Een gratis workshop over ondernemende eekhoorns en originele cadeautjes

Tijdens deze interactieve workshop van 100 minuten luisteren de kinderen naar een spannend voorleesverhaal over Bert en Bieke, twee ondernemende eekhoorns.

Op een dag vindt Bert een bordspel tussen afval dat in het bos gedumpt werd. Wat een prachtig cadeau voor mijn vriendinnetje Bieke, denkt hij. Maar dan ontdekt Bert dat er een pion ontbreekt… Bert, Bieke en hun vrienden beleven spannende avonturen op zoek naar de ontbrekende pion.

Dit verhaal loopt als een rode draad doorheen de workshop. Leerlingen filosoferen, rangschikken cadeautjes en houden een echt ‘repair café’. Tot slot dagen we hen uit om te bedenken hoe ze de kennis die ze hebben opgedaan tijdens de workshop in hun eigen leven kunnen toepassen.

Via deze workshop leren kinderen dat ze spullen waar iets aan ontbreekt niet zomaar moeten weggooien. Je kan ze misschien wel herstellen? Het verhaal van Bert en Bieke moedigt hen aan om afval te voorkomen en te kiezen voor tweedehands of duurzame materialen met weinig verpakking.

Elke deelnemende klas krijgt bovendien het boek ‘Opgeruimd staat netjes’. Zo kan je er ook in andere lessen mee aan de slag.

Praktisch

Doelgroep: 1e graad lager onderwijs
Duur: 100 minuten
Gratis voor scholen in Limburg en Diest.

 • Meer info
 • Aantal leerlingen: maximaal 25
 • Locatie: er komt een educatief medewerker van  GoodPlanet naar je school
 • Het ideale moment om de workshop te laten doorgaan is 100 minuten teruggeteld van de middagpauze (speeltijd moet hier vanaf getrokken worden) in de voormiddag. Na de middagpauze kan er eventueel een tweede workshop doorgaan.
  • Speeltijden kunnen in principe gewoon doorgaan op het normale tijdstip, zolang er maar 100 minuten beschikbaar blijven voor de vorming. De workshop kan niet ingekort worden, omdat de vorming anders niet volledig kan doorgaan.
  • De lesgever heeft 15 minuten voorbereidingstijd nodig en achteraf ook ongeveer 15 minuten om op te ruimen.
  • Als er op uw school 2 workshops op dezelfde dag gegeven worden, is het handig als de vorming kan doorgaan in een polyvalente ruimte. Dan moet het materiaal tussen de vorming niet verplaatst worden.
 • Bijkomende info: na de inschrijving wordt u gecontacteerd om de nodige praktische afspraken te maken.

Ik schrijf mijn klas in voor Opgeruimd staat netjes

In samenwerking met Limburg.net.