Organisateur: Big Jump de la Vallée du Lac)
 • Overijse: Lac de Genval – Overijse Meerlaan (Organisator: Big Jump Overijse/Genval). Info
 • Saint-Léger : Lac de Conchibois – Rue du Stade 1 à 6747 Saint-Léger (Organisateur: Commune de Saint-Léger)
 • Seneffe : La Marlette à Seneffe (Oganisateur: Contrat de Rivière Senne asbl). Info
  A noter: le Big Jump à Seneffe se tiendra à 12h00
 • Wépion/Namur : Rue des Pruniers, 11 Wépion, Ravel de la Meuse, à 400 m en aval de l’Ecluse de Tailfer (Organisateur: Aviron Royal Club Nautique Sambre & Meuse 1862 asbl)
  A noter: le Big Jump à Wépion se tiendra à 12h00


Contact
bigjump@goodplanet.be

 • Waarom zou ik in vuil water springen om aandacht te vragen voor proper water?
 • Kan ik ook een Big Jump organiseren?
 • Wat kan ik nog meer doen voor proper water?
Op 23 oktober 2000 werd de Europese Kaderrichtlijn Water (EKW) door het Parlement aangenomen. Deze Europese waterwet moest ervoor zorgen dat onze rivieren, stromen en andere wateroppervlaktes tegen 2015 een goede ecologische toestand bereikten. We mogen trots zijn op de vooruitgang sinds 2000, maar de doelstelling is nog niet bereikt. De meeste Europese lidstaten moesten hun vertraging verantwoorden en kregen uitstel tot uiterlijk 2027. Landbouw, industrie, overheden en huishoudens moeten dus extra inspanningen leveren opdat alle rivieren zich opnieuw in een goede ecologische toestand bevinden. Big Jump brengt dit jaarlijks onder de aandacht en herinnert iedereen aan de nakende deadlines en het belang van proper natuurlijk water.

Update: meer dan 375.000 mensen tekenden de bevraging van de Europese Commissie en brachten zo hun bijdrage voor het behoud van een sterke Europese waterwet.

Zowat iedereen die op een positieve manier aandacht wil vragen voor proper water kan een Big Jump organiseren. We moedigen individuen en lokale besturen sterk aan om samen te werken met een lokale organisatie of vereniging. Politieke partijen worden niet aanvaard als organisator van een Big Jump, maar kunnen uiteraard wel deelnemen en hun achterban aansporen om dat ook te doen. Iedereen die interesse heeft om een Big Jump te organiseren, moet zich aanmelden. Je krijgt toegang tot een draaiboek met stappenplan. GoodPlanet staat klaar om je te begeleiden.

Met deze tips vermijd je ook de rest van het jaar watervervuiling:

Maakt mijn wasmiddel ook het water extra proper? Helaas niet. Schoonmaakmiddelen en wasproducten bevatten heel wat stoffen die het water vervuilen. Dat maakt waterzuivering duur en moeilijk. Kies dus voor ecologische producten. Die breken vollediger en sneller af in het water. Of zoek online een recept om je eigen wasmiddel te maken, da’s ook nog eens veel goedkoper.

Mag ik mijn fleecetrui nog wassen? Tuurlijk, maar was je synthetische kledij niet te vaak. Check het etiket en kies zoveel mogelijk voor natuurlijke stoffen. Zo vermijd je dat microplastics in het water terechtkomen. De waterzuiveringsinstallaties kunnen deze minuscule deeltjes niet tegenhouden. In zee worden ze opgeslokt door schaaldieren, zoals mosselen. Zo komen ze uiteindelijk op ons bord terecht.

Moet ik mijn tanden minder vaak poetsen? Dat hangt ervan af. Bevat jouw tandpasta plastic? Via de app Beat the microbead kan je checken welke cosmeticaproducten microplastics bevatten. Vervangen maar!

Waarom is onkruid goed voor de waterkwaliteit? Tuinier natuurvriendelijk. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, want die komen sowieso ongezuiverd in de natuur en waterlopen terecht.

Wat hebben plastic wegwerpzakjes te maken met mosselen? Gebruik een herbruikbare tas voor je boodschappen. Koop groenten, fruit, noten, pasta, koffie … zoveel mogelijk in bulk. Toch een plastic zakje, flesje of rietje? Gooi het niet op straat, maar sorteer het in de juiste vuilnisbak. Ook sigarettenpeuken. Zo zorg je ervoor dat de plastic soep, de ronddrijvende vuilnisbelt in de oceaan, niet nog groter wordt.

Gebruik ik te veel water? Hoe minder water je gebruikt, hoe minder water je vervuilt. Herstel lekken zo snel mogelijk, laat de kraan niet onnodig lopen, installeer spaarkoppen op kranen, kies voor waterzuinige toestellen en gebruik regenwater om te poetsen, het toilet door te spoelen, de wasmachine te laten draaien en in de tuin.

Dit was de Big Jump 2022
Op zondag 11 juli om klokslag 15 uur deden meer dan 1.000 mensen op zeventien locaties in België een ‘Big Jump’, waarvan 11 in Vlaanderen en 6 in Wallonië. In Gent sprongen ze met bijna 300 mensen in het water en bracht het ongetwijfeld heerlijk verfrissing op een mooie, zonnige dag. In Wortel sprongen twee leden van Natuurpunt in het water, want ook kleine beetjes maken een verschil.
Alle organisaties in Wallonië doen al verschillende jaren mee met de Big Jump. Zo werd er gesprongen bij Rochefort, Wépion, Namur, Huy, Habay-la-Neuve en Saint Léger.
In Zwalm bleek uit tests dat de waterkwaliteit onvoldoende garantie bood om veilig te jumpen. Daarom koos de organisatie voor een ludiek alternatief met een plonsbad en een ballenbad. Het is dus duidelijk nog nodig dat er nog steeds wordt gesprongen om de aandacht te vestigen op de waterkwaliteit in België.

Hier de foto’s van huisfotograaf Dieter Telemans van de Big Jump@Gent.
© Dieter Telemans

Big Jump 2021 - ©Dieter Telemans - GoodPlanet Belgium


GoodPlanet coördineert sinds 2005 de Big Jump* in België en geeft een podium aan de tientallen organisaties die lokaal hun schouders onder deze activiteit zetten. Op Europees niveau wordt de Big Jump gecoördineerd door European Rivers Network (ERN).


* Naar een idee van Roberto Epple en andere stichtende leden van GoodPlanet Belgium.