Bedenk een duurzaam gerecht voor Eurostar zakenreizigers

Eurostar, de hogesnelheidstrein die het Verenigd Koninkrijk met het Europees vasteland verbindt, lanceert samen met sterrenchef Raymond Blanc en GoodPlanet de tweede editie van de culinaire jongerenwedstrijd ‘Bedenk een duurzaam Business Premier-gerecht’.

“We staan voor aanzienlijke milieu-uitdagingen die ons doen nadenken over zowel de herkomst en duurzaamheid als de smaak en presentatie van ons voedsel. Via deze wedstrijd willen we de aandacht vestigen op duurzame inkoop en aan de kwaliteit van voedsel alsook het gebruik van ingrediënten van lokale herkomst.”

Raymond Blanc, Michelin-sterrenchef, culinair directeur bij Eurostar Business Premier en juryvoorzitter van deze wedstrijd.

Jouw gerecht binnenkort geserveerd in de Eurostar-trein?

Wist je dat de uitstoot van voedselproductieketens verantwoordelijk is voor 25 tot 28% van de totale uitstoot van broeikasgassen wereldwijd? Tel veeteelt erbij en je komt aan nog eens 18% extra. Als we de klimaatverandering willen keren, ligt een deel van de oplossing dus op ons bord.

Daarom nodigen de wedstrijdpartners jongeren tussen 15 en 19 jaar met een passie voor koken uit om een duurzaam gerecht voor zakenreizigers te bedenken. Dat kan een lunch of avondmaal zijn: smakelijk, uitgebalanceerd, seizoensgebonden en voedzaam. Het winnende gerecht wordt vanaf april 2019 gedurende drie maanden opgediend in de Eurostar-treinen voor de Business Premier-reizigers.

Evaluatiecriteria

Bij de beoordeling van jouw lunch of avondmaal houden we rekening met deze criteria:

  • ontwerp en presentatie
  • smaak
  • gebruik van lokale, seizoensgebonden ingrediënten die duurzaam gekweekt of geteeld worden

Nathalie Kostman, Belgische finaliste van de eerste editie, deelt in een korte videoboodschap waarom ze deelnam aan de wedstrijd en een tip om het beste uit jouw gerecht te halen.

Samenwerken met een topchef

De winnaar krijgt bovendien de kans om nauw samen te werken met Raymond Blanc, naast Michelin-sterrenchef ook culinair directeur bij Eurostar Business Premier, voorzitter van de Sustainable Restaurant Association en juryvoorzitter van deze wedstrijd. Tijdens een namiddag in zijn tweesterrenrestaurant Belmond Le Manoir aux Quat’Saisons in het Verenigd Koninkrijk leert hij je alles over het belang van duurzame ingrediënten. Daarna gaan jullie samen in de Eurostar-keukens aan de slag om het winnende gerecht te verfijnen en af te werken.

Inschrijven

Vul het inschrijfformulier in en stuur het vóór 23 november 2018 naar community&environment@eurostar.com

Voeg een link toe naar een video van enkele minuten waarin je jezelf en je duurzaam gerecht voorstelt. Een selfie-video met je smartphone is prima.

Deze internationale Eurostar-wedstrijd wordt georganiseerd in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in samenwerking met respectievelijk GoodPlanet Belgium, GoodPlanet Foundation (Frankrijk) en Young People’s Trust for the Environment.