De Blauwe Odyssee, een reis op zoek naar inspirerende initiatieven

Prinses Esmeralda van België, Séverine en Emmeline zijn drie Belgische journalisten. Maar ook het verlangen om mensen bewust te maken van de levende wereld hebben ze gemeen. Omdat ze een diepe liefde voelen voor de planeet en haar bewoners, kunnen ze het niet over hun hart verkrijgen om het verdwijnen van planten- en diersoorten, de opwarming van de aarde en de ontgoocheling van jongeren louter als toeschouwers gade te slaan. Daarom gebruiken ze alledrie journalistiek om mensen bewust te maken van duurzame ontwikkeling. Een missie die ze delen met GoodPlanet!

De Blauwe Odyssee

De Blauwe Odyssee is een reis op zoek naar inspirerende initiatieven. Esmeralda en Séverine maken deze reis in samenwerking met GoodPlanet om projecten te belichten die raken aan onze gedeelde waarden: educatie, inspiratie en bewustwording … Tijdens een deel van hun zoektocht sluit Emmeline bij hen aan. Reis met hen mee en volg hun ontmoetingen op ons Instagram-account.

Waardevolle steun voor GoodPlanet

De prinses steunt de aan educatie verbonden initiatieven van GoodPlanet. Voor haar is “het onderrichten en informeren van toekomstige generaties over duurzame ontwikkeling van cruciaal belang”. Ze benadrukt de positieve aanpak van GoodPlanet, die inspireert en hoop geeft. Die aanpak helpt bijvoorbeeld om meer mensen met de natuur in contact te brengen en ze errond te sensibiliseren – een herverbinding die essentieel is in een wereld waarin veel kinderen er steeds meer van vervreemd raken.

Biografieën

Prinses Esmeralda van België is journaliste en documentairemaakster en zet zich al meer dan 30 jaar in voor de bescherming van het milieu en de verdediging van de mensenrechten. Sinds 1983 is ze voorzitter van het Leopold III-Fonds voor Natuuronderzoek en Natuurbehoud dat door haar vader werd opgericht. Ze geeft talloze lezingen, schrijft artikelen en boeken en produceert documentaires. Het betreft bijvoorbeeld het boek Terre, agissons pour la planète, il n’est pas trop tard (Aarde, laten we actie ondernemen voor de planeet, het is nog niet te laat, Edition Racine, 2011) en de documentaire Amazonia, le Cœur de la Terre Mère (Amazonia, het hart van Moeder Aarde, 2023) met Gert-Peter Bruch. Ze is ambassadrice voor verschillende milieu- en mensenrechtenorganisaties.

Séverine Dieudonné is gespecialiseerd in internationale journalistiek en heeft 15 jaar voor de BBC gewerkt. Ze is een meertalige multimedia-journaliste en produceerde vier documentaires over de gevolgen van de klimaatverandering voor de Europese Commissie. Ze heeft talloze tv-, radio- en digitale reportages gemaakt over dit onderwerp, dat haar altijd heeft beziggehouden. In 2011 richtte ze een NGO op om ondernemers in Afrika onder de aandacht te brengen die sociaal en duurzaam bezig zijn. Ze doet verslag vanuit alle hoeken van Afrika en Latijns-Amerika.

Emmeline Van Den Bosch is pas afgestudeerd als journaliste en werkt als freelancer bij La Libre en is columniste bij het programma Il faut qu’on parle van LN24. Getroffen door de overstromingen van 2021, wil ze niet werkeloos toekijken, maar praten over klimaatverandering, de oorzaken en de gevolgen ervan. Emmeline ontwikkelde deze vaardigheid o.m. door deel te nemen aan de Re-Generation training die wij in 2022 organiseerden.