14/10/2021 – Persbericht

500 scholen Eten vandaag lokaal voor de planeet

Vandaag, aan de vooravond van Wereldvoedseldag, zetten meer dan 110.000 leraren en leerlingen in 500 scholen lokaal en seizoensgebonden voedsel op de lunch- en pauzetafel. Door eenvoudig een seizoensfruit als tussendoortje te eten of te koken met lokaal geteelde seizoensgroenten laten de deelnemers zien hoe makkelijk planeetvriendelijker eten is.

Lokale tomaten in januari? Niet zo planeetvriendelijk …
Het doel van deze jaarlijkse actiedag is om kinderen bewuster te maken van de invloed van ons voedsel op het klimaat, verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dan maar lokaal geproduceerde groenten eten? Dat is enkel planeetvriendelijk als ze ook van het seizoen zijn, want teelt in verwarmde serres produceert 18 keer meer broeikasgassen! De teelt van bijvoorbeeld een kilo tomaten stoot in verwarmde serres 2,3 kilogram CO2 uit, tegenover 200 gram in de periode van maart tot september – het eigenlijke tomatenseizoen, wanneer de serres niet verwarmd moeten worden.

GoodPlanet Challenges leren planeetvriendelijk leven
Eet Lokaal is één van de vijf ‘GoodPlanet Challenges’. Dat zijn vijf themadagen doorheen het schooljaar met telkens bijhorende leuke uitdagingen om te laten zien dat we met onze dagelijkse acties makkelijk planeetvriendelijker kunnen leven. GoodPlanet organiseert de Challenges al sinds 2006 in alle Belgische scholen en blaast dus vijftien kaarsjes uit! Voor scholen die zich inschrijven voorziet GoodPlanet per actiedag gratis educatief materiaal.


Foto bovenaan de pagina : École Sainte-Marie à Flawinne