Nestelbossen

Een speelplek in de natuur

Een Nestelbos is een educatief speel- en zorgbos waar kinderen van alle leeftijden zich kunnen nestelen. Iedereen is welkom.

In het bos ga je op ontdekking en kom je enkele nesten tegen, die je fantasie en zintuigen prikkelen, die je stimuleren om te bewegen en waar je tot eigen spel komt.

Elk nest is ontwikkeld vanuit pedagogisch perspectief rond onder andere natuurkennis, creativiteit, beeldende kunsten, beweging, veerkracht, sociale vaardigheden, respect, leergierigheid, probleemoplossend denken, zelfregulatie en zelfsturing.

Waarom een Nestelbos?

In België spelen kinderen maar liefst 37% minder buiten dan in 2008. Vooral in steden is deze daling het sterkst. Buiten spelen is nochtans een wondermiddel voor de gezondheid en ontwikkeling. Dus GoodPlanet wil deze daling een halt toeroepen en kinderen meer buiten laten spelen!

In een Nestelbos komen kinderen in contact met natuur, leren ze de natuur waarnemen, kennen en waarderen.

Kinderen leren er bovendien in een veilige omgeving talenten (her)ontdekken en grenzen verleggen, op hun eigen tempo. In de Nesten kunnen ze creëren, dingen veranderen. Tijdens hun spel of door samen aan iets te werken, leren kinderen omgaan met elkaar, met conflict en leren ze respect te hebben voor elkaar. Ze leren er omgaan met prikkels en hoe ze hun gedrag, emoties en gedachten efficiënt kunnen aansturen.

Samen grenzen verleggen en obstakels overwinnen bevordert oplossingsgericht denken en stimuleert de creativiteit. Spelen in een Nestelbos stimuleert zo de ontwikkelingskracht en versterkt de weerbaarheid.

Nestelbossen in België

Bellenbos in Affligem – eerste Nestelbos in Vlaanderen
In 2018 werd de droom van kleuterleidsters Caroline Bosteels en Eefje Vermassen werkelijkheid: een bos creëren waar kinderen zich kunnen ontwikkelen door vrij spel in de natuur. In samenwerking met GoodPlanet toverden ze een bos in Affligem om tot hun Bellenbos.

Vlinderbos in Anderlecht – eerste Nestelbos in Brussel
GoodPlanet opent dit jaar het tweede Nestelbos van België. Naar het voorbeeld van het Bellenbos in Affligem, bouwen we in Anderlecht. samen met organisaties uit de buurt steeds verder aan deze tweede variant.

Bouw jij mee?

We zijn steeds op zoek naar organisaties en vrijwilligers die samen met ons het Nestelbos verder willen uitbouwen. Ook bedrijven die er in dat kader graag een teambuilding organiseren zijn meer dan welkom.

Wil je als vrijwilliger, jongerenorganisatie of via een teambuilding meebouwen aan het Nestelbos?
Stuur dan een mailtje naar nestelbossen@goodplanet.be voor meer informatie.

Praktisch
 • Doelgroep: alle groepen zijn welkom. Nestelbossen richten zich eerder naar kinderen van 3 tot 12 jaar.
 • Bellenbos Affligem
  • Locatie: de ingang bevindt zich tegenover Bellestraat 24, 1790 Affligem
  • Bereikbaarheid: Vanaf Liedekerke station 8 minuten met bus 625. Afstappen aan halte Hekelgem Buikouter.
  • Duur: een hele of halve educatieve en speelse dag
  • Prijs: Halve dag: 7 € per kind met een minimum van 140 €
   Volledige dag: 10 € per kind met een minimum van 200 €
  • Contact: hello@bellenbos.be
   Heb je een vraag over Nestelbossen in het algemeen? Stuur deze dan naar nestelbossen@goodplanet.be
  • Begeleiding: door een coach van GoodPlanet.

   Meer info en inschrijven voor een bezoek aan het Bellenbos


 • Vlinderbos Anderlecht


Met steun van Gemeente Anderlecht, Visit.Brussels, Vlaamse Gemeenschapscommissie Jeugd, Vlaamse Overheid – Coördinatie Brussel.

In samenwerking met Arktos, Minor-Ndako, Groep Intro, Emino, JAC, Groen en Blauw Huis.