Jonge ElektroHelden in Brugge

Zamel met je school oude elektro in en win een uitstap met de bus naar Technopolis


GoodPlanet, Recupel en de stad Brugge slaan de handen in mekaar voor het project ‘ElektroHelden’. ElektroHelden is een educatief traject waarin scholen de strijd aangaan met elektr(-on)isch afval. Het combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie.

Kinderen van de 3e graad lager onderwijs gaan de uitdaging aan om in twee weken tijd zoveel mogelijk oude elektrische en elektronische apparaten in te zamelen voor hergebruik en recyclage. Zo worden ze Helden die de afvalberg verkleinen.Brugse scholenstrijd

Brugge is de derde stad op Belgische bodem om dit project te organiseren.

Concreet zoeken we 10 Brugse basisscholen die het tegen mekaar opnemen. Elke school neemt deel met één, meerdere of alle klassen van hetzelfde leerjaar van de derde graad. Bijvoorbeeld met alle klassen van het vijfde leerjaar of alle klassen van het zesde leerjaar. Zij doorlopen het ganse educatieve traject.
Elke deelnemende school ontvangt een prijs.  De drie scholen met het hoogst aantal punten ontvangen een extra prijs. De 1e plaats is goed voor een uitstap voor alle deelnemende klassen, inclusief busvervoer, naar Technopolis. Ook de 2e en 3e plaats ontvangen een extra prijs.

Wat houdt het in?

  • Een workshop per klas over de levenscyclus van elektro door GoodPlanet.
  • Een online tool met de uitdagingen die de leerlingen kunnen aangaan, een teller voor  het aantal ingezamelde toestellen per school en per stad, enz.
  • Een communicatiekit om mee aan de slag te gaan, zoals een poster, een persbericht, enz.
  • Een lespakket voor de leerkracht met informatie over de inzameling, hergebruik, herstel en recyclage van elektrische apparaten.
  • Een prijs voor elke school. De 3 scholen met het hoogst aantal punten ontvangen een extra prijs.

YouTube video

Waarom?

Oude laptops, kapotte haardrogers of afgedankte chocoladefonteinen belanden te vaak op zolder of in de gangkast. Ouders, buurtbewoners, … bezorgen hun oude elektro aan de school tijdens brengmomenten, die de school zelf bepaalt.De kinderen vergaren kennis, vaardigheden en attitudes doorheen het project. Ze zijn zich meer bewust van het productieproces van elektro en de mogelijke nadelen hiervan op onze planeet. Ze ontdekken de voordelen van recyclage, herstel en hergebruik. Maar de leerlingen werken vooral samen, ze voeren promotie, verdelen de taken … Ze leren verantwoordelijkheid nemen voor en door dit project.

Juf Kim van Sint-Jansschool Leuven


Timing

  • Je school inschrijven? Dat kan via onderstaande inschrijfknop.
  • Woensdagnamiddag 25 september 2024 om 14u-15u is er een online infomoment voor de deelnemende leerkrachten.
  • De educatieve workshop voor de klassen gaat door tussen 14 en 21 oktober 2024.
  • Inzameling van elektro in de scholen van 12 t.e.m. 22 november 2024.
  • Slotmoment en prijsuitreiking op school: maandag 9 december 2024.

Mijn Brugse school inschrijven voor ElektroHelden
Dit project is een initiatief van Recupel en GoodPlanet i.s.m. de stad Brugge.