Het is even heel hard zoeken. Voor iedereen.

Ook GoodPlanet moet alle activiteiten staken. De voorbije dagen waren we vooral bezig met overleven. Nog steeds, eigenlijk. Het merendeel van de collega’s zit zonder werk. Zij die vandaag nog overblijven, staken de koppen bij elkaar. Van op afstand, uiteraard.

Want wat moeten we hier nu mee? Vooral bezig blijven of toch ook even stilstaan? Focussen op educatie? Of op verbondenheid? Of eerder op creativiteit en innovatie? Wat heb je het meest van al nodig om deze crisis – en andere globale uitdagingen – het hoofd te bieden?

Veel vragen, weinig kant-en-klare antwoorden. Misschien moeten we dan eerst en vooral net nu eens de tijd nemen om ons vragen te stellen. En op zoek te gaan naar antwoorden. Wat is belangrijk? Wat niet? Wat willen we hierna? Wat niet? Hoe kunnen we hier als individu, als gezin, als vrienden, als collega’s, als samenleving sterker uit komen?

Engaged together is één van de belangrijkste waarden in de dagelijkse werking van onze organisatie. Vandaag de dag blijkt het belang en de noodzaak van die waarde meer dan ooit. Alleen door solidair te zijn en allemaal samen één voor één ons steentje bij te dragen, kunnen we deze crisis aanpakken. Dat geldt trouwens niet alleen voor deze crisis, maar ook voor de klimaatcrisis.

We roepen dan ook iedereen in ons netwerk op om solidair te zijn, begrip te hebben voor elkaar, verbonden te blijven van op afstand en de moed erin te houden.

Om je daarbij te helpen, willen we duurzame bezigheden blijven delen via onze website en sociale media (FacebookInstagramLinkedIn). Maak gretig gebruik van de tips om jezelf, je naasten of je kroost te entertainen. Om je te informeren en dingen uit te proberen. Om elkaar te helpen. Maar doe vooral ook af en toe eens gewoon niets. Geef verveling, stilte, rust en traagheid een kans. Er komen ongetwijfeld mooiere dingen uit voort dan uit een hele dag bingewatchen (maar hé, ook voor dat laatste hebben we goeie tips).

Zorg goed voor jezelf, voor elkaar en voor onze planeet.

Team GoodPlanet

 • Gezondheid
 • Verbondenheid tussen mens en natuur
 • Voeding, van veld tot bord
 • Klimaatverandering
 • Afval, water en energie
 • Samen-leven
 • Mobiliteit
 • Zelfgemaakte mondmaskers kunnen nuttig zijn voor mensen die thuis geïsoleerd zitten. Ze kunnen ook een creatieve oplossing zijn voor het tekort aan mondmaskers in woonzorgcentra. Zo maak je ze.
 • Wetenschappers en artsen drukken ons dagelijks op het hart hoe belangrijk het is om ook tijdens de ‘lockdown’ in beweging te blijven. Maar thuiswerken is… minder stappen op je stappenteller. Gelukkig kan je hier ook aan je bureau iets aan doen. Collega Ineke liet ons tijdens een teamvergadering kennismaken met stoelyoga.
 • In dit artikel lees je wat je kan doen om ook mentaal gezond te blijven.
 • Ex-collega en Goodfriend Bert Poffé bracht onlangs samen met zijn vrouw Kiki Nárdiz het boek Rewilding Een praktische handleiding voor iedereen die verlangt naar een meer zuivere manier van leven.
 • Samen koken met de kinderen
  Download ons GoodCook receptenboekje of maak een seizoensgerecht. Ook deze seizoensgebonden veggie-spreads vallen goed in de smaak bij jonge chefs.
 • Interessante films en docu’s over voeding
  Nestel je gezellig op de bank met een (gezonde) snack en kijk naar What the health. Deze film onderzoekt het verband tussen voeding en ziekte. Docuserie Rotten gaat over de impact van voeding op het milieu. Elke aflevering bespreekt een ander ingrediënt. In de film Sustainable staat de opkomst van beweging voor duurzame voeding centraal. De film Okja, over een klein meisje dat een heel bijzondere band heeft met een wezen, zet je aan het denken over de werking van de vleesindustrie.
 • Twijfel je of een moestuin beginnen iets voor jou is? Check hier alle voordelen.
 • Minder verkeer op de baan… wat betekent dat voor de luchtkwaliteit? Dit artikel van EOS wetenschap legt uit wat de impact kan zijn op onze gezondheid.
 • Je kan ook lid worden van de facebook community Filter café, waar ouders hun bezorgdheden delen rond de luchtkwaliteit rond scholen.
 • Hoe de zomervakantie er dit jaar zal uitzien is voor velen nog een groot vraagteken. Misschien vallen je verre reisplannen door de coronacrisis in het water? Toch kan je ook leuke en avontuurlijke plannen smeden zonder ver van huis te gaan. De blog van Zomer zonder vliegen geeft superhandige tips en is een bron van inspiratie.