GoodPlanet Belgiuminspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te delen. Jaarlijks bereiken onze 60 medewerkers zo meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België.
Gsm-inzameling
Home Gsm's en smartphones, kan je ze nog wegdenken uit ons dagelijks leven? Jaarlijks rollen er wereldwijd meer dan 1,8 miljard mobiele telefoons over de toonbank. Als je weet dat de gemiddelde gebruiksduur van een toestel slechts anderhalf jaar bedraagt, dan kan je bezwaarlijk over een duurzaam consumptiepatroon spreken.

Om te weten hoe we daar iets aan kunnen veranderen, neem je best eerst de levenscyclus van een gsm eens onder de loep. We zijn wereldwijd met 6 miljard gsm-gebruikers. Maar weten we wel waar dat toestel vandaan komt, welke materialen erin zitten, hoe het gemaakt wordt en wat er achteraf mee gebeurt? Kortom, hoe ziet die levenscyclus er op dit moment uit en wat is er nodig om te evolueren naar een meer duurzaam model?

Klik in het rechtermenu op ‘levenscyclus’ en je vindt een antwoord op al deze vragen.

We willen graag samen met jullie vermijden dat oude toestellen ergens in een lade blijven liggen, of erger, in de gewone vuilbak belanden. Wie zijn steentje daartoe wil bijdragen, kan op school een inzamelactie organiseren. Je bewijst er het milieu een grote dienst mee en misschien word je zelfs extra beloond!

Klik in het rechtermenu op ‘gsm-inzamelactie’ voor meer informatie.
Inschrijven kan via het registratieformulier.

Dit project kwam tot stand in samenwerking met Proximus en Recupel.
Levenscyclus Wil je zelf meer informatie bekijk dan de pdf en/of Prezi hieronder eens.
Ben je op zoek naar lesmodules rond dit thema, scrol dan even verder naar beneden.
Naar een duurzaam consumptiepatroon voor je gsm of smartphone (pdf)Wil je een beknopt beeld krijgen van de levenscyclus van een gsm of smartphone, doorblader dan deze bundel:
inkijkversie (digitaal gebruik)
printversie (hoge resolutie, groot bestand)
Naar een duurzaam consumptiepatroon voor je gsm of smartphone (prezi)Wie liever via filmpjes, beelden en artikels zijn eigen weg baant doorheen de levenscyclus van de mobiele telefoon is hieronder aan het juiste adres.


Lesmodule lager onderwijsIn de lagere school opteren we om te werken met de leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar. Zij zijn immers de gsm-gebruiker van morgen of hebben er misschien nu al eentje in hun bezit. Er is een online leeromgeving opgesteld, waarmee de leerlingen aan de slag kunnen. Ook de info voor de leerkracht kan u er terugvinden!

Voor vragen, bemerkingen of ideeën kan u steeds terecht op gsm [at] goodplanet [dot] beLesmodule secundair onderwijsVoor de secundaire scholen stellen we voor om te werken met de prezi als ‘interactieve bibliotheek’. Hier kunnen de leerlingen de informatie vinden om hun opdrachten tot een goed einde te brengen. De info voor de leerkracht kan u hier terugvinden.

Voor vragen, bemerkingen of ideeën kan u steeds terecht op gsm [at] goodplanet [dot] be
GSM-inzamelactie op school - Vlaanderen Momenteel wordt wereldwijd naar schatting slechts 1 tot 2% van alle gsm’s gerecycleerd. Hoog tijd dus om daar iets aan te veranderen. En dat begint eenvoudigweg bij het binnenbrengen van je oude toestellen. Daarom organiseert GoodPlanet in samenwerking met Proximus vanaf schooljaar 2013-2014 een grootschalige inzamelactie in de scholen. De ingezamelde toestellen worden indien mogelijk klaargemaakt voor hergebruik. Is hergebruik geen optie, dan worden ze gerecycleerd zodat de waardevolle grondstoffen gerecupereerd kunnen worden.

Deelnemende scholen kunnen rond het thema aan de slag met de lesmodules die je terug kan vinden onder ‘levenscyclus’ in het rechtermenu. Bovendien is de deelname volledig kosteloos voor een school. De inzamelbox wordt in de week voor de inzamelactie geleverd en de week na de inzamelactie terug afgehaald, zonder dat de school hierin tussenkomt. Tot slot is het zelfs zo dat deelnemende scholen een mooie beloning krijgen! Meer daarover lager op deze pagina.

Je school registreren doe je hier ›
Hier vind je een voorbeeldbrief gericht aan de ouders

Naast de mooie recyclagebijdrage die jullie als school doen voor het milieu wil Proximus jullie ook graag belonen door ICT materiaal te schenken dat aan een tweede leven begint. Afhankelijk van het aantal (minimaal 50) ingezamelde toestellen zullen jullie een keuze kunnen maken uit de beste desktops, laptops of tablets die we op dat moment kunnen aanbieden.
 • PC's: Core 2 Duo 2.0GHZ/2048MB RAM/80GB/DVD/Windows 7/17”TFT/Keyboard & muis
 • Laptops: Core 2 Duo 2.0GHZ/2048MB RAM/80GB/Combo/Windows 7
 • Tablets: 7” of 10” Samsung tablets

Wettelijk kader
Sinds januari 2013 is er een wet goedgekeurd waardoor het organiseren van dergelijke acties mogelijk is. Let wel er zijn enkele belangrijke voorwaarden:
 • Scholen mogen slechts éénmaal per kalenderjaar een inzamelactie organiseren.
 • Het effectief inzamelen van toestellen mag slechts 14 opeenvolgende kalenderdagen duren.
  De campagne rond de inzameling mag uiteraard wel langer dan 14 dagen in beslag nemen. Je begint dus best al ruim op voorhand hierover te communiceren op jouw school.
 • Het gebruik van een geschikt recipiënt is verplicht.
  Deelnemende scholen krijgen van ons een door Recupel ontworpen inzamelbox.

Registratie inzamelactie - Vlaanderen Via onderstaand formulier kan je jouw school registreren voor een gsm-inzamelactie in het schooljaar 2018-2019. Vergeet aan het einde zeker niet te bevestigen.

Jullie krijgen in september/oktober dan een mail met alle praktische info voor de gsm-inzamelactie op jullie school.

Een vraag? Neem dan contact op met gsm [at] goodplanet [dot] be

GSM-inzamelactie op school - Brussel Door een recente wijziging in het wettelijk kader is de GSM inzamelactie nu ook uitgebreid naar secundaire scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Vanaf september 2017 kunnen secundaire scholen in BHG kosteloos deelnemen aan de GSM inzamelactie. Opgelet! Gezien de wetgeving is de effectieve inzamelactie hier beperkt tot 3 dagen.

De eerste inzamelperiode zal plaatsvinden in november 2018. De dozen om de toestellen in te zamelen worden in de week voor de inzamelactie geleverd en 3 werkdagen na het einde van de actie opnieuw opgehaald.

Een goede planning en communicatie naar de leerkrachten, leerlingen en ouders is uiterst belangrijk voor een geslaagde inzameling! Daarom raden we jullie aan zo vroeg mogelijk te beginnen communiceren. Onder 'levenscyclus' in het rechtermenu vinden jullie lesmodules terug.

Je school registreren doe je hier ›

Naast de mooie recyclagebijdrage die jullie als school doen voor het milieu wil Proximus jullie ook graag belonen door ICT materiaal te schenken dat aan een tweede leven begint. Afhankelijk van het aantal (minimaal 50) ingezamelde toestellen zullen jullie een keuze kunnen maken uit de beste desktops, laptops of tablets die we op dat moment kunnen aanbieden.
 • PC's: Core 2 Duo 2.0GHZ/2048MB RAM/80GB/DVD/Windows 7/17”TFT/Keyboard & muis
 • Laptops: Core 2 Duo 2.0GHZ/2048MB RAM/80GB/Combo/Windows 7
 • Tablets: 7” of 10” Samsung tablets

Wettelijk kader
Sinds 2017 is het wettelijk kader goedgekeurd om in secundaire scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dergelijke acties te houden. Er zijn wel enkele belangrijke voorwaaarden:
 • Scholen mogen slechts tweemaal per kalenderjaar een inzamelactie organiseren.
 • Het effectief inzamelen van de toestellen mag slechts 3 opeenvolgende kalenderdagen duren. De campagne rond de inzameling mag uiteraard langer duren.
 • Het gebruik van een geschikt recipiënt (de inzameldozen die geleverd worden) is verplicht. De ingezamelde toestellen en dozen worden op het einde van de actie verplicht opgehaald (ook al is het minimum aantal toestellen niet bereikt).
 • De inzamelactie mag enkel plaatsvinden in secundaire scholen.

Registratie inzamelactie - Brussel Via onderstaand formulier kan je jouw school registreren voor een gsm-inzamelactie in het schooljaar 2018-2019. Vergeet aan het einde zeker niet te bevestigen.

Jullie krijgen in september/oktober dan een mail met alle praktische info voor de gsm-inzamelactie op jullie school.

Een vraag? Neem dan contact op met gsm [at] goodplanet [dot] be

En Wallonie En Flandre la loi a changé depuis 2013, à Bruxelles depuis 2017 : les écoles peuvent désormais récolter des GSM.
En Wallonie la récolte des GSM n'est pas encore légalisé. Nous espérons que ce changement sera fait rapidement et que les écoles wallonnes pourront rejoindre dans la démarche.

De wetgeving is verschillend in elk gewest. In Brussel houden we tijdens het schooljaar 2017-2018 voor het eerst een pilootproject om GSM toestellen in te zamelen. We hopen natuurlijk dat we in de nabije toekomst de actie kunnen uitbreiden naar heel België!

Pour plus d’informations / Voor meer informatie: gsm [at] goodplanet [dot] be Vers un modèle d'utilisation durable de nos GSM et smartphonesSi vous voulez en savoir plus sur le cycle de vie d'un GSM, parcourez le dossier ci-dessous :