Het duurzaamheidslabel Green Key certificeert maar liefst 15 nieuwe locaties in Vlaanderen. De nieuwe Green Key-houders maken een verschil voor de planeet door zich in te zetten voor duurzamer toerisme. Zo houden ze hun ecologische voetafdruk laag door bijvoorbeeld een plantaardig ontbijt aan te bieden, duurzaam vervoer te stimuleren via fietsverhuur of regenwater te gebruiken voor toiletten. In totaal telt Green Key in Vlaanderen nu 154 duurzame locaties die voldoen aan de duurzaamheidscriteria.

 

Reizen in eigen land nog steeds populair

Belgen reizen nog steeds graag in eigen land. Zo blijkt uit onderzoek van StatBel dat het aantal binnenlandse reizen ondanks de covid-periode hetzelfde is gebleven, terwijl we tot 23% minder buitenlandse reizen maken in vergelijking met 2019. Een goede zaak, want door te reizen in eigen land verklein je je ecologische voetafdruk. Reizigers die een duurzame accommodatie belangrijk vinden, kunnen steeds inspiratie vinden bij Green Key. 

Alle Green Key-adressen vind je op de website terug.

Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme: “Dat Vlamingen nog steeds graag in eigen land reizen bewijst welke troeven Vlaanderen in handen heeft. Of je nu houdt van een ontspannen vakantie in het groen of liever wat meer actie beleeft, bij ons in Vlaanderen hoef je nooit ver te zoeken. Dat is leuk voor de toerist en ook het milieu en ons klimaat worden er beter van. Er zijn inmiddels al 154 ambitieuze uitbaters in Vlaanderen die zich inzetten voor duurzaam toerisme. Ik wil hen één voor één bedanken voor hun inzet voor een gezonder Vlaanderen.”

Nieuwe Green Key-locatie LAGO Kortrijk Weide

Ook zwemparadijs LAGO Kortrijk Weide krijgt een Green Key-certificaat voor zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid. CEO Diether Thielemans reageert met trots: “Bij LAGO Kortrijk Weide dragen we de natuur een warm hart toe en zo ontvangen we ook gasten die een duurzame daguitstap belangrijk vinden. Investeren in duurzaamheid zorgt er niet alleen voor dat je je profileert als een vooruitstrevend bedrijf, maar ook dat je je als bedrijf klaarstoomt voor de toekomst. Zo bouwen we op dit moment in Bredene een klimaatneutraal zwembad waarbij we de CO2-uitstoot tot een minimum reduceren en gas volledig elimineren.”

Dankzij Green Key krijgen ook initiatieven in de recreatie- en vrijetijdssector een bevestiging van een wereldwijd erkend label rond duurzaamheid. “Green Key heeft een holistische benadering waarin alle aspecten van duurzaam ondernemen vervat zitten. Zo werd ons bedrijf niet alleen geanalyseerd aan de hand van de milieunormen maar werd zelfs de communicatie met onze stakeholders onder de loep genomen,” aldus Diether Thielemans.

 

De 15 nieuwe Green Key-locaties

Provincie Categorie Naam Gemeente/stad
Antwerpen B&B B&B Welcome home Eindhout
Antwerpen Vakantiewoning Treelodge Retie
Antwerpen B&B B&B Villa Tartine Puurs
Antwerpen B&B B&B De Zil Herselt
Antwerpen Vakantiewoning Ferme Neelke Zoersel
Antwerpen Vakantiewoning Vakantiehuis Sinne Malle
Antwerpen Vakantiewoning Viktoria Guesthouse Westerlo
Antwerpen Hotel Leonardo Hotel Antwerpen The Plaza Antwerpen
Antwerpen Hotel Hof Zevenbergen Ranst
Antwerpen Vakantiewoning Leibeekhof Herenthout
Antwerpen B&B Tantine Retie Retie
Vlaams-Brabant B&B B&B Nokernote Vissenaken
Vlaams-Brabant Camping De Mulkerij Tienen
Oost-Vlaanderen Jeugdverblijf Treck Hostel Gent
West-Vlaanderen Attractie LAGO Kortrijk Kortrijk

 

Over Green Key
Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve sector van Vlaanderen gecoördineerd door GoodPlanet Belgium, met de steun van Toerisme Vlaanderen.  Green Key maakt deel uit van de internationale organisatie Foundation for Environmental Education (FEE). Bedrijven met een Green Key-keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Je vindt de Green Key-houders terug op green-key.be.

Over GoodPlanet Belgium
Sinds 1997 inspireert GoodPlanet Belgium jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren. Via allerhande projecten, campagnes en workshops verspreidt GoodPlanet kennis en plant de organisatie zaadjes voor verandering. Jaarlijks inspireren en activeren 100 medewerkers en tientallen vrijwilligers meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België.

Over Toerisme Vlaanderen
Als officiële organisatie van de Vlaamse overheid verzorgt Toerisme Vlaanderen de promotie van de toeristische bestemming Vlaanderen in het buitenland. Toerisme Vlaanderen wil de positieve kracht van toerisme versterken, zodat Vlaanderen kan bloeien als een innovatieve, inspirerende en kwalitatieve reisbestemming ten bate van de plek, zijn bewoners, ondernemers en bezoekers.

Contact

Jorine Vermeer | Green Key – GoodPlanet Belgium | +32 (0)473 13 45 76
Stef Gits | Woordvoerder Toerisme Vlaanderen | +32 (0)486 22 67 95