Het is even heel hard zoeken. Voor iedereen.
Ook GoodPlanet moet alle activiteiten staken. De voorbije dagen waren we vooral bezig met overleven. Nog steeds, eigenlijk. Het merendeel van de collega’s zit zonder werk. Zij die vandaag nog overblijven, staken de koppen bij elkaar. Van op afstand, uiteraard.
Want wat moeten we hier nu mee? Vooral bezig blijven of toch ook even stilstaan? Focussen op educatie? Of op verbondenheid? Of eerder op creativiteit en innovatie? Wat heb je het meest van al nodig om deze crisis – en andere globale uitdagingen – het hoofd te bieden?
Veel vragen, weinig kant-en-klare antwoorden. Misschien moeten we dan eerst en vooral net nu eens de tijd nemen om ons vragen te stellen. En op zoek te gaan naar antwoorden. Wat is belangrijk? Wat niet? Wat willen we hierna? Wat niet? Hoe kunnen we hier als individu, als gezin, als vrienden, als collega’s, als samenleving sterker uit komen?
Engaged together is één van de belangrijkste waarden in de dagelijkse werking van onze organisatie. Vandaag de dag blijkt het belang en de noodzaak van die waarde meer dan ooit. Alleen door solidair te zijn en allemaal samen één voor één ons steentje bij te dragen, kunnen we deze crisis aanpakken. Dat geldt trouwens niet alleen voor deze crisis, maar ook voor de klimaatcrisis.
We roepen dan ook iedereen in ons netwerk op om solidair te zijn, begrip te hebben voor elkaar, verbonden te blijven van op afstand en de moed erin te houden.
Om je daarbij te helpen, willen we duurzame bezigheden blijven delen via onze website en sociale media (Facebook – Instagram – LinkedIn). Maak gretig gebruik van de tips om jezelf, je naasten of je kroost te entertainen. Om je te informeren en dingen uit te proberen. Om elkaar te helpen. Maar doe vooral ook af en toe eens gewoon niets. Geef verveling, stilte, rust en traagheid een kans. Er komen ongetwijfeld mooiere dingen uit voort dan uit een hele dag bingewatchen (maar hé, ook voor dat laatste hebben we goeie tips).
Zorg goed voor jezelf, voor elkaar en voor onze planeet.
Team GoodPlanet
- Gezondheid
- Verbondenheid tussen mens en natuur
- Voeding, van veld tot bord
- Klimaatverandering
- Afval, water en energie
- Samen-leven
- Mobiliteit
- Zelfgemaakte mondmaskers kunnen nuttig zijn voor mensen die thuis geïsoleerd zitten. Ze kunnen ook een creatieve oplossing zijn voor het tekort aan mondmaskers in woonzorgcentra. Zo maak je ze.
- Wetenschappers en artsen drukken ons dagelijks op het hart hoe belangrijk het is om ook tijdens de ‘lockdown’ in beweging te blijven. Maar thuiswerken is… minder stappen op je stappenteller. Gelukkig kan je hier ook aan je bureau iets aan doen. Collega Ineke liet ons tijdens een teamvergadering kennismaken met stoelyoga.
- In dit artikel lees je wat je kan doen om ook mentaal gezond te blijven.
- Ex-collega en Goodfriend Bert Poffé bracht onlangs samen met zijn vrouw Kiki Nárdiz het boek Rewilding Een praktische handleiding voor iedereen die verlangt naar een meer zuivere manier van leven.
- Natuurleuke buitenactiviteiten voor kinderen: bouw een blotevoetenpad, vang kriebeldiertjes, maak je eigen bomenboek of maak eens een mooie lentewandeling. Bekijk ook zeker eens de buitenspeel-checklist met 50 bos-aardige dingen.
- Ook binnen kan je natuuractiviteiten doen: filosoferen met kinderen en dansexpressie.
- Jammer genoeg is nu niet het juiste moment om jong en oud samen te brengen. Toch kan je veel inspiratie halen uit onze brochure over generatietuinen. Voor in je eigen tuin, of ideetjes voor later, wanneer we weer bij elkaar op bezoek kunnen komen.
- Samen koken met de kinderen
Download ons GoodCook receptenboekje of maak een seizoensgerecht. Ook deze seizoensgebonden veggie-spreads vallen goed in de smaak bij jonge chefs. - Interessante films en docu’s over voeding
Nestel je gezellig op de bank met een (gezonde) snack en kijk naar What the health. Deze film onderzoekt het verband tussen voeding en ziekte. Docuserie Rotten gaat over de impact van voeding op het milieu. Elke aflevering bespreekt een ander ingrediënt. In de film Sustainable staat de opkomst van beweging voor duurzame voeding centraal. De film Okja, over een klein meisje dat een heel bijzondere band heeft met een wezen, zet je aan het denken over de werking van de vleesindustrie. - Twijfel je of een moestuin beginnen iets voor jou is? Check hier alle voordelen.
- Wat betekent de coronacrisis voor het klimaat? Interessant leesvoer.
- Onze collega Peter Paul bedacht voor MO.be 10 tips om tijdens de corona-quarantaine de klimaatcrisis te bestrijden.
- Heb je plots veel tijd én goesting om je kennis eens grondig bij te schaven? Volg een gratis onlinecursus over klimaat, energie en water (Engelstalig).
- Met kleuters leren over afval verminderen? Download dit kant en klaar pedagogisch dossier. Ook beschikbaar voor leerlingen van de 1e graad lager onderwijs, 2e graad lager onderwijs en 3e graad lager onderwijs.
- Zwerf zeker eens rond op be Je vindt er kant-en-klare lesfiches en didactisch materiaal voor verschillende vakken uit alle graden van de onderwijsvormen aso, tso, bso en kso.
- Ook rond het thema water hebben we oefeningen en spelletjes. Voor kleuters, voor de 1e graad lager onderwijs, de 2e graad lager onderwijs, de 3e graad lager onderwijs en voor secundair onderwijs.
- Nu is misschien een goed moment om je water- en energiefacturen eens te bekijken en je afval te monitoren? Energie ID helpt je om meer inzicht te krijgen in je verbruik. Maak hier een account aan.
- Wist je dat er voor het maken van een katoenen t-shirt 2700 liter water nodig is? Duik eens in je kleerkast en sorteer de kleren die je niet meer draagt. Leg ze opzij om na de coronacrisis te schenken aan een tweedehandswinkel.
- In de serie Bloed, zweet en luxeproblemen worden 6 jongeren geconfronteerd met het harde werkleven in Sri Lanka en Ghana, waar onze luxeproducten worden gemaakt. Een echte eyeopener.
- Wist je dat ook e-mails een impact hebben op het milieu? Neem de tijd om je mailbox eens op te ruimen. Kom er meer over te weten met het gratis educatief materiaal van GoodPlanet en Paper Chain Forum.
- Weet je op den duur niet meer wat gezegd tegen je virusbuddies of je virtuele vrienden? Gebruik deze vragenlijst voor kinderen of de vragen voor volwassenen om elkaar nog beter te leren kennen.
- Minder verkeer op de baan… wat betekent dat voor de luchtkwaliteit? Dit artikel van EOS wetenschap legt uit wat de impact kan zijn op onze gezondheid.
- Je kan ook lid worden van de facebook community Filter café, waar ouders hun bezorgdheden delen rond de luchtkwaliteit rond scholen.
- Hoe de zomervakantie er dit jaar zal uitzien is voor velen nog een groot vraagteken. Misschien vallen je verre reisplannen door de coronacrisis in het water? Toch kan je ook leuke en avontuurlijke plannen smeden zonder ver van huis te gaan. De blog van Zomer zonder vliegen geeft superhandige tips en is een bron van inspiratie.