Olierecyclage op school wordt leuk en makkelijk! 

GoodPlanet lanceert deze maand een gloednieuw educatief pakket voor het secundair dat de inzameling en recyclage van afvalolie leuk en makkelijk maakt, in samenwerking met Valorlub. We vragen Kelly De Leuze, coördinator van het circulaire economie-programma, hierover graag de oren van het hoofd.

Kelly, wat doe je exact bij GoodPlanet?

Ik begon bij GoodPlanet in 2004 bij de lancering van LABO, dat staat voor ‘Leren Afval Beheren Op school’. Ik was toen de enige educatief medewerker voor de provincies Vlaams-Brabant en Limburg.

‘Wat is er aan de hand in Viesvuilland?’, een workshop voor kleuters waar de principes van afval sorteren en -beheer heel kort en speels als een toneelstukje worden gebracht, is in 2011-2012 in mijn hoofd ontstaan en gegroeid. Je zou dus eerder kunnen zeggen dat ik de koningin ben van Viesvuilland (lacht).

Daarna coördineerde ik het GoodCook-project rond duurzame voeding in samenwerking met Delhaize. Ik gaf ook nog een tiental workshops per schooljaar, om de band met het terrein niet te verliezen.

Nu ben programma-coördinator Circulaire Economie.  De workshops Viesvuilland en LABO, die nog altijd in samenwerking met één van onze grootste partners Fost Plus worden georganiseerd, vallen terug onder mijn programma. De cirkel is dus rond .

De principes van een circulaire economie op een toegankelijke manier brengen: daar zijn we ondertussen dus héél erg bedreven in!

 

Dus de workshops rond circulaire economie gaan vooral over leren afval sorteren?

Neen, sorteren en recycleren maken slechts één deel uit van afvalbeheer binnen circulaire economie. De beste soort afval is immers diegene die je niet hebt. Maar sommige soorten afval, zoals gebruikte smeerolie, kan je (voorlopig nog niet) voorkomen noch hergebruiken en dus is inzameling en recyclage de beste oplossing. Vandaar dat we samen met ValorLub aan de slag gingen om dit nieuwe educatief pakket voor een heel specifieke doelgroep, leerlingen en leerkrachten uit de richting automechanica, te ontwikkelen.

 

Recyclage van afvalolie – dat is eigenlijk heel erg specifiek. Is dat dan gebaseerd op een bepaalde nood?

Jazeker, er is toch te weinig kennis over de noodzaak en voordelen van afvalolierecyclage. En daarom is het een goed idee om de werknemers van de toekomst in de sector waar die olie moet worden ingezameld bij de bron – de garages – al voor te bereiden.

 

En vertel eens over dat nieuwe pakket?

Het pakket bestond al in het Frans, maar was vooral gericht op klimaat. Wij zagen eerder de link met circulaire economie: gebruikte smeerolie is iets dat je niet kan vermijden, dus recyclage is de hoogst mogelijke stap, die we dan ook maximaal moeten proberen nastreven. Het pakket bevat een introductie voor de leerkracht met achtergrondinformatie en duidelijke links naar circulaire economie, een Powerpoint- klaar voor gebruik – ludieke filmpjes en enkele experimentjes – zoals wat gebeurt er als olie in water terecht komt?

 

En wat is Valorlub?

Valorlub is het beheersorganisme dat instaat voor het ophalen en verwerken van smeerolie.

 

Aha, dus dat zijn ook degenen die het frietvet verwerken?

Nee, da’s nen andere,  da’s Valorfrit (lacht).

Maar dus, bij hun opdracht hoort ook een sensibiliserend en educatief stuk, met twee keer per jaar campagnes naar het brede publiek en scholen. Die laatste besteden ze bij deze uit aan GoodPlanet. Valorlub lanceert tegelijk met ons pakket voor scholen ook een campagne via de radio.

 

Wat gaan leerlingen vooral leren met dit pakket?

Waarom het belangrijk is om deze gebruikte smeerolie correct in te zamelen, door ook goed in beeld te brengen wat de schadelijke gevolgen zijn van het fout of niet te beheren, zoals het opbranden of lozen via de leidingen.

En ook niet onbelangrijk: garages kunnen die olie gewoon gratis laten ophalen én krijgen daar ook nog eens een premie voor. Ook dat is te weinig geweten. We geven daarom de leerlingen al mee hoe ze die premie kunnen aanvragen. Leerlingen kunnen dan nakijken of het in hun stageplaats wel correct gebeurt en hen helpen om de premie aan te vragen.

 

Wat is het plezantste stukje van dit pakket?

Het debat: daar is een filmpje waar een dame de afvalolie op de barbecue giet, een ander waar een man een bad pakt in smeerolie: zo’n uitvergrote mogelijke situaties waar we daar dan een debat aan koppelen, maken het heel tastbaar.

 

Wat gebeurt er dan eigenlijk achteraf mee, met die olie?

93% kan effectief gerecycleerd worden. Dat is veel, toch? Die resterende 7% wordt dan ook nog eens gebruikt als energiebron. Het is dus echt zinvol om op olierecyclage in te zetten: niet enkel voor de omgeving maar ook voor het leefmilieu.

 

Hoe kunnen leraars of leerlingen zich best inschrijven?

Het is een downloadable pakket: leerkrachten kunnen het online aanvragen. Dan krijgen ze een link waar ze de verschillende onderdelen kunnen downloaden. Ze ontvangen ook een postpakket met twee posters en een sticker per leerling voor op het inzamelvat – in het beste geval – op hun stageplaats. Zodat ze op hun stageplek of in de klas anderen kunnen ‘nudgen’ richting het inzamelvat.

Het educatief pakket kan je hier aanvragen.

Een project in samenwerking met Valorlub.