Ga de zero afval uitdaging aan met je klassen

Afval zichtbaar verminderen op school? Het thema ‘zero afval’ introduceren in de lessen en er samen een concreet, leuk en uitdagend schoolproject van maken, dat goed is voor het milieu en ieders gezondheid?

Laat je verleiden door deze uitdaging  en meld je aan voor één van de projecten die door Leefmilieu Brussel en MOS Brussel worden aangeboden: de ‘Zero afval uitdaging’ en ‘Nooit zonder mijn drinkbus’.  Gespecialiseerde begeleiders ondersteunen jullie schoolteam met o.a. het opstellen van een duurzaam actieplan!

Na inschrijving ontvang je:

  • een methodologische en technische ondersteuning door een gespecialiseerde en educatieve coach,
  • een workshopprogramma voor je klassen,
  • een financiële ondersteuning.

:: Zero afval uitdaging ::

Afval is een feit: het is zichtbaar, we kunnen het meten en vuilnisbakken die hangen in gangen of speeltuinen lopen er vaak van over. Maar hoe kunnen we al dat afval beperken?

Wij helpen twee tot drie trekkersleerkrachten te coachen in het opzetten van een concreet ‘zero afval’-project en werken samen met hun leerlingen om een actie naar keuze uit te voeren: het opzetten van ‘zero afval’-tussendoortjes, een water- of soepbar, het organiseren van een weggeefbeurs, een rommelmarkt, een repair-café, een upcycling-workshop … en nog veel andere ideeën!

Dit gratis project richt zich tot alle scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (voor leerlingen van 5 tot 18 jaar).

:: Nooit zonder mijn drinkbus ::

De uitdaging ? Zo veel mogelijk drankverpakkingen vermijden. Eerst breng je samen met je leerlingen het afvalprobleem in kaart. Daarna kunnen zij de school hierover sensibiliseren en gratis drinkbussen aan andere leerlingen uitdelen. Je wordt het hele jaar door stap voor stap begeleid. Ook kan dit project worden uitgebreid naar ander schoolafval.

Dit gratis project is enkel bedoeld voor het 4de tot 6de leerjaar van de lagere scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Praktisch

De inschrijvingen voor het schooljaar 2022-’23 zijn afgesloten.Deze projecten zijn een initiatief van Leefmilieu Brussel en MOS Brussel, in samenwerking met GoodPlanet en Transition Durable.