Ondernemende jongeren zetten hun schouders onder een duurzame textielsector

GoodPlanet, de Kringwinkel Antwerpen, Junior Argonauts en Unizo slaan de handen in elkaar om jongeren anders te doen kijken naar de kleren die ze dragen.

Wake up, shake up, start up! neemt jouw leerlingen mee in een duurzaam verhaal van grondstoffen, textiel, mode, tweedehandswinkels, innovatie, ondernemerschap en circulaire economie. Het traject begint met een katoenen slipje en eindigt met een wedstrijd voor jonge ondernemers.

Update mei 2019: De 5 winnaars zijn bekend en zijn gestart met de uitwerking van hun idee.
De documentaire is nog steeds beschikbaar via de link (die de deelnemers ontvingen). De workshops zijn ondertussen afgelopen. We willen dit project graag hervatten volgend schooljaar. Indien interesse of vragen over het project kan je Julie Van Overmeiren een mailtje sturen.

Wake up!
Documentaire over de reis van een slipje

Je ontvangt een link naar een online documentaire over de levenscyclus van een eenvoudig stuk textiel: een katoenen slipje. Zo ontdekken je leerlingen wat de uitdagingen zijn in de textielsector. Bekijk de teaser:

We geven jou als leerkracht de nodige tools in handen om dit thema aan te kaarten in de klas:

Shake up!
Projectidee voor een circulaire textielsector bedenken en uitwerken

  • Workshop circulaire economie door GoodPlanet
  • Op bezoek bij De Kringwinkel Antwerpen 
  • Workshop creatief ondernemen door Junior Argonauts
We schetsen de grenzen van het huidig economisch model, maar focussen vooral op kansen, oplossingen en alternatieven binnen de circulaire economie. Via de methodiek customer journey mapping krijgen de jongeren inzicht in hun gedrag als consument. Tijdens een rollenspel stimuleren we systeemdenken. Een brainstormsessie prikkelt hun creatieve voelsprieten. Welke oplossingen bedenken jouw leerlingen voor de tonnen ongebruikte stoffen en kledij die niet verkocht raakt? (duur: 2 lesuren)
Hoe gaat het eraan toe op de sorteerafdeling? Hoe werkt zo’n sorteerinstallatie? Wat maakt dat het ene kledingstuk in de kringwinkel belandt en het andere niet?  Jeansmerk HNST schotelt je leerlingen een concrete case voor. Daarna zetten de jongeren zelf de schaar in een stuk textiel. Wat moeten we met al deze grondstoffen? (duur: 2 lesuren)
Je leerlingen ontdekken hoe hun idee kan uitgroeien tot een echte onderneming. De perfect match tussen ecologie en economie? Het kan! Ze krijgen tips & tricks om hun projectidee voor te stellen met een filmpje. (duur: 2 lesuren)

Start up!
Wedstrijd voor jonge ondernemers

De 5 winnaars werken momenteel aan de verdere uitwerking van hun circulair idee. De Junior Argonauts nemen hen hierbij onder de vleugels. Ze werpen een blik achter de schermen in bedrijven en worden door experten klaargestoomd om eventueel hun eigen start-up op te richten. Heel binnenkort meer nieuws daarover!

Het Unizo-netwerk onderwijs & ondernemen biedt leerkrachten van scholen die lid zijn nog meer mogelijkheden om de ideeën van hun leerlingen te ondersteunen.

Contactpersoon:
Julie Van Overmeiren | 0477 43 00 48 | j.vanovermeiren@goodplanet.be 

Met de steun van Vlaanderen Circulair en C&A Foundation.