Het 70-koppige team van GoodPlanet is enorm divers en meertalig. Kristina Heck is daar een perfect voorbeeld van: een Duitse die in Brussel terechtkwam via haar man, die hier expat is.
Kristina stampte twee jaar geleden het bedrijvenaanbod van GoodPlanet uit de grond.
Daarvoor was ze een paar jaar zoet met haar studies: organisatiepsychologie, milieumanagement en veranderingsmanagement. Ze weet dus wel één en ander af van duurzaamheid én hoe je mensen tot ander gedrag kan bewegen! Na haar studies hielp ze tien jaar lang organisaties met hun veranderingsprocessen. Dan besloot ze dat ze bedrijven wilde helpen met hun transformatie naar duurzaamheid. Waar beter dan bij GoodPlanet? De juiste vrouw op de juiste plaats, kortom! 

Kristina, eerst even dit: heeft de thuiswerkplicht een grote impact op de werking in bedrijven? 

Kristina: ‘Jazeker. GoodPlanet is klassiek sterk in workshops op locatie en natuurbeleving in al zijn aspecten – van buitenles tot het samen planten van moestuinen en Tiny Forests. Door de thuiswerkplicht hebben zeer veel bedrijven hun teambuildings tijdelijk stopgezet.

We hebben wel een online aanbod ontwikkeld – maar daar wordt veel minder op ingegaan dan op het live aanbod. Er is duidelijk een zekere ‘Zoom-moeheid’.

Maar toch merk je ook dat bedrijven net nu méér aandacht hebben voor duurzaamheid en hun impact op de planeet willen verminderen. En daarnaast willen we massaal veel meer naar buiten – we hebben de heilzame kracht van natuurbeleving helemaal herontdekt. Wij combineren de beide.’

Ja, iedereen heeft het wel gehad met dat schermwerk! Kan GoodPlanet dan bedrijven helpen hun impact op de planeet te verminderen door buiten te zijn in de natuur? 

Kristina: ‘Natuurlijk, en geweldig, toch? Met onze teambuildings kan je met je collega’s buiten zijn, de helende kracht van de natuur voelen én tegelijk leren over allerlei duurzaamheidsthema’s. We doen het altijd op een leuke manier – dat hebben we wel geleerd door jaren met kinderen te werken: het mag en moet ook altijd plezant zijn!

We hebben een teambuilding met allerlei duurzaamheidsuitdagingen. We bieden ook wildpluk- en ‘rewilding’-wandelingen aan met Rewilding Drum. Dat is trouwens opgericht door onze ex-collega Bert Poffé!’

En voor wie zelf de handen uit de mouwen wil steken? 

Kristina: ‘Onze activiteiten waar iedereen de handen uit de mouwen steekt zijn heel populair. Het is ook gewoon zò weldadig: samen op het biogroenten-veld werken en dan lunch maken met de oogst op het fantastische ‘Domaine de Graux: heerlijk.’

Kan je ook samen nog een stapje verder gaan en ook een stukje natuur creëren? 

Kristina: ‘Ja, als je samen met de collega’s – en idealiter ook met buurtbewoners of een school – een stukje groen aanplant en samen onderhoudt, heeft dat de grootste positieve milieu-impact van wat je kan doen op vlak van duurzaamheidsacties. Zo’n projecten lopen iets langer – dat heb je niet op één middag klaar.

Grijze koeren omtoveren tot een samentuin of een groene oase om in te pauzeren: dat kunnen wij als de beste begeleiden! Wist je dat we met onze ‘Pimp je Speelplaats‘ en ‘Ose le vert‘- projecten al bijna duizend speelplaatsen vergroenden?

Daarnaast is GoodPlanet sinds 2020 ook de enige die officieel in Belgie Tiny Forests mag planten: dat zijn inheemse bosjes van twee tennisvelden groot.’

En die bosjes, Tiny Forests, worden dan samen geplant? 

Kristina: ‘Ja, bij elk Tiny Forest hoort een gezamenlijke Plantdag. Dat is altijd een geweldig moment. Je creëert echt samen nieuwe natuur, dat voelt echt zo hoopvol voor de planeet! Trouwens altijd een heel fijn verhaal om rond te communiceren naar je stakeholders en de pers, zoals gebeurde bij de eerste Tiny Forest in Schoten.’

Geweldig, ik krijg er al zin in! Nu, voor teambuildings of plantdagen, hoe groot mogen de groepen van teams zijn met corona? 

Kristina: ‘We passen elke activiteit aan aan de geldende maatregelen van het moment. Vandaag zijn dat vier personen per groepje, vanaf volgende maand hopelijk tien. We voorzien dan een begeleider per groepje.

Buiten kan elke activiteit makkelijk volledig coronaproof worden georganiseerd: op veilige afstand, met mondmasker. Jullie kunnen gerust zijn, we gaven al sinds september volledig coronaproof honderden workshops in scholen via ons eigen streng protocol. Daarnaast respecteren we uiteraard ook altijd de extra maatregelen of afspraken die de organisator zelf heeft opgesteld.’

Dank je, Kristina!

GoodPlanet teambuildings en -workshops in en over de natuur:

 

Interesse?
Contacteer Sofie Luyten om een afspraak te maken, in te schrijven of voor meer informatie!

Het volledige aanbod workshops, teambuildings & coachings voor ondernemingen en organisaties van GoodPlanet ‘Sustainable Solutions’ vind je hier.