Persbericht – 27 september 2022

In Park Vordenstein in Schoten werden vandaag de jaarlijkse Green Flag Awards uitgereikt aan acht parken en groendomeinen. Green Flag Award is een internationaal label, in België beheerd door GoodPlanet.  Dit jaar hesen wereldwijd meer dan 2000 duurzaam beheerde parken de Green Flag. 

Naast Park Vordenstein, in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos, behaalden ook het Nachtegalenpark, in beheer van District Antwerpen, Provinciaal Groendomein Prinsenpark in Retie, Vrijbroekpark in Mechelen, Vrieselhof in Ranst, de Kesselse Heide in Nijlen, de Averegten in Heist-op-den-Berg en Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne – allen in beheer van provincie Antwerpen – deze prestigieuze award.

Wat is de Green Flag Award?
De award is een beloning en erkenning voor de inspanningen die deze parken leverden. Niet enkel op vlak van duurzaam beheer of klimaatadaptatie scoren deze parken goed, maar ook wat betreft toegankelijkheid, vrijwilligerswerking, veiligheid en biodiversiteit kregen ze een positieve beoordeling en heel wat nuttige feedback van professionele juryleden.

Het voordeel van de Green Flag Award is dat je van experts uit de sector heel wat goede ideeën krijgt. Ook als jurylid krijg je veel inspiratie tijdens een parkbezoek. De Green Flag is eigenlijk een ideale manier om ideeën te verzamelen over de manier waarop je een groendomein beheert. [Peter Verdyck, directeur Provinciale Groendomeinen regio Antwerpen]
Green Flag Award werd in 1996 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk. Daar is het nu een vaste waarde. Milieuorganisatie en initiatiefnemer Keep Britain Tidy wil haar ervaring en expertise verder delen met landen wereldwijd. Het netwerk groeit elk jaar. Ondertussen wapperen er Green Flags in Australië, België, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Duitsland, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noord-Ierland, Portugal, Ierland, Wales, Schotland, Spanje, Zweden, Frankrijk, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en de VS.

Hoe stel ik een groene buitenruimte kandidaat?  
Als kandidaat voor een Green Flag Award krijg je van juryleden feedback over verschillende criteria en kan je deel uitmaken van een internationaal netwerk van duurzaam beheerde groene ruimten en parken. Heb je interesse om je kandidaat te stellen voor de Green Flag Award 2023? Laat het ons zeker weten via mail of telefoon.

Hoe word ik jurylid?  
De Green Flag Award wint elk jaar aan populariteit en daarom is GoodPlanet, als coördinator van de Green Flag Awards in België, continu op zoek naar nieuwe juryleden. Ben je professioneel werkzaam in de groensector of heb je een passie voor groen, laat ons dan zeker iets weten. In 2023 organiseren we een nieuwe opleiding tot Green Flag Award-jurylid. Als jurylid krijg je de gelegenheid om je netwerk verder uit te breiden en ideeën en praktijken uit te wisselen.

Foto’s van het persevent kan je hier downloaden .

Te gebruiken met vermelding van ©GoodPlanet Belgium.

Contact

Wouter Verhasselt, project manager Green Flag Award Belgium
+ 32 (0)477 43 00 48 – w.verhasselt@goodplanet.be of greenflagaward@goodplanet.be  

Anna Leonard, programma coördinator Natuur bij GoodPlanet Belgium
+32 (0)474 11 85 43 – a.leonard@goodplanet.be