Alle medewerkers betrekken bij je klimaatacties?
Organiseer een KlimaatAtelier!

Iedereen binnen een organisatie betrekken bij de klimaatstrategie en klimaatacties: dat kan! GoodPlanet en the Belgian Alliance for Climate Action (BACA) bundelden hun krachten en werkten hiervoor een KlimaatAtelier* uit: een krachtige en participatieve formule met info, acties, uitwisselingen en workshops, specifiek voor arbeiders en technisch geschoolde medewerkers. De ideale start om samen met je collega’s de klimaatuitdagingen aan te gaan en samen te werken aan een mooiere toekomst!

Waarom is het belangrijk om je medewerkers te betrekken bij je klimaatdoelstellingen?

Er zijn verschillende voordelen:

  • Geïnformeerde en gemotiveerde medewerkers zullen de nodige veranderingen makkelijker integreren en die voorleven aan hun collega’s.
  • Hun kennis en inbreng over de dagelijkse processen en uitdagingen kunnen zeer waardevol zijn bij het opzetten van klimaatacties.
  • Wanneer werknemers worden aangemoedigd om positieve acties te ondernemen op de werkvloer, en zij daarvan de meerwaarde begrijpen, integreren ze die vaak ook in hun privé-leven.

Piloot-KlimaatAtelier bij Infrabel

Een ‘KlimaatAtelier’ is een interactieve groepssessie van zo’n anderhalf uur. GoodPlanet organiseerde op 26 oktober drie pilootsessies bij Infrabel, één in het Nederlands en twee in het Frans. In totaal namen 27 deelnemers uit verschillende productie- en onderhoudsteams eraan deel. Na een korte algemene inleiding over wat klimaatverandering inhoudt, konden de deelnemers circuleren in vier interactieve groepjes. Dit waren de topics:

  • Een spel waarbij in groep de individuele bronnen van de CO2-uitstoot bij Infrabel te rangschikken naargelang hun belang in de CO2-uitstoot van het bedrijf. Ook de acties die het bedrijf neemt om deze uitstoot te verminderen, kwamen hierin aan bod.
  • Enkele korte video’s over concrete cases rond circulaire economie, duurzame materialen en afval.
  • Een praktijkoefening om inzicht te krijgen in het energieverbruik van apparatuur en toestellen op de werkplek.
  • Een groepsgesprek waarbij inzichten en ideeën werden gedeeld over toekomstige acties om de uitstoot van CO2 verder te verminderen op de werkplek.

Wat vonden ze bij Infrabel van deze samenwerking?

De ervaring van de deelnemers uit de productie- en onderhoudswerkplaatsen was zeer positief!

  • + De meesten kijken terug op een inspirerende en motiverende workshop.
  • + Alle deelnemers zouden het KlimaatAtelier aanbevelen aan hun collega’s.
  • + Er ontstond een gevoel van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid binnen de groep. De deelnemers beseffen dat iedereen een steentje kan en moet bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan – niet alleen op het werk, maar ook thuis.

Enkele reacties:
“Ensemble, la solution est plus facile à trouver !”
Van een deelnemer aan het atelier

“Samen hebben we er een geslaagd atelier van gemaakt. Het KlimaatAtelier blijkt een waardevolle formule voor het betrekken van onze medewerkers uit de werkplaatsen en op het terrein bij de klimaatstrategie van het bedrijf. De discussies hebben ons bijkomende inzichten gebracht over ervaringen en beleving op de werkvloer. Bedankt voor de fijne samenwerking!”
Patricia Grobben, milieuadviseur bij Infrabel

Wil je graag ook een KlimaatAtelier organiseren? Contacteer ons!


*Dit project wordt ondersteund door de KBS/FRB