Drinken jouw leerlingen voldoende?

75% van de kinderen tussen 8 en 13 jaar komt gedehydrateerd aan op school. Ook op school blijken ze niet voldoende te drinken. Daarom werkten GoodPlanet en Spa een project uit om kinderen, maar ook ouders en heel het schoolteam te:

 • sensibiliseren over het belang van water drinken,
 • motiveren om voldoende te drinken doorheen de schooldag,
 • inspireren met tips & tricks om dat in de praktijk om te zetten.

Het educatief materiaal dat hiervoor werd ontwikkeld, kan je nog steeds via onderstaande links downloaden. Ook workshops binnen het thema kunnen we nog steeds aanbieden.

 • Educatief pakket voor 2e en 3e kleuterklas
 • Educatief pakket voor 4e tot 6e leerjaar
 • Workshop voor secundair onderwijs
 • Vorming voor leerkrachten/directie van de basisschool
 • Grote Drink-je-waterdag voor de basisschool

De avonturen van Arthur

Samen met eend Arthur ontdekken je kleuters alle facetten van water en het belang van een goede hygiëne. De kleine, gekke eend neemt hen een hele week mee op avontuur: zingen, dansen, knutselen, spelen, luisteren, koken. In het lespakket vind je onder andere een handige hydratatiekalender en een geanimeerd verhaal met popjes.

Vraag het educatief pakket aan

Spa stuurt het je gratis op via de post.

Meer info: s.herve@goodplanet.be

Alles over water

Welke functie heeft water in ons lichaam? Waarom is water zo’n belangrijk deel van een gezonde voeding? In het lespakket vind je een poster van het menselijk lichaam met het waterpercentage per orgaan, een oefenboek en een diploma voor de leerlingen en achtergrondinformatie voor de leerkracht.

Download het lespakket

Meer info: s.herve@goodplanet.be

Op je plaats… Klaar? Drink!

Jongeren drinken te weinig water en te veel frisdrank of energiedrank. Dat heeft een grote impact op hun gezondheid. Tijdens deze workshop, in het kader van de les lichamelijke opvoeding, leren je leerlingen al doende het belang van een goede en gezonde hydratatie kennen. De workshop duurt 2 lesuren (100 minuten) en vindt plaats in de turnzaal of op de speelplaats.

Meer info: s.herve@goodplanet.be

Meester, ik heb dorst…!

GoodPlanet gaat samen met jou of met heel het schoolteam een halve dag aan de slag. Hoe verbeter je de hydratatie op school? En waarom is dat belangrijk?

Een impactmeting wees uit dat de workshops die GoodPlanet en Spa sinds 2015 aanbieden een effect hebben: leerlingen denken er meer aan om water te drinken en verkiezen zelfs water boven gesuikerde dranken. Toch is er meer nodig om dit effect ook op langere termijn vol te houden, zoals aangename toiletten en bereikbare waterbronnen. Tijdens de vorming ontdek je hoe je het thema levend houdt in de klas en hoe je ook de ouders betrekt.

De halve dag in een notendop:

 • Je komt alles te weten over het belang van water voor je lichaam.
 • Je leert methodieken en activiteiten kennen om rond het thema te werken met je leerlingen. We koppelen hier telkens specifieke lesdoelstellingen aan.
 • Je ontdekt welke projecten en acties een echte verandering op school teweeg kunnen brengen en hoe je deze lanceert.
 • Je deelt je eigen ervaringen rond een hydratatiebeleid op school. We openen een debat rond gewoontes en veranderingen. Je keert geïnspireerd huiswaarts met tips en ideeën van een ervaren GoodPlanet-medewerker en van andere leerkrachten.

Meer info: s.herve@goodplanet.be

GoodPlanet Belgium ontwikkelde dit project met de steun van partner Spadel, Europese groep gespecialiseerd in het bottelen en de commercialisering van natuurlijk mineraalwater. Spadel wil via een goede hydratatie en een evenwichtige voeding bijdragen aan een gezonde levensstijl.