Klasbezoek aan de geothermie- en leercentrale te Mol

Diepe geothermie of ‘aardwarmte’ vormt een onmisbare schakel in de hernieuwbare energiemix van de toekomst. In 2018 bouwde VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek, op de Balmatt-site in Mol de eerste diepe geothermiecentrale in Vlaanderen. Op deze site wordt uit diepe grondlagen water opgepompt van meer dan 120°C!
Ik wil meer weten over geothermie.

GoodPlanet begeleidt op deze unieke locatie 2 boeiende workshops van een halve dag. Vanaf het 4e jaar secundair is het mogelijk de workshops te combineren tot een volledig dagprogramma.

 • Workshop 1: klasbezoek aan de geothermische centrale
 • Workshop 2: CO2-opslag en gebruik + duurzame productie van plastic :: Nieuw!
Al meer dan 5000 scholieren brachten een bezoek aan de leercentrale geothermie en warmtenetten. Een ervaren medewerker van GoodPlanet neemt je leerlingen op sleeptouw doorheen de centrale. Via augmented reality ontdekken ze alle mogelijkheden van deze energiebron. Ze bezoeken ook een demonstratiewoning die aangesloten is op het warmtenet.

 • Doelgroep: 3e graad lager onderwijs en secundair onderwijs
 • Duur: halve dag = 120 minuten (of volledige dag = 2 x 120 minuten indien gecombineerd met workshop 2 – enkel mogelijk vanaf het 4de secundair)
 • Periode: van 19 september 2020 tot en met 30 juni 2021
 • Gratis!

 • CO2-captatie en gebruik (60 minuten)

  CO2 of koolstofdioxide is onontbeerlijk voor leven op aarde. Maar trop is teveel. De massale uitstoot van CO2 vormt nu een bedreiging voor ons klimaat. Zorgen voor een lagere uitstoot is één manier om het probleem aan te pakken. Maar we kunnen ook CO2 vangen en het inzetten bij de productie van duurzame materialen. We ontdekken in deze workshop nieuwe technologieën om CO2 te vangen en te hergebruiken. De leerlingen voeren zelf ook een proefje uit om inzicht te krijgen in hoe CO2-captatie precies werkt. Ik wil meer weten over CO2–captatie.

 • Duurzame productie van plastics (60 minuten)

  Een leven zonder plastic is haast ondenkbaar, want plastic is – hoe dan ook – een heel waardevol product. Zo is het een licht constructiemateriaal dat kan helpen om CO2-emissie tijdens transport te verlagen en als verpakkingsmateriaal gaat het voedselverliezen tegen. Maar er is een keerzijde waar we dringend een oplossing voor moeten vinden. We maken kennis met VITO-technologieën die het probleem aanpakken: alternatieven zoeken voor de fossiele grondstoffen bij het fabriceren van plastic en inzetten op sortering, recyclage en (totale) afbraak. Via een quiz peilen we naar de kennis van de leerlingen over plastic, hoe het wordt gebruikt en de recyclage ervan.

 • Doelgroep: vanaf 4e jaar secundair onderwijs
 • Duur: halve dag = 120 minuten (of volledige dag = 2 x 120 minuten indien gecombineerd met workshop 1)
 • Periode: van 19 september 2020 tot en met 30 juni 2021
 • Gratis!

Opgelet, elke klas zorgt voor eigen vervoer van en naar de Balmatt-site in Mol. In de leercentrale zijn geen voorzieningen om te lunchen.

Ik schrijf mijn klas in

Een klasbezoek kan enkel gereserveerd worden via online inschrijving. Gelieve PER KLAS een formulier in te vullen en te versturen. Na inschrijving contacteert een medewerker van GoodPlanet je om concreet af te spreken.

Dit project kwam tot stand met de steun van provincie Antwerpen en in samenwerking met VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), de Vlaamse overheid, VOKA Mechelen-Kempen, Eandis, scholengemeenschap KOGEKA (Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee), Technisch Instituut Sint-Paulus en Campus het Spoor.