Interview

Het verduurzamen van bedrijfsactiviteiten wordt steeds belangrijker in onze samenleving, omdat we ons steeds bewuster worden van de impact die ons gedrag heeft op het milieu en de toekomstige generaties. Ook Bongo wil haar steentje bijdragen voor het milieu en zet volop in op een duurzame aanpak. We spraken daarom met Tifanie Alves, marketingmanager Benelux bij Bongo, over de duurzame toekomst van Bongo.


De afgelopen jaren is er een groeiend bewustzijn ontstaan over de noodzaak om duurzamer te ondernemen. Hoe zet Bongo daarop in?

Wij zijn heel actief bezig met het verminderen van de ecologische voetafdruk van onze business. Zo zijn we onlangs gecertificeerd als CO2-neutraal. We compenseren dus onze uitstoot van broeikasgassen door bomen te planten. We hebben ook een intern eco-comité opgericht dat kleine, belangrijke veranderingen doorvoert. Zo hebben we alle lampen in onze kantoren in Antwerpen vervangen door LED, kopen we fruit voor onze werknemers en recycleren we ons afval (en vooral elektronische apparaten). Ook hebben we het aantal pagina’s in onze Bongo cadeaubonnen verminderd en besparen we zo maar liefst 28 ton aan papier. Bovendien hebben we inkt en drukmaterialen veranderd om de recycleerbaarheid te verbeteren en de impact van onze Bongo’s te verminderen.


En ook de producten zijn steeds duurzamer geworden?

Dat klopt. Zo blijven we steeds inzetten op duurzaamheid door ons huidige aanbod verder te verduurzamen, maar ook door ons aanbod op het gebied van duurzaamheid te blijven uitbreiden. Zo hebben we een eco-assortiment aantal Bongo-boxen. Daarvoor selecteerden we partners die het Green Key-label kregen (het internationale duurzaamheidslabel voor toerisme en vrijetijdsbesteding), die planeetvriendelijke producten promoten zoals vegetarische, veganistische of biologische voeding of die duurzame activiteiten in de natuur zoals niet-vervuilende, autovrije activiteiten. Hiervoor werkten we bijvoorbeeld samen met GoodPlanet.
Zo creëerden we ook de nieuwe Bongo cadeaubonEcologisch logeren‘. Daarbij heb je de garantie dat jouw verblijf een verminderde impact heeft op onze leefomgeving doordat bijvoorbeeld duurzaam wordt omgegaan met energie en water. De aandacht ging niet enkel naar onze klanten, maar ook naar onze leveranciers. Zo werd er bijvoorbeeld een webinar georganiseerd over het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen.


En jullie organiseren ook een speciale actie om dat ecologisch aanbod in de kijker te zetten?

Ja, dat klopt. In april voert Bongo actie rond de ‘Dag van de aarde’, een jaarlijks evenement dat in teken staat van milieubescherming en getuigt van een groeiend ecologisch bewustzijn. Gedurende de hele maand, zetten we ons ecologisch gamma in de kijker. Bovendien gaat bij elke aankoop uit dit gamma 5% van de omzet naar de Tiny Forests van GoodPlanet. Dat zijn kleine, inheemse bosjes waar werknemers kunnen herbronnen of inspiratie opdoen of waar kinderen vrij mogen ontdekken en bijleren over de natuur. Een leuke manier om ons product in de kijker te zetten én een mooi bijdrage te leveren voor een goed doel. Op die manier proberen we onze impact nog te vergroten.


Waarin heeft GoodPlanet het verschil gemaakt voor jullie?

GoodPlanet heeft een sterke affiniteit met verschillende sectoren, waaronder de toerismesector. Zo beheren ze in Vlaanderen en Brussel ook het Green Key-label. Green Key is het internationale duurzaamheidslabel voor de toeristische en recreatieve sector. Deze specifieke expertise en hun strategische ervaring rond duurzaamheidsthema’s heeft ons verder gebracht. Wat ons bovendien aansprak is dat GoodPlanet als vzw meer doet dan haar acties naar bedrijven. Ze inspireert zowel jong als oud om samen te bewegen naar een duurzame samenleving.  De inkomsten vanuit B2B herinvesteert GoodPlanet opnieuw in duurzame projecten voor kinderen en jongeren. Dat gaf voor ons de doorslag.


Zijn er nog zaken die jullie doen om je steentje bij te dragen?

We stimuleren ook onze klanten om hun bezoek duurzamer te beleven. Zo motiveren we hen om te kiezen voor duurzaam vervoer, een accommodatie die duurzaamheid actief toepast, om kleine gewoontes te veranderen en om ook te rekening te houden met de sociale impact (zoals de lokale handelaars steunen door te eten in lokale restaurants of lokale producten te kopen). Onze acties kunnen maar effect hebben als ze breed worden uitgedragen, dus we moeten zoveel mogelijk samenwerken.


Bongo zet duurzaamheid bovenaan de agenda. Wordt ook uw bedrijf zich steeds meer bewust van het belang van een duurzame hervorming?
GoodPlanet inspireert, adviseert en begeleidt bedrijven in hun duurzame transitie via workshops, positieve acties en interactieve trajecten.


Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek Ontdek ons B2B-aanbod


Foto bovenaan de pagina: Aaron Burden – Unsplash