Elke tweede zondag van juli wagen duizenden burgers over heel Europa de sprong voor proper water

Op 14 juli 2019 kon je op 20 locaties in België deelnemen aan Big Jump. Meer dan 1500 mensen sprongen in hun lokale rivier, meer of zwemvijver om aandacht te vragen voor de waterkwaliteit. Ze werden aangemoedigd door 3000 toeschouwers. Over heel Europa werd Big Jump georganiseerd in 10 landen op zo’n 60 locaties.

 

Bekijk het Facebookalbum van Big Jump 2019.

Big Jump 2020 vindt plaats op zondag 12 juli om 15u.

 • Waar kon je op zondag 14 juli 2019 meespringen?
 • Waarom zou ik in vuil water springen om aandacht te vragen voor proper water?
 • Kan ik ook een Big Jump organiseren?
 • Wat kan ik nog meer doen voor proper water?
Big Jump in Vlaanderen


Big Jump en Wallonie

 • Aiseau, à 14h dans la Biesme, La Ferme des Castors – Contact : La Ferme des Castors, ferme@castor.be
 • Genval-Overijse, à 15h dans le lac de Genval, Ponton du Yacht Club du lac de Genval – Contact: buntinx.bernard@gmail.com
 • Han-sur-Lesse, à 13h30 dans la Lesse, Sortie des Grottes de Han – Contact : Laurent Haesen, loran@speleo.be
 • Huy, à 10h dans la Meuse, Quai Dautrebande, 6 – Contact : COOL HUY, meuse@traverseedelameuse.be – Facebook
 • Rochefort/Lessive, à 15h dans la Lesse, Barage de la Lesse, entre les deux ponts à l’entrée du village – Contact : Pol Bouche, polbouche@gmail.com
 • Saint-Léger, à 15h dans le Lac de Conchibois, Centre sportif et culturel de Saint-Léger – Contact : Commune de Saint-Léger, monique.jacob@saint-leger.be
 • Seneffe, à 12h dans l’ancien canal Charleroi-Bruxelles, complexe sportif de l’ADEPS à La Marlette, Seneffe – Contact : Contrat de Rivière Senne, info@crsenne.be
 • Wépion/Namur, le 7 juillet à 12h dans la Meuse, Rue des Pruniers, 11 Ravel de la Meuse Wépion, à 400 m en aval de l’écluse de Tailfer – Contact : Louis Lambert, randoaviron@rcnsm-aviron.be

Op 23 oktober 2000 werd de Europese Kaderrichtlijn Water (EKW) door het Parlement aangenomen. Deze Europese waterwet moest ervoor zorgen dat onze rivieren, stromen en andere wateroppervlaktes tegen 2015 een goede ecologische toestand bereikten. We mogen trots zijn op de vooruitgang sinds 2000, maar de doelstelling is nog niet bereikt. De meeste Europese lidstaten moesten hun vertraging verantwoorden en kregen uitstel tot uiterlijk 2027. Landbouw, industrie, overheden en huishoudens moeten dus extra inspanningen leveren opdat alle rivieren zich opnieuw in een goede ecologische toestand bevinden. Big Jump brengt dit jaarlijks onder de aandacht en herinnert iedereen aan de nakende deadlines en het belang van proper natuurlijk water.

Update: meer dan 375.000 mensen tekenden de bevraging van de Europese Commissie en brachten zo hun bijdrage voor het behoud van een sterke Europese waterwet.

Zowat iedereen die op een positieve manier aandacht wil vragen voor proper water kan een Big Jump organiseren. We moedigen individuen en lokale besturen sterk aan om samen te werken met een lokale organisatie of vereniging. Politieke partijen worden niet aanvaard als organisator van een Big Jump, maar kunnen uiteraard wel deelnemen en hun achterban aansporen om dat ook te doen. Iedereen die interesse heeft om een Big Jump te organiseren, moet zich aanmelden. Je krijgt toegang tot een draaiboek met stappenplan. GoodPlanet staat klaar om je te begeleiden.

Met deze tips vermijd je ook de rest van het jaar watervervuiling:

Maakt mijn wasmiddel ook het water extra proper? Helaas niet. Schoonmaakmiddelen en wasproducten bevatten heel wat stoffen die het water vervuilen. Dat maakt waterzuivering duur en moeilijk. Kies dus voor ecologische producten. Die breken vollediger en sneller af in het water. Of zoek online een recept om je eigen wasmiddel te maken, da’s ook nog eens veel goedkoper.

Mag ik mijn fleecetrui nog wassen? Tuurlijk, maar was je synthetische kledij niet te vaak. Check het etiket en kies zoveel mogelijk voor natuurlijke stoffen. Zo vermijd je dat microplastics in het water terechtkomen. De waterzuiveringsinstallaties kunnen deze minuscule deeltjes niet tegenhouden. In zee worden ze opgeslokt door schaaldieren, zoals mosselen. Zo komen ze uiteindelijk op ons bord terecht.

Moet ik mijn tanden minder vaak poetsen? Dat hangt ervan af. Bevat jouw tandpasta plastic? Via de app Beat the microbead kan je checken welke cosmeticaproducten microplastics bevatten. Vervangen maar!

Waarom is onkruid goed voor de waterkwaliteit? Tuinier natuurvriendelijk. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, want die komen sowieso ongezuiverd in de natuur en waterlopen terecht.

Wat hebben plastic wegwerpzakjes te maken met mosselen? Gebruik een herbruikbare tas voor je boodschappen. Koop groenten, fruit, noten, pasta, koffie … zoveel mogelijk in bulk. Toch een plastic zakje, flesje of rietje? Gooi het niet op straat, maar sorteer het in de juiste vuilnisbak. Ook sigarettenpeuken. Zo zorg je ervoor dat de plastic soep, de ronddrijvende vuilnisbelt in de oceaan, niet nog groter wordt.

Gebruik ik te veel water? Hoe minder water je gebruikt, hoe minder water je vervuilt. Herstel lekken zo snel mogelijk, laat de kraan niet onnodig lopen, installeer spaarkoppen op kranen, kies voor waterzuinige toestellen en gebruik regenwater om te poetsen, het toilet door te spoelen, de wasmachine te laten draaien en in de tuin.

GoodPlanet coördineert sinds 2005 de Big Jump* in België en geeft een podium aan de tientallen organisaties die lokaal hun schouders onder deze activiteit zetten. Op Europees niveau wordt de Big Jump gecoördineerd door European Rivers Network (ERN).

Meer weten? Een Big Jump organiseren?
bigjump@goodplanet.be

* Naar een idee van Roberto Epple en andere stichtende leden van GoodPlanet Belgium.

BigJump wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van Aquafin.