Meer plantaardig eten? Goed voor de planeet en voordelig voor je gezondheid

Het doel van de Green Deal eiwitshift, waar GoodPlanet bij betrokken is, is om minstens de helft van de week voor een plantaardige maaltijd te kiezen.

Goed voor de planeet

Als je meer plantaardig eet, kun je jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Voeding is verantwoordelijk voor meer dan 30% van de wereldwijde ecologische voetafdruk. De vleesproductie alleen al veroorzaakt 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Vlees speelt een grote rol in de achteruitgang van onze ecosystemen: ontbossing, verschillende vormen van vervuiling, afname van de biodiversiteit, etc. Door te kiezen voor plantaardige eiwitten kun je deze negatieve effecten verminderen. Het verbouwen van groenten stoot veel minder broeikasgassen uit en gebruikt veel minder water. Bovendien hebben peulvruchten minder mest nodig omdat ze door stikstof uit de lucht te halen zelf de bodem verrijken.

Voordelig voor je gezondheid

Een dieet op basis van groenten en plantaardige eiwitten biedt een scala aan voordelen. Het is rijk aan vitamines, bevat weinig vet en voorziet ons van alles wat we nodig hebben. Peulvruchten zijn ook een bron van vezels, vitaminen, mineralen en eiwitten die essentieel zijn voor ons lichaam.

En jij dan? Klaar voor de test?

Goed nieuws, het wordt steeds gemakkelijker en lekkerder om te kiezen voor plantaardige producten. Met de verscheidenheid aan groenten, fruit, kruiden en peulvruchten die er zijn, zijn de mogelijkheden eindeloos! Je kunt vandaag al beginnen door een ingrediënt, product of maaltijd te vervangen. Probeer gegrilde groenten met een chermoulasaus, voeg wat zoetheid toe aan je gerechten met gekarameliseerde rode uien … Laat je creativiteit de vrije loop!

Dus, wil je eens proberen?
Hier zijn 2 recepten die je zonder problemen meteen kunt klaarmaken.

PS: Deze recepten vallen gegarandeerd ook in de smaak bij kinderen. Ze zijn getest en goedgekeurd door duizenden leerlingen tijdens de GoodCook-workshops.

En waar staat GoodPlanet in dit verhaal?

Voor GoodPlanet is de verschuiving naar een meer plantaardig dieet van groot belang. Onze collega’s, coaches op scholen, constateren het volgende: jongeren, vooral op de middelbare school, zijn vaak volledig het contact kwijt met wat ze eten. Ultra-bewerkte producten zijn de norm geworden. De overstap naar gezond, onbewerkt en meer plantaardig voedsel kan daarom in eerste instantie moeilijk zijn voor veel leerlingen.

Om hierin verandering te brengen, bezoeken we scholen om leerlingen te laten kennismaken met plantaardige voeding en ondersteunen we schoolkantines bij de overgang. Voor volwassenen bieden we gezellige teambuildings aan die gericht zijn op koken met lokale en plantaardige producten.

GoodPlanet onderschrijft ook halfhalf, de campagne waarin opgeroepen wordt om de helft van de week te kiezen voor plantaardige voeding.