De school als duurzame mini-samenleving

Educatie voor duurzame ontwikkeling is onmisbaar op school. We willen onze kinderen en jongeren immers klaarstomen om als bewuste burgers deel te nemen aan een complexe samenleving. Hierbij is voorbeeldgedrag minstens even belangrijk dan wat in de klas aan bod komt. Daarom ondersteunt GoodPlanet leerkrachten en directies die van hun schoolomgeving een duurzame mini-samenleving willen maken.

Meet, weet en kom in actie met de klas

Met de GoodSchool DigiTool verzamelen scholen gegevens over afval, energie, water, mobiliteit en/of voeding. De cijfers worden op een eenvoudige, ludieke en kindvriendelijke manier weergegeven in het platform: Hoeveel koeien (gewicht) aan restafval worden er jaarlijks opgehaald op school? Leerkracht en leerlingen kunnen samen data verzamelen, de gegevens op een leuke manier analyseren en vervolgens duurzame acties op maat van de school bedenken.

Naast het educatieve aspect is deze tool een innovatief monitoringsplatform, o.a. gekoppeld met EnergieID, het meest gebruikte energie-monitoringsplatform in België. Gegevens worden doorheen de jaren bewaard en geanalyseerd. Ook een vergelijking met andere scholen zit ingebouwd. Kortom, zeer waardevolle gegevens die je school bijvoorbeeld kan inzetten bij toekomstige technische of structurele ingrepen.