We beleven op dit moment een crisis die we nog nooit eerder hebben meegemaakt.  Mensen worden geconfronteerd met moeilijke veranderingen in hun persoonlijke en professionele leven, misschien zelfs met ziekte en dood. Dit alles heeft een ernstige impact op het welzijn van velen van ons… die zich gestresst en onzeker voelen over de toekomst.

Kansen en uitdagingen

Wist u dat het Chinese  woord ‘crisis’ wordt uitgedrukt door twee ideogrammen die samen ‘gevaar’ en ‘kans’ betekenen? Zo benadrukt deze taal dat er in tijden van ‘gevaar’, onzekerheid, slecht nieuws of dreigende situaties ook mogelijkheden schuilen om de toekomst  te herbekijken.

Deze crisis kan dus ook een breukmoment betekenen waarbij we onze consumptie, ons werk en zelfs onze economische modellen in een nieuw daglicht kunnen plaatsen. Een moment om onze gewoontes te doorbreken met het oog op een mooiere, eerlijkere en duurzamere toekomst (zie hier voor meer informatie).

Het is nu meer dan ooit van belang dat we positieve en toekomstgerichte activiteiten  ontplooien zodat we  na de crisis klaar  zijn voor een nieuwe start.

Maar hoe doe je dit online? We stellen alvast enkele ideeën voor:
…zet duurzaamheid op je virtuele agenda
:

 1. Organiseer virtuele koffie- en lunchpauzes en reserveer deze tijd om ideeën uit te wisselen via Skype, Teams, Zoom enz misschien zelfs in combinatie met een collectieve ‘food for thought’-sessie rond duurzaamheid (enkele interessante artikels hierover op onze website).
 2. Stimuleer teams om zich in te zetten voor duurzame ontwikkeling. Via online platforms kan je ze uitdagen, sterker laten samenwerken of laten deelnemen aan allerhande acties. Via de GoodCoaching tool nodigen we uw team uit om taken uit te voeren of weetjes te ontdekken, bijvoorbeeld over klimaatverandering en duurzame mobiliteit. Word jij de ‘Minimum Emissions Champion’? Ken jij alles over het gebruik van de openbare ruimte? We passen de tool aan en lanceren het op maat van uw doelstellingen en context.
 3. Bespreek gewoonte- of gedragsverandering en duurzaamheid met behulp van online formats. Denk samen uit hoe je duurzame gewoontes van thuis naar het werk kunt overbrengen met je collega’s.
  Start eenvoudig door jezelf deze vragen te stellen:
  • Welke nieuwe en duurzame gewoontes heb je al gecreëerd tijdens de lockdown? Duurzame gewoontes, daarmee bedoelen we gewoontes met respect voor jezelf, anderen én onze planeet.
  • Wat weerhoud je ervan om dit ook na de lockdown te doen (op het werk en op kantoor)? Hoe kunnen we deze obstakels wegnemen?
  • Welke ‘nudges’ (of boosts) zouden kunnen helpen om deze nieuwe gewoontes over te dragen naar je werkplek?

  Heeft u de hulp nodig van een ervaren facilitator? Onze ‘GoodHabits’ online workshops laten u kennismaken met technieken voor gedragsverandering en helpen u bij het ontwikkelen van uw eigen actieplan rond duurzame gewoontes.

 4. Veel mensen beginnen zich vragen te stellen over de impact van Corona op het milieu – met name over de potentieel (positieve) CO2 – en klimaatuitstoot als gevolg van veranderingen in ons transport.
  Wil je meer weten over de impact van CO2 op het klimaat en mogelijke maatregelen om de impact op de klimaatverandering te verminderen?

…en als de crisis voorbij is? Gezondheid zal voor velen van ons meer dan ooit op de agenda staan. Wist u dat planeetvriendelijk voedsel ook goed is voor uw gezondheid en uw immuunsysteem? Of dat het doorbrengen van tijd in de natuur helpt om uw stress te verminderen? Wij bieden duurzame en gezonde activiteiten aan voor uw team, zoals kookworkshops of teambuildings over wellness of in en over de natuur.

Contacteer ons: sustainablesolutions@goodplanet.be

GoodPlanet Belgium moedigt alle generaties aan om zich in te zetten en een duurzame samenleving op te bouwen door positieve acties te ondernemen en expertise te delen. We faciliteren veranderingen in het gedrag van individuen en groepen, of het nu gaat om kinderen en hun klassen of medewerkers en hun teams. Wij zijn er dus om u te helpen, zowel inhoudelijk als methodologisch.