Wat doe jij met je oude laptop en gsm? Of die kapotte rekenmachine?
Wist je dat een Belgisch gezin gemiddeld 106 elektrotoestellen in huis heeft? Dat zijn er héél wat! Maar hoeveel daarvan gebruiken we eigenlijk nog? En waar belanden die oude of kapotte spullen? Vaak in een lade … om daar jarenlang stof te verzamelen. Dat kan toch beter?
We leven in een wereld vol elektrische en elektronische snufjes – van elektrische tandenborstels tot e-bikes. Handig, maar al die toestellen kosten massa’s grondstoffen om te maken. Denk daarbij aan zeldzame materialen zoals goud, zilver en koper. En toch gooien we ze weg alsof ze niets meer waard zijn. Terwijl ze juist boordevol waardevolle onderdelen zitten.
Tijd om daar anders naar te kijken! Een educatief medewerker van GoodPlanet neemt je leerlingen mee doorheen de levenscyclus van onze elektrische toestellen. Via een interactief spel verdiepen we ons in de verschillende fases:
- Waar komen onze toestellen vandaan?
- Welke materialen en grondstoffen zitten erin verwerkt?
- Wat gebeurt er achteraf met onze toestellen?
Samen nemen we een kijkje in de toekomst: kunnen we evolueren naar een duurzame levenscyclus? En wat betekenen urban mining en circulaire economie nu juist in de praktijk?
Laat je leerlingen op speelse én leerrijke manier kennismaken met de verborgen waarde van hun oude toestellen.
Zij gingen je al voor:
Tijdens de workshop leren de leerlingen via verschillende spellen het belang van recyclage van een smartphone. Het brengt hopelijk een gedragsverandering met zich mee.
Juf Marjolein
Belangrijk om de jongeren mee te geven dat we naar een circulaire economie moeten evolueren.
Juf Maureen
De leerlingen vonden het super-interessant, leuk en leerrijk. De twee uren waren gepasseerd voor ze het wisten. Echt een top workshop, met veel enthousiasme gegeven!
Juf Charlotte
Praktisch
Doelgroep: leerlingen secundair onderwijs
Duur: 2 lesuren (100 minuten)
Periode: schooljaar 2025-2026
Gratis!
Veelgestelde vragen
- 1. Wat is Grondstoffenjacht?
- 2. Voor wie is de workshop bedoeld?
- 3. Hoelang duurt de workshop?
- 4. Wat kost de workshop?
- 5. Hoe schrijf ik in?
- 6. Wat na de inschrijving?
- 7. Wat moet de school zelf voorzien?
- 8. Hoe sluit deze aan bij de leerplandoelen?
- 9. Wat is de rol van Recupel?
Na inschrijving nemen de planners van GoodPlanet contact met je op om de workshop vast te leggen.
Op de workshopdag zelf vragen we om een klaslokaal te voorzien met projectiemogelijkheid (digibord of projector), internettoegang en boxen te voorzien. De leerlingen worden tijdens de workshop verdeeld in 4 à 5 gelijke groepen, de banken en stoelen mogen vooraf gegroepeerd worden. Bij de bevestiging van workshop zal je ook gevraagd worden om enkele antwoordbladen (zwart-wit, niet recto verso) per klas af te printen.
- BC 7.7, 7.11, 7.20 (kritisch denken, debat, maatschappelijke rechtvaardigheid)
- ET NW 4 (wetenschappelijke invalshoek op grondstoffenverbruik)
- Concrete doelen rond afvalvermindering en circulair materiaalbeheer.
Maak jouw leerlingen bewust van de impact en levenscyclus van een gsm en verwerk dit actuele thema in jouw lessen. We ontwikkelden een nieuw lespakket voor lager en voor secundair onderwijs – met communicatietools, een thematisch dossier en uitgewerkte lessen in verschillende werkvormen.
Lespakket gsm-inzameling
Dit project is een initiatief van GoodPlanet in samenwerking met Recupel.