De school als duurzame mini-samenleving

Educatie voor duurzame ontwikkeling is onmisbaar op school. We willen onze kinderen en jongeren immers klaarstomen om als bewuste burgers deel te nemen aan een complexe samenleving. Hierbij is voorbeeldgedrag minstens even belangrijk dan wat in de klas aan bod komt. Daarom ondersteunt GoodPlanet leerkrachten en directies die van hun schoolomgeving een duurzame mini-samenleving willen maken.

Meet, weet en kom in actie met de klas

Met de GoodSchool DigiTool verzamelen scholen gegevens over afval, energie, water, mobiliteit en/of voeding. De cijfers worden op een eenvoudige, ludieke en kindvriendelijke manier weergegeven in het platform: Hoeveel koeien (gewicht) aan restafval worden er jaarlijks opgehaald op school? Leerkracht en leerlingen kunnen samen data verzamelen, de gegevens op een leuke manier analyseren en vervolgens duurzame acties op maat van de school bedenken.

Naast het educatieve aspect is deze tool een innovatief monitoringsplatform, o.a. gekoppeld met EnergieID, het meest gebruikte energie-monitoringsplatform in België. Gegevens worden doorheen de jaren bewaard en geanalyseerd. Ook een vergelijking met andere scholen zit ingebouwd. Kortom, zeer waardevolle gegevens die je school bijvoorbeeld kan inzetten bij toekomstige technische of structurele ingrepen.

Meer weten? Bekijk hieronder het filmpje.

In 1-2-3 naar een duurzamere schoolomgeving


1. Maak een account aan op www.goodschooldigitool.be
Dat duurt maar 2 minuutjes.

2. Verzamel data. Dat kan op verschillende manieren:

  • Schakel je leerlingen in
  • Geef je facturen in
  • Activeer een automatische koppeling
Laat je leerlingen het afval op school meten met deze fiche. Stickers nodig om de vuilnisbakken te nummeren? Contacteer ons.
Vraag via het secretariaat facturen op van water, gas, elektriciteit, mazout of afval en voer de verbruiksgegevens in. Misschien kan de medewerker van het secretariaat de gegevens up to date houden?
In de GoodSchool DigiTool kan je een automatische koppeling activeren zodat bepaalde gegevens (gas, elektriciteit, mazout) automatisch in je account verschijnen. Voorlopig enkel beschikbaar voor scholen uit het katholiek onderwijsnet.

Van zodra je voor één thema, bijvoorbeeld energieverbruik, data invoerde, kunnen alle klassen met deze gegevens aan de slag.

3. Kies een actie voor minder afval, water- en energieverbruik, schonere lucht en een gezonder en duurzamer voedingsbeleid. Helemaal op maat van jouw school.

Wil je aan de slag met de GoodSchool DigiTool? Milena helpt je graag op weg.