Strapdag
Vrijdag 22 september 2023

Strapdag is één van de zes actiedagen van de GoodPlanet Challenges, in samenwerking met Octopusplan.

Strapdag is …
Kiezen voor een actieve vervoerswijze (te voet, op de fiets, of met de step) of voor een collectieve vervoerswijze (met het openbaar vervoer) om naar school te gaan.

Waarom?
Transport is verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot en is een van de belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging. Binnen het geheel van onze dagelijkse verplaatsingen, is de auto de grootste uitstoter van CO2. Kiezen voor een actieve vervoerswijze is dus kiezen voor minder luchtverontreiniging, maar is ook goed voor je gezondheid, voor je sociale contacten en een goed begin van je dag!

Hoe?
Er zijn twee niveaus van deelname. Niveau 1 is meer toegankelijk en minder moeilijk dan niveau 2. Je kan je engageren voor niveau 1 of 2 of allebei!

  • Niveau 1: ik stap, fiets, step of gebruik het openbaar vervoer om naar school te gaan.
  • Niveau 2: ik palm een parkeerplaats voor de school in en maak er een gezellige plek van.
    Verschillende studies wijzen uit dat auto’s gemiddeld 95% van de tijd geparkeerd staan: dit neemt 70% van de openbare ruimte in beslag! Laten we deze ruimte op een speelse manier heroveren door de parkeerplaatsen voor de school tijdelijk een nieuwe functie te geven. Zet er bijvoorbeeld een strandstoel, een aantal kamerplanten, of een pingpongtafel … Je beslist zelf welke invulling je geeft aan de ingenomen parkeerplaats.

Meer informatie over mobiliteit en hoe je de acties kan uitvoeren, vind je terug in het thematisch dossier en in de praktische fiches bij educatief materiaal.

Ik schrijf me in Bekijk de andere challenges Educatieve tools


In samenwerking met Octopusplan en met de steun van de Vlaamse overheid.