11/07/2021 – Persbericht

300 Big Jumps voor meer proper en toegankelijk zwemwater in onze waterlopen

Op zondag 11 juli om klokslag 15 uur sprongen bijna 300 ‘Big Jumpers’ in België, samen met  duizenden burgers over heel Europa, in lokale rivieren om aandacht te vragen voor meer proper en toegankelijk zwemwater in onze rivieren. De meeste springers – meer dan de helft – verzamelden in Gent, waar ondanks de hoge e-coli-waarden toch goed 150 mensen een sprong waagden in de Schelde-Leie-arm. In Huy, Machelen en Oudenburg kwamen telkens een vijftigtal mensen springen. In Antwerpen kreeg de organisatie geen toestemming wegens een te hoge concentratie aan e-coli, maar daar werd om het signaal voor meer proper water kracht bij te zetten gegaan voor een ‘No Jump’.

Verschillende natuur- en milieuverenigingen zoals het Gents Milieufront en Waterland,’t Spaans Tolhuis  en Traversée de la Meuse organiseerden een Big Jump. Omdat er tot het laatste moment grote onduidelijkheid was over wat wel en niet kon met de covid-maatregelen en er sommige locaties nog op het laatste moment moesten afhaken, waren er dit jaar maar een handvol Big Jumps in plaats van de tientallen in een gewoon jaar. “Maar op zondag 10 juli 2022 gaan we weer voluit voor tientallen massasprongen met méér dan duizend man! Toch vonden we het zeker dit jaar extra belangrijk om toch een signaal te sturen naar onze beleidsmakers.”, zegt Ina Krueger van GoodPlanet.

Zijn onze rivieren dan echt zo vuil? Jo Van Cauwenberghe, directeur van GoodPlanet Belgium, die de Big Jump al sinds jaar en dag organiseert: “Het is al veel beter dan pakweg twintig jaar geleden, maar we zijn er nog lang niet: Geen enkele van de Vlaamse rivieren voldoet aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water.” De EU legde deze beleidsmaatregel op om een goede ecologische toestand te herstellen, maar de eerste deadline in 2015 werd gemist. Europa gaf uitstel tot 2027, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Foto boven: ©Dieter Telemans – GoodPlanet Belgium