GoodPlanet maakt samen met Cera al enkele jaren de Cera GoodWalk. Dit jaar wordt de wandelzoektocht voor het eerst in twee steden op touw gezet, Namen en Genk.

GoodPlanet collega Tine Driessen stelde de GoodWalk in Genk samen – nadat ze eerder ook al de editie voor Hasselt tijdloos maakte. Tine groeide op in Limburg en leerde Genk als kind al kennen toen ze er muziekschool volgde.

Ze kent de duurzame kant van de provincie op haar duimpje. Ze geeft er workshops rond composteren, afvalbeheer en voeding in basisscholen en is actief als vrijwilliger voor EVA Limburg vzw. Bovendien bedacht ze samen met GoodPlanet collega Melanie Schaekers de Ecolimburg app, die de eco hotspots van Limburg bij elkaar brengt. Ze kende dus al heel wat plekjes in Genk want ‘op dit moment staan er al 40 Genkse eco hotspots in de app’, aldus Tine. We vroegen haar naar haar ervaringen bij het samenstellen van de GoodWalk Genk.

Tine, was dat moeilijk om deze GoodWalk samen te stellen? Of kan je Genk echt wel een duurzame stad noemen?

Tine: Met de wandelgids zetten we heel wat Genkse duurzame en sociale initiatieven in de kijker. Toen ik pinnetjes op een digitale kaart prikte, kwam ik uit op wel 86 initiatieven. Dus aan opties zeker geen gebrek. De uitdaging lag eerder in het uitstippelen van de route om er daarvan zoveel mogelijk in de wandeling te betrekken.

Kan je een paar voorbeelden geven van zo’n Genkse duurzame initiatieven?

Tine: We doen de GoodWalk samen met Cera. Een van de projecten die mee door Cera ondersteund wordt, is de Tuin van Betty, een door vrijwilligers gerealiseerde gemeenschapstuin met duurzame en sociale troeven. Het is een workshop- en ontmoetingsplek voor de buurt om op een laagdrempelige manier kennis te maken met ecologie, duurzaamheid en transitie.

Een ander mooi initiatief vind ik het burgerwetenschappelijk project Stiemerlab wat de lokale gemeenschap stimuleert om de problematiek van de waterkwaliteit van de Stiemerbeek in kaart te brengen en aan te pakken. Genkenaren worden getraind als burgerwetenschappers. Ze verzamelen met sensoren en waterstalen data over de waterkwaliteit van de Stiemerbeek. Die resultaten worden gepubliceerd op een voor iedereen toegankelijk online platform.

En als derde leuke voorbeeld denk ik aan ’Baas & Beest’ van Vzw Beestig Wijs, dat leunt op de krachtige interactie tussen mens en hond en dat ook door Cera ondersteund wordt. Beestig Wijs zet honden in om het zelfvertrouwen van jongeren die uit het schoolsysteem dreigen te vallen te versterken. Dat doen ze bijvoorbeeld met een opvang- en uitlaatservice voor (asiel)honden uit de buurt.

Op welke manier is GoodPlanet in Genk aanwezig?

Tine: De duurzaamheidscoaches van GoodPlanet gaven afgelopen schooljaar 17 workshops aan Limburgse basisscholen, zoals bijvoorbeeld de Europaschool in Genk. Elke maand staat daar een duurzaam ontwikkelingsdoel in de spotlights. In het kader van het ontwikkelingsdoel ‘verantwoorde consumptie en productie’ kreeg het 3de leerjaar de workshop Leren Afval Beheren Op School van GoodPlanet.

Ben je nog op een initiatief gestoten dat je niet kende en persoonlijk mooi vindt?

Tine: Mijn vriend, waarmee ik ondertussen vier jaar samenwoon, is dit schooljaar weer gaan studeren waardoor we het wat minder breed hebben dan voordien. Dus ik was wel blij toen ik het initiatief ‘Rap op Stap’ tegenkwam. Dat is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. Je kunt er terecht om daguitstappen en vakanties te boeken aan een verminderd tarief.

Heb jij in Genk een favoriete plek?

Tine: Ja, ik vind het Cosmogolempark een topper omdat er verschilllende mooie initiatieven samenkomen. Een leuke hondenlosloopweide, een Cosmogolem kunstwerk van Koen Vanmechelen, een nieuw aangelegd speelterrein en Jeugdcentrum Rondpunt 26.

En welke parels vallen er te ontdekken in het aanbod van winkels en eetplekken?

Tine: Vegan eetgelegenheden liggen mij nauw aan het hart, dus ik ben heel blij dat er een steeds groter vegan aanbod is in Genk. Honderdprocentmianne, het gloednieuwe pop-up restaurant van cateraar en foodblogger Marianne bijvoorbeeld. Marianne tovert de lekkerste vegan gerechten op je bord. Ze heeft een lunch- en dinermenu dat maandelijks een nieuwe toets krijgt én een setting waarin ook tijdelijke kunstexposities doorgaan.

Een ander voorbeeld is Foglia van het koppel Morena en Jeroen. Wat twee jaar geleden begon als een take-away werd wegens groot succes uitbreid tot een hippe plantbased coffee- & foodbar in de Vennestraat in Genk. Foglia serveert traditionele Italiaanse gerechten in een plantaardig jasje, gebaseerd op recepten van Morena’s grootmoeder.

De jonge bakker Cedric Martens is met zijn artisanale bakkerij Koek en Brood gespecialiseerd in zuurdesembrood, handgerolde zoete broodjes en patisserie afgestemd op het seizoen. Ik haal hem aan omdat hij ook lekkere vegan koffiekoeken maakt.

Bakkerij Goiris is nog zo’n parel, maar dan omdat die de multiculturele aard weerspiegelt die Genk door zijn rijke mijnverleden heeft. Deze warme bakker staat vooral bekend om zijn notentaart, bosbessentaart en frangipane en in het weekend koop je hier specialiteiten zoals Italiaans brood op basis van voordeeg en desem. En je vindt hier hét multiculturele streekproduct uit de stad: de Genkse koekjes. Een bonte verzameling van Griekse Kourabiéthes, Italiaanse Cantuccini, Turkse Findikli, Belgische Pallet des dames en Poolse Pierniki.

C-Mine is een heel bijzondere plek in Genk. Kan je daar iets over vertellen?

Tine: C-mine is de naam voor het ontwikkelingsproject van de voormalige steenkoolmijn van Winterslag. Het industriële mijnerfgoed werd met zorg gerestaureerd en het vroegere mijngebouw is nu een hotspot voor design, muziek, film, kunst, … Hoe de aanliggende Vennestraat er vandaag de dag uitziet, heeft ook te maken met het mijnverleden van de buurt. De bewoners deden boodschappen in de winkels van de mijn zelf – andere vormen van handel waren hier niet toegelaten. Het gevolg was dat horeca en handelszaken naar de rand van de wijk trokken, waar de mijndirectie geen invloed kon uitoefenen. In de Vennestraat zijn er dus nog altijd restaurants, cafés en speciaalzaken uit alle windstreken, net zoals galeries en de wekelijkse versmarkt. Verschillende Genkse evenementen zetten deze multiculturele buurt in de kijker. Zo is er in de zomer het wereldfeest ‘Allez Stalenstraat’ en op vier zaterdagen is het volle bak feest met multiculinaire hoogstandjes tijdens ‘Vollebak Vennestraat’.

Waarom móeten mensen deze GoodWalk doen?

Tine: Ik vind het geweldig dat ik met deze wandelgids Genk op de kaart kan zetten als duurzame en sociale stad. Tijdens de wandeling ontdek je de rijke geschiedenis van Genk, tal van duurzame winkels en horeca, de groene plekjes en ook hoe hartelijk de inwoners zijn. De stad is echt bezaaid met duurzame initiatieven die allemaal op hun eigen manier een antwoord bieden op de maatschappelijke uitdagingen waarvoor we staan en die erop wachten om ontdekt te worden.

 

Heb je nog een advies voor de wandelaars?

Tine: Voor je je Goodwalk in Genk plant, moet je zeker de openingsuren controleren want op maandag en dinsdag zijn veel handelaars gesloten.  In de wandelgids vind je een 20-tal leuke zoek- en denkvragen. Je antwoorden kan je opsturen tot 6 november 2022 dus plan zeker op tijd je wandeling in zodat je kan meedoen aan de wedstrijd. De hoofdprijs is een overnachting in een Green Key-hotel. Green Key garandeert de klant dat de gekozen accommodatie de eigen ecologische voetafdruk systematisch laag houdt.

Tot slot. Ik las in het gidsje de Genkse slang uitdrukking ‘Vies shtijl’. Wat betekent dat?

Tine: Veel inwoners in Limburg spreken Algemeen Cités. Deze smeltkroestaal is ontstaan in de mijnbouwsteden in Belgisch-Limburg, zoals Maasmechelen en Genk. De taal heeft de grammatica van het Limburgs en draagt sporen van het Grieks, Spaans, Marrokaans en Turks, maar vooral van het Italiaans. ‘Vies shtijl’ betekent bijvoorbeeld heel mooi of cool.

Bedankt Tine!

Kan je na het lezen van dit interview niet wachten om zelf de Cera GoodWalk te ondekken? Je vindt hier alle info.