Op de Internationale Dag van het Onderwijs legden wij ons oor te luister bij Emmeline Van Den Bosch, 25, klimaatactiviste en deelnemer aan het project Re-Generation, en Bart Devos, 31, voorzitter van onze Raad van Bestuur, om uit te vinden wat volgens hen de rol is van educatie als het gaat over duurzame ontwikkeling.

Begrijpen om in actie te kunnen komen

Educatie speelt een essentiële rol bij de overgang naar een duurzamere samenleving. Om te begrijpen wat er om ons heen gebeurt, is het nodig om hierover essentiële kennis te krijgen.

“Je kunt niet op jouw niveau handelen, als je niet begrijpt wat er op het spel staat in de klimaatcrisis en wat er aan de hand is in de wereld waarin je leeft,”

zegt Emmeline. Deze kennis heeft effectief impact. “Door meer te leren over de oorzaken, gevolgen en uitdagingen van de klimaatcrisis, begrijpen we waarom we actie moeten ondernemen en hoe we een impact kunnen hebben op ons eigen, individueel niveau of op een meer mondiaal, maatschappelijk niveau,” onderstreept ze.


Naast kennis, praktische vaardigheden

Maar educatie draait niet alleen om kennisoverdracht. Het gaat ook om het beleven van leerrijke ervaringen. Ervaringen die ons in staat stellen te zien hoe we kunnen handelen, evolueren, ons gedrag aanpassen en bijdragen aan oplossingen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de loopbaan van de voorzitter van onze Raad van Bestuur, die deze rol op zich nam nadat hij als jongere deelgenomen had aan talrijke projecten van GoodPlanet, waaronder het Jeugdparlement voor Water.

Voor Bart is GoodPlanet speciaal in het bieden van leerrijke ervaringen zo goed:

“Bij GoodPlanet draait het niet alleen om het overbrengen van kennis en het inspireren van jonge mensen, maar ook om het hen empoweren, hen kansen geven om deel van de oplossing te zijn.”


Onderwijs voor iedereen, altijd

Emmeline onderstreept in het interview, dat educatie alle generaties aanbelangt. We associëren educatie vaak met school, maar het gaat breder en is iets wat permanent speelt. Het verwerven van kennis en vaardigheden is een levenslang proces. Juist daarom zet GoodPlanet zich ook in om volwassenen bewust te maken en hen aan te moedigen om in actie te komen, door middel van workshops en begeleidende trajecten binnen bedrijven.

Ben je ook geïnteresseerd in duurzaamheidseducatie, steun dan onze projecten en doe een donatie.