15/05/2021 – Persbericht

39 Belgische stranden, jachthavens en zwemvijvers krijgen Blue Flag

Naar het strand met een rolstoel?

Mensen met een beperking gaan ook graag naar het strand. Maar veel stranden zijn hier niet op voorzien. Op een Blue Flag-locatie vinden mensen met een beperking verschillende faciliteiten, zoals een aangepaste strandrolstoel, een voorbehouden parkeerplaats, toegankelijke sanitaire voorzieningen, toegankelijke steigers en stranden.  

Inter en de provincie West-Vlaanderen zetten hier met Zon, Zee… Zorgeloos al 15 jaar op in, samen met verschillende kustgemeenten. Rolstoelgebruiker Els Vermandere uit Brugge vertelt: “Naar het strand gaan, dat is puur genieten voor mij. Echt, het is de beste therapie! Maar jarenlang kon dat niet. Tot ik de toegankelijke voorzieningen en de enthousiaste assistenten van Zon, Zee… Zorgeloos leerde kennen. Zo kan ik nu letterlijk zorgeloos naar het strand.’

Wendy Metten, algemeen Directeur Inter, vult daarop aan: “Iedereen overal laten meedoen, daar doen we het voor! Elke zomer zorgen we dat meer dan 3000 personen en hun gezinnen genieten van een toegankelijk strand. Daarom zijn we blij dat er ook op de Blue Flag stranden aandacht is voor die toegankelijkheid.’ 

Blue Flag als toeristische troef

Toerisme Vlaanderen steunt het duurzaamheidslabel dan ook graag. Minister van Toerisme en Omgeving, Zuhal Demir, is enthousiast: “De afgelopen zomers was het met momenten kreunen onder de aanhoudende hitte. Door de klimaatverandering ziet het ernaar uit dat die trend ook de komende jaren zal aanhouden. Een verfrissende duik in zwemwater van topkwaliteit is dan geen overbodige luxe. Dankzij aanhoudende inspanningen die de waterkwaliteit en de toegankelijkheid rond het water ten goede komen, mogen 39 stranden, vijvers en jachthavens in België vandaag meer dan terecht de Blue Flag hijsen. Een extra troef om mensen, mobiel en minder mobiel, te overtuigen van een dagje rond en in het water bij warm weer.

Hoe krijgt een locatie een Blue Flag?

Om Blue Flag-label te krijgen moeten locaties aan een flinke lijst criteria voldoen. Een externe auditeur, een onafhankelijke Belgische jury én een internationale jury evalueren elk jaar de locaties. Proper (zwem)water is het meest voor de hand liggende, maar daarnaast worden veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid gecheckt (de aanwezigheid van redders, EHBO-materiaal, de beschikbaarheid van drinkwater…) en hoe het staat met milieu- en duurzaamheidsmanagement (een proper strand waar je afval kan sorteren, propere toiletten…). Ook belangrijk is dat bezoekers goed geïnformeerd worden over de huidige waterkwaliteit en een informatiebord aantreffen met een overzichtskaart van de locatie, waarop ook lokale natuurgebieden staan.

In België wordt Blue Flag gecoördineerd door GoodPlanet Belgium met de steun van Toerisme Vlaanderen -die mee zorgt voor de promotie van de bijzondere locaties- en Aquafin, dat zorgt voor de uitstekende waterkwaliteit.

Benieuwd?

Op zoek naar een plek om het water in te duiken of je boot aan te meren? Een overzicht van alle Blue Flag locaties vind je op www.blueflag.be/locations.   

Over GoodPlanet Belgium 

GoodPlanet Belgium inspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te delen. Jaarlijks bereiken onze 80 medewerkers zo meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België. www.goodplanet.be

Over Toerisme Vlaanderen 

Als officiële organisatie van de Vlaamse overheid verzorgt Toerisme Vlaanderen de promotie van de toeristische bestemming Vlaanderen in het buitenland. Toerisme Vlaanderen wil de positieve kracht van toerisme versterken, zodat Vlaanderen kan bloeien als een innovatieve, inspirerende en kwalitatieve reisbestemming ten bate van de plek, zijn bewoners, ondernemers en bezoekers.

Over Aquafin

Aquafin werkt aan propere waterlopen en een leefomgeving in harmonie met water. Het bedrijf zuivert het huishoudelijke afvalwater in Vlaanderen en werkt mee aan oplossingen voor wateroverlast en droogte op openbaar domein.

In samenwerking met : Westtoer