Big Jump 2022
Spring mee voor proper waterIeder jaar tellen we af naar de tweede zondag van juli: de dag waarop Big Jump plaatsvindt. Een internationaal evenement waarbij jaarlijks duizenden burgers over heel Europa de sprong wagen voor proper water.

Dit jaar namen in België meer dan 1.000 mensen deel op maar liefst 17 locaties. Op naar volgend jaar met nog meer springers en nog meer locaties!

Locaties voor de Big Jump 2022:

Vlaanderen
 • Harelbeke:  aan de Kano-club (organisator: Stad Harelbeke, Harelbeekse Kano Vereniging en de stedelijke MINA-Raad)
 • Dendermonde : Sas  (organisator: Lokaal bestuur Dendermonde)
 • Brakel: Zwalm – 11u (organisator: Natuurpunt bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen, gemeente Zwalm & MOW)
 • Tienen: Pastoorstraat, brug over Gete, Groot-Overlaar Tienen (organisator: Natuurpunt en Netwerk Milieu Tienen)
 • Lokeren: Durme (centrum Lokeren) aan de aanlegsteiger in het Princes Charlottepark (organisator: Masereelfonds Lokeren)
 • Gent: Portus Ganda (organisator: Gents MilieuFront – GMF en Waterland vzw)
 • Maaseik: Sporta Spot Maasland – 11u (organisator: Sporta Spot Maasland)
 • Machelen: Oude Leiearm (organisator: Feest en Cultuur Zulte Machelen)
 • Hoogstraten: voormalige stuw rivier de Mark in Meer bij natuurgebied De Aschputten – 12u (organisator: Natuurpunt Markvallei)
 • Oudenburg: Steiger voor ’t Spaans Tolhuis, bij de sluis van Plassendale (organisator: ’t Spaans Tolhuis)
 • Brugge: zwemzone Coupure (organisator: Stad Brugge – sportdienst)

Wallonië
 • Rochefort : Rue du Pont de Pierre, Rochefort (organisation : ASBL Centre des Jeunes et de la Culture)
 • Wépion / Namur : Site du RCNSM, rue des Pruniers, 11, Wépion à 12h (Promenade de la Meuse, à 400 m en aval de l’écluse de Tailfer) (organisation : Aviro Royal Club Nautique Sambre & Meuse 1862 asbl)
 • Jambes / Namur : Boulevard de la Meuse, Jambes à 12h (organisation : Amis De La terre)
 • Huy : Quai Dautrebande à Huy à 10h (organisation : COOL Huy asbl)
 • Habay-la-neuve : Lieu dit « Etang Remy » (organisation : ALBA asbl)
 • Saint-Léger : Lac de Conchibois (centre sportif), Rue du Stade, 1, Saint-Léger (organisation: centre sportif Lac de Conchibois)


Heb je interesse om volgend jaar een Big Jump bij jou in de buurt te organiseren? Of wil je je gemeente aanmoedigen om een Big Jump te organiseren. Bezorg ons je gegevens via het online formulier en we houden je verder op de hoogte.

Ik organiseer een Big Jump in 2023


Meer weten?
bigjump@goodplanet.be

 • Waarom zou ik in vuil water springen om aandacht te vragen voor proper water?
 • Kan ik ook een Big Jump organiseren?
 • Wat kan ik nog meer doen voor proper water?
Op 23 oktober 2000 werd de Europese Kaderrichtlijn Water (EKW) door het Parlement aangenomen. Deze Europese waterwet moest ervoor zorgen dat onze rivieren, stromen en andere wateroppervlaktes tegen 2015 een goede ecologische toestand bereikten. We mogen trots zijn op de vooruitgang sinds 2000, maar de doelstelling is nog niet bereikt. De meeste Europese lidstaten moesten hun vertraging verantwoorden en kregen uitstel tot uiterlijk 2027. Landbouw, industrie, overheden en huishoudens moeten dus extra inspanningen leveren opdat alle rivieren zich opnieuw in een goede ecologische toestand bevinden. Big Jump brengt dit jaarlijks onder de aandacht en herinnert iedereen aan de nakende deadlines en het belang van proper natuurlijk water.

Update: meer dan 375.000 mensen tekenden de bevraging van de Europese Commissie en brachten zo hun bijdrage voor het behoud van een sterke Europese waterwet.

Zowat iedereen die op een positieve manier aandacht wil vragen voor proper water kan een Big Jump organiseren. We moedigen individuen en lokale besturen sterk aan om samen te werken met een lokale organisatie of vereniging. Politieke partijen worden niet aanvaard als organisator van een Big Jump, maar kunnen uiteraard wel deelnemen en hun achterban aansporen om dat ook te doen. Iedereen die interesse heeft om een Big Jump te organiseren, moet zich aanmelden. Je krijgt toegang tot een draaiboek met stappenplan. GoodPlanet staat klaar om je te begeleiden.

Met deze tips vermijd je ook de rest van het jaar watervervuiling:

Maakt mijn wasmiddel ook het water extra proper? Helaas niet. Schoonmaakmiddelen en wasproducten bevatten heel wat stoffen die het water vervuilen. Dat maakt waterzuivering duur en moeilijk. Kies dus voor ecologische producten. Die breken vollediger en sneller af in het water. Of zoek online een recept om je eigen wasmiddel te maken, da’s ook nog eens veel goedkoper.

Mag ik mijn fleecetrui nog wassen? Tuurlijk, maar was je synthetische kledij niet te vaak. Check het etiket en kies zoveel mogelijk voor natuurlijke stoffen. Zo vermijd je dat microplastics in het water terechtkomen. De waterzuiveringsinstallaties kunnen deze minuscule deeltjes niet tegenhouden. In zee worden ze opgeslokt door schaaldieren, zoals mosselen. Zo komen ze uiteindelijk op ons bord terecht.

Moet ik mijn tanden minder vaak poetsen? Dat hangt ervan af. Bevat jouw tandpasta plastic? Via de app Beat the microbead kan je checken welke cosmeticaproducten microplastics bevatten. Vervangen maar!

Waarom is onkruid goed voor de waterkwaliteit? Tuinier natuurvriendelijk. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, want die komen sowieso ongezuiverd in de natuur en waterlopen terecht.

Wat hebben plastic wegwerpzakjes te maken met mosselen? Gebruik een herbruikbare tas voor je boodschappen. Koop groenten, fruit, noten, pasta, koffie … zoveel mogelijk in bulk. Toch een plastic zakje, flesje of rietje? Gooi het niet op straat, maar sorteer het in de juiste vuilnisbak. Ook sigarettenpeuken. Zo zorg je ervoor dat de plastic soep, de ronddrijvende vuilnisbelt in de oceaan, niet nog groter wordt.

Gebruik ik te veel water? Hoe minder water je gebruikt, hoe minder water je vervuilt. Herstel lekken zo snel mogelijk, laat de kraan niet onnodig lopen, installeer spaarkoppen op kranen, kies voor waterzuinige toestellen en gebruik regenwater om te poetsen, het toilet door te spoelen, de wasmachine te laten draaien en in de tuin.

Dit was de Big Jump 2021.
Op zondag 11 juli om klokslag 15 uur sprongen bijna 300 ‘Big Jumpers’ in België, samen met duizenden burgers over heel Europa, in lokale rivieren om aandacht te vragen voor meer proper en toegankelijk zwemwater in onze rivieren. De meeste springers – meer dan de helft – verzamelden in Gent, waar ondanks de hoge e-coli-waarden toch goed 150 mensen een sprong waagden in de Schelde-Leie-arm. In Huy, Machelen en Oudenburg kwamen telkens een vijftigtal mensen springen. In Antwerpen kreeg de organisatie geen toestemming wegens een te hoge concentratie aan e-coli, maar daar werd om het signaal voor meer proper water kracht bij te zetten gegaan voor een ‘No Jump’.
Lees hier het volledige persbericht

Hier de foto’s van huisfotograaf Dieter Telemans van de Big Jump@Gent.
© Dieter Telemans

Big Jump 2021 - ©Dieter Telemans - GoodPlanet Belgium


GoodPlanet coördineert sinds 2005 de Big Jump* in België en geeft een podium aan de tientallen organisaties die lokaal hun schouders onder deze activiteit zetten. Op Europees niveau wordt de Big Jump gecoördineerd door European Rivers Network (ERN).


* Naar een idee van Roberto Epple en andere stichtende leden van GoodPlanet Belgium.