Aardwarmte of diepe geothermie vormt een onmisbare schakel in de hernieuwbare energiemix van de toekomst. VITO bouwde de eerste diepe geothermiecentrale in Vlaanderen en levert pionierswerk om er diepe geothermie te introduceren. Ik wil meer weten over geothermie.

Sinds 2015 voorziet GoodPlanet rondleidingen in deze leercentrale in Mol. Er kwamen in het verleden al meer dan 7000 jongeren met hun leerkrachten op bezoek.

 • Online leeromgeving aardwarmte
 • Klasbezoek / rondleiding  aardwarmtecentrale
 • Workshops CO₂ of plastic
Omwille van de coronamaatregelen zijn rondleidingen voorlopig niet meer mogelijk. Daarom voorzien we een online alternatief zodat jullie in ieder geval virtueel op bezoek kunnen komen. Het is een volwaardige online leeromgeving, maar geen volledige vervanging voor de rondleiding in de geothermische centrale in Mol!

Leerlingen maken kennis met de leercentrale aardwarmte van VITO in Mol. In deze online leeromgeving komen de klimaatcrisis die vraagt om hernieuwbare energie, de voorbereidende fase (geologie, boren) en de dagelijkse werking van de centrale (het geothermisch circuit, warmtenet en elektriciteitsproductie) aan bod. De leerlingen worden aangespoord om zelf na te denken en verbanden te leggen tussen de leefwereld en de leerstof.

Je kan dus thuis of in de klas een virtueel bezoekje brengen en leren over aardwarmte. Sit back and relax?! Dat dacht je maar… Deze interactieve modules vragen aandacht en focus.

Voor de leerkracht is er ook een uitgebreide leerkrachtenhandleiding beschikbaar die je hieronder gratis kan aanvragen.

Naar de online leeromgeving Aanvraag leerkrachtenhandleiding
Een ervaren medewerker van GoodPlanet neemt je leerlingen op sleeptouw doorheen de centrale. Wat mag je verwachten tijdens de rondleiding? De leerlingen staan letterlijk in een 4m hoge maquette van de ondergrond, nemen deel een interactieve quiz en via augmented reality ontdekken ze alle mogelijkheden van deze energiebron. Ze bezoeken ook een demonstratiewoning die aangesloten is op het warmtenet.

 • Doelgroep: 3e graad lager onderwijs en secundair onderwijs
 • Duur: halve dag = 120 minuten (of volledige dag = 2 x 120 minuten indien gecombineerd met een workshop – enkel mogelijk vanaf het 4e secundair)
 • Periode: beschikbaar tot eind juni 2022
 • Gratis!

Een klasbezoek kan enkel worden gereserveerd via online inschrijving. Gelieve PER KLAS een formulier in te vullen en te versturen. Na inschrijving contacteert een medewerker van GoodPlanet je om concreet af te spreken. Opgelet, elke klas zorgt voor eigen vervoer van en naar de leercentrale in Mol. In de leercentrale zelf zijn geen voorzieningen om te lunchen.

Ik schrijf mijn klas in
GoodPlanet begeleidt op deze unieke locatie 2 boeiende workshops van een halve dag. Vanaf het 4e jaar secundair is het mogelijk de rondleiding aardwarmte te combineren met een workshop tot een volledig dagprogramma.

 • Workshop CO2 (120 minuten)
  CO2 of koolstofdioxide is onontbeerlijk voor leven op aarde. Maar trop is teveel. De massale uitstoot van CO2 vormt nu een bedreiging voor ons klimaat. Zorgen voor een lagere uitstoot is één manier om het probleem aan te pakken. Maar we kunnen ook CO2 afvangen en het inzetten bij de productie van duurzame materialen. We ontdekken in deze workshop nieuwe technologieën om CO2 te vangen en te hergebruiken. De leerlingen voeren zelf ook een proefje uit om inzicht te krijgen in hoe CO2-captatie precies werkt. Ik wil meer weten over CO2–captatie.
 • Workshop Plastic (120 minuten)
  Een leven zonder plastic is haast ondenkbaar, want plastic is – hoe dan ook – een heel waardevol product. Zo is het een licht constructiemateriaal dat kan helpen om CO2-uitstoot tijdens transport te verlagen en als verpakkingsmateriaal gaat het voedselverliezen tegen. Maar er is een keerzijde waar we dringend een oplossing voor moeten vinden. We maken kennis met VITO-technologieën die het probleem aanpakken: alternatieven zoeken voor de fossiele grondstoffen bij het fabriceren van plastic en inzetten op sortering, recyclage en (totale) afbraak. Via een quiz peilen we naar de kennis van de leerlingen over plastic, hoe het wordt gebruikt en de recyclage ervan.
 • Doelgroep: vanaf 4e jaar secundair onderwijs
 • Duur: halve dag = 120 minuten (of volledige dag = 2 x 120 minuten indien gecombineerd met rondleiding aardwarmtecentrale)
 • Periode: tot en met 30 juni 2022
 • Gratis!

De workshops kunnen enkel worden gereserveerd via online inschrijving. Gelieve PER KLAS een formulier in te vullen en te versturen. Na inschrijving contacteert een medewerker van GoodPlanet je om concreet af te spreken. Opgelet, elke klas zorgt voor eigen vervoer van en naar de Balmatt-site in Mol. In de leercentrale zijn geen voorzieningen om te lunchen.

Ik schrijf mijn klas in

Dit project kwam tot stand met de steun van provincie Antwerpen en in samenwerking met VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), de Vlaamse overheid, VOKA Mechelen-Kempen, Eandis, scholengemeenschap KOGEKA (Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee), Technisch Instituut Sint-Paulus en Campus het Spoor.