Internationaal kwaliteitslabel voor duurzaam beheerde parken en groene ruimten

Green Flag Award wil:

 • het harde werk van managers, medewerkers en vrijwilligers erkennen en belonen
 • goede praktijken in de groene ruimtesector delen en promoten
 • normen voor duurzaam management verankeren
 • garanderen dat deze ruimtes voldoen aan de behoeften van de gebruikers
 • kwaliteitsvolle groene ruimtes toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht waar je woont

 

 

 

Waar vind je Green Flag Awards?

Groene ruimten erkend met een Green Flag Award vind je over heel Europa, maar ook in Australië, Nieuw-Zeeland en Mexico.
In België werden het park Vordenstein (2020) en het Provinciaal Groendomein Rivierenhof (2018) al vereerd met  een plaatsje in de wereldwijde top 3 van de publieksprijzen. In 2021 kregen 8 groene ruimten of parken een award toegekend.

 • Green Flag Awards in België
 • Zo vraag je een Green Flag Award voor jouw groene ruimte aan
 • Jurylid worden?
 • Onder beheer van ANB, het Agentschap voor Natuur en Bos:
  – Park Vordenstein in Schoten (2019-2021)
 • Onder beheer van de Provincie Antwerpen:
  Regio Antwerpen:
  – Vrieselhof in Ranst (2019-2021)
  – Kesselse Heide in Nijlen (2019-2021)
  – Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne (2018-2021)
  Regio Kempen:
  – De Averegten in Heist-op-den-Berg (2020-2021)
  – Prinsenpark in Retie (2021-2022)
  Regio Mechelen:
  – Vrijbroekpark in Mechelen (2021-2022)
 • Onder beheer van District Antwerpen:
  – Nachtegalenpark in District Antwerpen (2019-2021)
 1. Check of jouw groene ruimte zich kandidaat kan stellen.
 2. Contacteer GoodPlanet voor info en ondersteuning.
 3. Stel een managementplan op. Baseer je hiervoor op de Green Flag Award criteria.
 4. Stel je online kandidaat voor 30 april 2022. Het formulier is opgesteld in het Engels, maar je mag dit ook in je eigen taal (fr/ned/du) invullen.
 5. Twee juryleden bezoeken en evalueren jouw groene ruimte. We maken hiervoor een afspraak.
 6. Je krijgt feedback.
 7. Het label wordt 16 juli uitgereikt.
Vraag een Green Flag Award aan
Ben je verantwoordelijk voor (het beheer van) een publieke, groene ruimte? Of werk je binnen de sector? Aarzel zeker niet om je aan te melden als jurylid. Na een opleiding jureer je minimum één park per jaar, in juni.

We organiseren om de twee jaar opleidingen. De volgende opleiding vindt plaats in het voorjaar van 2022. Wil je in tussentijd toetreden tot de jury? Contacteer ons en we bekijken of er elders in Europa opleidingen plaatsvinden.

Contact: greenflagaward@goodplanet.be

Green Flag Award is een initiatief van Keep Britain Tidy (UK) en wordt in België gecoördineerd door GoodPlanet.

 

 

PERSBERICHT – Green Flag Award 2021 uitgereikt!

 

Mechelen, 10 november 2021 –Vandaag werden in het Vrijbroekpark in Mechelen de jaarlijkse Green Flag Awards uitgereikt aan acht parken en groendomeinen. Green Flag is een internationaal label voor wereldwijd maar liefst 2300 duurzaam beheerde parken, in België beheerd door GoodPlanet Het Provinciaal Groendomein Prinsenpark in Retie en Vrijbroekpark in Mechelen zijn de nieuwkomers voor 2021. De andere Groene Vlag-parken zijn het Vrieselhof in Ranst, de Kesselse Heide in Nijlen, het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne, De Averegten in Heist-op-den-Berg, het Prinsenpark in Retie -allen in beheer van provincie Antwerpen. Daarnaast is er ook het Park Vordenstein in Schoten in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos en tenslotte nog het Nachtegalenpark in Antwerpen in beheer van District Antwerpen.

green flag award 2021
De medewerkers van het Vrijbroekpark mochten vandaag voor het eerst de Green Flag hijsen ©GoodPlanet Belgium

De medewerkers van het Vrijbroekpark in Mechelen mochten vandaag voor het eerst de Green Flag hijsen en vertelden tijdens een korte wandeling over de inspanningen rond biodiversiteit en klimaatverandering in het park. Wat maakt zo’n groene vlag nu zo bijzonder? Anna Leonard, van Green Flag België, vertelt: “Het belang van groen in onze directe omgeving krijgt steeds meer aandacht. Kwalitatieve groene ruimtes en parken in de buurt geven mensen een aangename plek in de buitenlucht; ze zijn essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid. Duurzaam beheerde parken kunnen daartoe bijdragen. De Green Flag parken worden gejureerd op een breed criterium: van groenbeheer tot klimaatadaptatie en toegankelijheid. In het juryproces kunnen parkbeheerders, juryleden, medewerkers en vrijwilligers uitwisselen, elkaar inspireren en motiveren om verder te groeien. Zo werken we ondertussen ook met Green Flag Award-winnaars Rivierenhof en de Averegten samen in een project rond communicatie van parken naar personen met een beperking.”

Green Flag internationaal blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Het duurzaamheidslabel werd in 1996 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk. Daar is het nu een vaste waarde. Milieuorganisatie en initiatiefnemer Keep Britain Tidy wil haar ervaring en expertise dan ook verder delen met buurlanden en landen wereldwijd. Het netwerk groeit elk jaar. Ondertussen wapperen er meer dan 2.300 groene vlaggen -in Australië, België, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Duitsland, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noord-Ierland, Portugal, Ierland, Wales, Schotland, Spanje, Zweden, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en de VS. Dit jaar treedt Frankrijk voor het eerst toe tot de Green Flag-club met drie parken in Nantes.

Zie ook

Foto bovenaan deze pagina: © PGRA voor provincie Antwerpen