Nestelbossen

Een speelplek in de natuur

Een Nestelbos is een educatief speel- en zorgbos voor kinderen van alle leeftijden. Het bos bestaat uit verschillende nesten die de sociale, zintuiglijke en motorische ontwikkeling prikkelen en waar kinderen talenten kunnen ontdekken.

Elk nest is ontwikkeld vanuit pedagogisch perspectief rond onder andere natuurkennis, creativiteit, beeldende kunsten, beweging, veerkracht, sociale vaardigheden, respect, leergierigheid, probleemoplossend denken, zelfregulatie en zelfsturing.

Waarom een Nestelbos?

In een Nestelbos komen kinderen tot rust in de natuur en leren ze in een veilige omgeving talenten (her)ontdekken en grenzen verleggen. Ze leren er omgaan met prikkels en hoe ze hun gedrag, emoties en gedachten efficiënt kunnen aansturen.

Spelen in een Nestelbos stimuleert de ontwikkelingskracht en versterkt de weerbaarheid. Samen spelen, werken of omgaan met conflict, leert kinderen respect te hebben voor elkaar en de natuur. Samen grenzen verleggen en obstakels overwinnen bevordert oplossingsgericht denken en stimuleert de creativiteit.

Nestelbossen in België

Bellenbos in Affligem – eerste Nestelbos in Vlaanderen
In 2018 werd de droom van kleuterleidsters Caroline Bosteels en Eefje Vermassen werkelijkheid: een bos creëren waar kinderen zich kunnen ontwikkelen door vrij spel in de natuur. In samenwerking met GoodPlanet toverden ze een bos in Affligem om tot hun Bellenbos.
In dit educatieve bos kunnen klasgroepen peuters, kleuters en lager onderwijs langs komen voor een educatieve en speelse (halve) dag.
> Meer info en inschrijven voor een bezoek.


Vlinderbos in Anderlecht – eerste Nestelbos in Brussel
GoodPlanet opent dit jaar het tweede Nestelbos van België. Naar het voorbeeld van het Bellenbos in Affligem, toveren we in Anderlecht een bos om tot een avontuurlijke speel- en leerplek. Samen met organisaties uit de buurt bouwen we steeds verder aan een plek waar kinderen en jongeren kunnen spelen, ontdekken en leren. Zo versterken ze hun talenten en competenties.
Inschrijven voor een bezoek is mogelijk vanaf eind juni.

Met dank aan de Vlaamse Overheid, de VGC en Visit.Brussels.

Bouw jij mee?

We zijn steeds op zoek naar organisaties en vrijwilligers die samen met ons het Nestelbos willen uitbouwen. Ook bedrijven die er graag een teambuilding organiseren zijn meer dan welkom.

Wil je als vrijwilliger, jongerenorganisatie of via een teambuilding meebouwen aan het Nestelbos?
Stuur dan een mailtje naar a.vanlaer@goodplanet.be voor meer informatie.

Praktisch
  • Doelgroep: kleuter- en lager onderwijs, vrijetijds-organisaties
  • Waar?
    • Bellenbos Affligem: de ingang bevindt zich tegenover Bellestraat 24, 1790 Affligem
    • Vlinderbos Anderlecht: Vlindersstraat 230, 1070 Anderlecht


Met steun van Gemeente Anderlecht, Visit.Brussels, Vlaamse Gemeenschapscommissie Jeugd, Vlaamse Overheid – Coördinatie Brussel.

In samenwerking met Arktos, Minor-Ndako, Groep Intro, Emino, JAC, Groen en Blauw Huis.