Droom jij er ook van om even de deur thuis achter je dicht te trekken en andere oorden op te zoeken om tot rust te komen en nieuwe energie op te doen? Maar heb je geen zin in torenhoge verplaatsingskosten en gedoe onderweg? Kies dan voor duurzaam genieten in eigen land. Wij geven je 5 tips waardoor je het gevoel van ‘buitenland’ geen seconde mist.

Logeren in een eeuwenoude molenaarswoning

Deze authentieke vakantiewoning is prachtig gelegen op het molendomein van de Beddermolen, aan de rand van het Merodegebied. De authentieke elementen, de warme sfeer, de groene regio, de mooie tuin met terras en het uitzicht op de molen en de velden maken van deze vakantiewoning een echte parel. In de omgeving maak je prachtige fiets- en wandeltochten, maar je kan er ook met een eTuktuk op uit om historische plaatsen te bezoeken, een kayak huren of met klompen het Klompenbelevingspad bewandelen.
Meer info: Beddermolen in Westerlo

Wat maakt deze locatie duurzaam?
Al bij de restauratie en ook bij de huidige uitbating van het erfgoedlogies, zet de Beddermolen in op het verminderen van de ecologische voetafdruk. Zo werden tijdens de verbouwing van de vakantiewoning in 2019 zo veel mogelijk duurzame technieken gebruikt, gaande van isolatie, regenwaterrecuperatie tot slimme ventilatie en verwarming. De zorg voor het milieu voel je ook bij de uitbating. Het schoonmaken van de woning en het linnengoed gebeurt met ecologische middelen en gastenzepen en dergelijke zijn zoveel mogelijk biologisch, lokaal en gerecycleerd .

Ontspannen aan de rand van het Drongengoedbos

Ontspan en kom tot rust in dit charmante verblijf, gebouwd met karaktervolle, ecologische materialen middenin een grote natuurlijke tuin, aan de rand van het natuurgebied Maldegemveld. De vakantiewoning biedt een rustgevend zicht op de tuin met zwemvijver.
Meer info: vakantiewoning door-drongen-goed in Maldegem

Wat maakt deze locatie duurzaam?
Het Door-drongen-goed is werkelijk doordrongen van een ecologische visie. De uitbaters troffen bijvoorbeeld de nodige maatregelen tijdens de verbouwing, bijvoorbeeld vloerisolatie uit kurkplaten, isolatie van de binnenmuren met kalkhennep en cellulosevezels en Fermacell-platen in plaats van minder duurzame gipsplaten. Ook geven ze materialen met een mooi verleden een tweede leven. Zo is het eikenhout dat gebruikt werd voor de vloer, trap, binnendeuren … afkomstig van oude treinwagons. Wil je er graag op uit? Dan kan je je elektrische wagen hier opladen of ter plekke fietsen lenen. Aan letterlijk alles is gedacht bij Door-drongen-goed.

Logeren in de natuur

Geniet je graag van een onvergetelijke vakantie vol ontspanning, beleving en sfeer? Profiteer van het beste van twee werelden. Deze camping bevindt zich op een boogscheut van het bruisende stadscentrum van Gent, maar toch kampeer je heerlijk in alle rust in een groene omgeving. Zo neemt Urban Gardens je terug mee naar de essentie. Tip: kortbij kan je heerlijk vertoeven in de Blue Flag-certificeerde zwemvijver Blaarmeersen.
Meer info: camping Urban Gardens in Gent

Wat maakt deze locatie duurzaam?
Urban Gardens streeft ernaar om de natuur in al haar kracht en pracht te laten stralen. Elk element is doordacht en bewust gekozen. Het design van de accommodaties, de plaatsing, het duurzame materiaalgebruik … Bij de heraanleg en renovatie van de camping maakte Urban Gardens maximaal gebruik van de nieuwste technologieën. Daarnaast hebben ze ook nog heel wat ideeën voor de toekomst. Zo voorzien de uitbaters binnenkort een biopool en integreren ze ook elektrische laadpalen.

Dompel je onder in een oase van rust

Deze B&B is een verscholen droomplekje net achter de kustlijn in het prachtige hinterland. Met een minimum aan prikkels en een maximum aan tijd, bevind je je steeds dichter bij de natuur. Trek lekker terug in het ‘Vissershuisje’ of de ‘Hooizolder’. De omgeving is ideaal om te fietsen of te wandelen. Wandel in het natuurgebied de Hoge Dijken, de Bourgognepolder of de Puidenbroeken of beklim de uitkijktoren aan het natuurreservaat de Zwaanhoek.
Meer info: Zee-van-tijd in Oudenburg

Wat maakt deze locatie duurzaam?
Zee-van-tijd gebruikt duurzame en natuurlijke materialen. Vaak zijn ze handgemaakt. Slapen doe je in fris katoen of eco-linnen. In de badkamer vind je bijvoorbeeld 100% natuurlijke, ambachtelijke olijfoliezeep, shampoo op basis van brandnetel en conditioner met arganolie en aloë vera. Het ontbijt is zoveel mogelijk biologisch. De confituren zijn eigen recept en honing komt van bij de imker. Het appelsap komt uit de bio-boomgaard en de eitjes worden verzorgd door eigen kippetjes in de tuin. Quasi alle producten halen de uitbaters dus uit de eigen bio-tuin of bij omliggende boerderijen.

Spetteren in het water in één van deze zwemparadijzen

LAGO zwemparadijzen hebben alles in huis voor de leukste gezinsuitstap: waterpret, sport en ontspanning allemaal onder één dak. Subtropische zwembaden, uitdagende waterglijbanen, een wellness- en sportclub en een gezellige, kindvriendelijke brasserie met huisbereide gerechten. Je vindt deze zwemparadijzen terug op meerdere plekken in Vlaanderen – zo zijn ze een ideale daguitstap met jouw gezin.
Meer info: LAGO in Kortrijk, Brugge, Gent, Sint-Truiden en Zwevegem.

Wat maakt deze locatie duurzaam?
Ook deze zwemparadijzen zitten mee op de duurzaamheidstrein. Ze zetten bijvoorbeeld in op energie- en milieuvriendelijke keuzes rond biodiversiteit, afval, medewerkers, mobiliteit, energie … Elk centrum heeft zijn eigen ‘green officer’ die er instaat voor de opvolging van het duurzame beleid. Geen zwembad zonder water, maar wel met zo weinig mogelijk water. Zo wordt het regenwater opgevangen, gefilterd en nadien gebruikt om de centra te poetsen. Het water van de zwembaden wordt, na het recupereren van de warmte en het filteren, gebruikt om toiletten en urinoirs door te spoelen.

Nog meer duurzaam reizen?

Deze 5 plekjes behaalden in 2023 hun Green Key-label. Zo werden ze officieel erkend als duurzame uitbaters. Krijg je maar niet genoeg van duurzaam reisplekjes in eigen land? Ontdek dan nog meer adresjes met een passie voor het milieu op green-key.be