Big Jump 2024

Spring mee voor proper water


Wil jij als gemeente, organisatie of individu op een positieve manier meehelpen om “proper water” onder de aandacht te brengen? In 2024 willen we opnieuw zoveel mogelijk springlocaties met zoveel mogelijk springers bereiken. Elke springer is belangrijk voor ons, want bij elke sprong wordt onze boodschap voor proper water meer kracht bijgezet. We willen de pers, politiek en de brede samenleving bereiken met onze boodschap, want proper water is belangrijk voor iedereen.

Organiseer daarom met ons en tientallen andere springlocaties een Big Jump op zondag 14 juli 2024 bij jou in de buurt.

Wat is de Big Jump?

Ieder jaar tellen we vol spanning af naar de tweede zondag van juli: de dag waarop Big Jump plaatsvindt. Big Jump is een internationaal evenement waarbij jaarlijks duizenden burgers over heel Europa de sprong wagen voor proper water. In 2002 werd de eerste Big Jump georganiseerd vanuit European Rivers Network om de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water (lees hieronder wat dat is) te ondersteunen. Sinds 2005 coördineert GoodPlanet in België de Big Jump en geeft zo een podium aan de tientallen organisaties die lokaal hun schouders onder deze activiteit zetten.

In 2023 sprongen in België bijna 1.900 mensen op maar liefst 28 locaties in het water. Heel wat moedige en toegewijde zielen dus, want op dat moment passeerde er een storm over ons land. Dit jaar hopen we op een editie met nòg meer springlocaties, nòg meer springers – en als het kan een straaltje zon.

Heb je interesse om een Big Jump bij jou in de buurt te organiseren? Of ontvang je graag eerst wat meer informatie? Bezorg ons je gegevens via het online formulier en we bezorgen je alle nodige info.

Ik organiseer een Big Jump in 2024

Meer info

  • De Europese Kaderrichtlijn Water (EKW)
  • Waarom is proper water belangrijk en waarom willen we dus graag dat jullie een Big Jump organiseren?
  • Wat houdt het in om een Big Jump te organiseren?
  • Hoe ondersteunt GoodPlanet jullie om een Big Jump te organiseren?
  • Kan ik ook een Big Jump organiseren?
  • Wat kan ik nog meer doen voor proper water?
Op 23 oktober 2000 werd de Europese Kaderrichtlijn Water (EKW) door het Europese Parlement aangenomen. Deze Europese waterwet moest ervoor zorgen dat onze rivieren, stromen en andere wateroppervlaktes tegen 2015 een goede ecologische toestand bereikten. De EKW focust dus op grond- en oppervlaktewater. De meeste Europese lidstaten moesten hun vertraging verantwoorden en kregen uitstel tot uiterlijk 2027. Landbouw, industrie, overheden en huishoudens moeten dus extra inspanningen leveren opdat alle rivieren zich opnieuw in een goede ecologische toestand bevinden. Big Jump brengt dit jaarlijks onder de aandacht en herinnert iedereen aan de nakende deadlines en het belang van proper natuurlijk water.
‘Water is leven’ zie voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ooit, en we kunnen hem enkel maar gelijk geven: niemand kan leven zonder water. Proper water is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van mens en dier, maar ook voor het behoud van onze planeet. Het speelt een cruciale rol in alles wat we doen, van het verbouwen van voedsel tot het ondersteunen van ecosystemen.

De kwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater is door verschillende factoren echter sterk vervuild en vaak van slechte kwaliteit. Op dit moment (meting september 2023) is bijvoorbeeld slechts 1 van de 195 Vlaamse waterlopen in goede staat, wat choquerende cijfers zijn.

Proper water is essentieel voor een leefbare wereld voor mens en dier, zowel vandaag als in de toekomst. Daarom moeten we nu handelen en ervoor zorgen dat de waterkwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater opnieuw de goede kant op gaat, en de Europese kwaliteitsnormen behaald worden. Met Big Jump willen we deze thematiek jaarlijks in de aandacht brengen, en hiervoor hebben we jouw hulp nodig!
Met Big Jump organiseer je een event waarbij er in jouw lokale waterloop gesprongen en (kort) gezwommen wordt. Je kan het event zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. Je kan er een feestelijk festival van maken of een eenvoudige doe-een-sprong-in-deze-waterloop-moment.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten:

  • Je moet toestemming hebben van je lokaal bestuur om een evenement te organiseren
  • Je moet het advies vragen van de betrokken waterloopbeheerder om in het water te mogen springen
  • Een week van tevoren moet je een staalname voor waterkwaliteit afnemen.

Laat je hierdoor zeker niet afschrikken. Wel raden we je aan tenminste 6-8 weken voor de Big Jump te beginnen met de organisatie van het evenement. De deadline voor inschrijving voor Big Jump 2024 is daarom vrijdag 31 mei zodat we alle locaties op een goede manier kunnen ondersteunen.
Vanuit GoodPlanet ondersteunen we je helemaal gratis en voor niets om optimaal een Big Jump te organiseren. Als je je inschrijft via het formulier hierboven ontvang je van ons binnen een aantal dagen een link naar de organisatiepagina waar je praktische tools kunt terugvinden om de organisatie van jouw Big Jump te ondersteunen:

  • Een overzichtelijke checklist met alle belangrijke to do’s
  • Een uitgebreid draaiboek met informatie bij alle stappen en onderdelen
  • De veiligheidsinstructies die op de dag opgehangen moeten worden
  • Informatie over de waterstaalname
  • Verzekeringsdocument

Vanaf eind maart zorgen we ervoor dat het communicatiepakket klaar, zodat je de boodschap van je lokale Big Jump evenement wijd kunt verspreiden. In dit pakket kun je het volgende verwachten:

  • Het campagnebeeld
  • De slogan
  • Een sociale media kit met teksten en afbeeldingen voor jullie Facebook of Instagram accounts.

In juni, enkele weken voor de Big Jump, sturen we vervolgens Big Jump vlaggen en t-shirts op, om de visibiliteit van jullie springlocatie en Big Jump team goed in de verf te zetten.

Zowat iedereen die op een positieve manier aandacht wil vragen voor proper water kan een Big Jump organiseren. We moedigen individuen en lokale besturen sterk aan om samen te werken met een lokale organisatie of vereniging. Politieke partijen worden niet aanvaard als organisator van een Big Jump, maar kunnen uiteraard wel deelnemen en hun achterban aansporen om dat ook te doen. Iedereen die interesse heeft om een Big Jump te organiseren, moet zich aanmelden. Je krijgt toegang tot een draaiboek met stappenplan. GoodPlanet staat klaar om je te begeleiden.

Met deze tips vermijd je ook de rest van het jaar watervervuiling:

Maakt mijn wasmiddel ook het water extra proper? Helaas niet. Schoonmaakmiddelen en wasproducten bevatten heel wat stoffen die het water vervuilen. Dat maakt waterzuivering duur en moeilijk. Kies dus voor ecologische producten. Die breken vollediger en sneller af in het water. Of zoek online een recept om je eigen wasmiddel te maken, da’s ook nog eens veel goedkoper.

Mag ik mijn fleecetrui nog wassen? Tuurlijk, maar was je synthetische kledij niet te vaak. Check het etiket en kies zoveel mogelijk voor natuurlijke stoffen. Zo vermijd je dat microplastics in het water terechtkomen. De waterzuiveringsinstallaties kunnen deze minuscule deeltjes niet tegenhouden. In zee worden ze opgeslokt door schaaldieren, zoals mosselen. Zo komen ze uiteindelijk op ons bord terecht.

Moet ik mijn tanden minder vaak poetsen? Dat hangt ervan af. Bevat jouw tandpasta plastic? Via de app Beat the microbead kan je checken welke cosmeticaproducten microplastics bevatten. Vervangen maar!

Waarom is onkruid goed voor de waterkwaliteit? Tuinier natuurvriendelijk. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, want die komen sowieso ongezuiverd in de natuur en waterlopen terecht.

Wat hebben plastic wegwerpzakjes te maken met mosselen? Gebruik een herbruikbare tas voor je boodschappen. Koop groenten, fruit, noten, pasta, koffie … zoveel mogelijk in bulk. Toch een plastic zakje, flesje of rietje? Gooi het niet op straat, maar sorteer het in de juiste vuilnisbak. Ook sigarettenpeuken. Zo zorg je ervoor dat de plastic soep, de ronddrijvende vuilnisbelt in de oceaan, niet nog groter wordt.

Gebruik ik te veel water? Hoe minder water je gebruikt, hoe minder water je vervuilt. Herstel lekken zo snel mogelijk, laat de kraan niet onnodig lopen, installeer spaarkoppen op kranen, kies voor waterzuinige toestellen en gebruik regenwater om te poetsen, het toilet door te spoelen, de wasmachine te laten draaien en in de tuin.


Kriebelt het om een Big Jump te organiseren, maar heb je nog enkele vragen of bedenkingen rond de organisatie van jouw evenement? Aarzel dan niet om ons te contacteren zodat we samen naar oplossingen kunnen zoeken. Wil je graag even het draaiboek bekijken vooraleer te beslissen, geef dit dan ook gerust aan via het inschrijvingsformulier.

Hopelijk ben je helemaal klaar om samen met ons de sprong te wagen, en Big Jump 2024 een spetterend succes te maken!
Hieronder de foto’s van fotograaf Dieter Telemans van de Big Jump in Antwerpen 2023 en fotograaf Stéfanne Priot van de Big Jump in Huy 2023.


Fotos: © Dieter Telemans – © Stéfanne Priot
YouTube video


De Big Jump ontstond naar een idee van Roberto Epple en andere stichtende leden van GoodPlanet Belgium.