Bekijk hier de nieuwsbrief online

Vooruitblik schooljaar 2019 - 2020


Jullie namen het voorbije schooljaar opnieuw massaal deel aan onze projecten. Bedankt voor jullie engagement! Maken we ook volgend schooljaar samen werk van een 'GoodPlanet'? Schrijf je klas of school nu al in voor deze gratis activiteiten.
Voor iedereen:
5 actiedagen verspreid over het schooljaar. 5 evenementen waarbij duizenden studenten en leerkrachten via kleine gebaren gaan voor een mooiere planeet. Eenvoudige acties die samen het verschil maken:

Eet lokaal – 15 oktober 2019: Ik eet lokaal en seizoensgebonden.
Zero afval – 21 november 2019: Ik ga voor minder afval.
Dikketruiendag – 11 februari 2020: Ik doe mee aan klimaatactie.
Iedereen waterdrager – 20 maart 2020: Ik ga zorgzaam om met water.
Buitenlesdag – 30 april 2020: Ik trek naar buiten om te leren, spelen en bewegen.
Staat genoteerd in mijn klasagenda!

Goesting in groenten & fruit


GoodCook geeft leerlingen van het 4de tot 6de leerjaar zin in  lokale en seizoensgebonden groenten en fruit. Deze educatieve (kook-)workshop legt het verband tussen voeding die gezond is voor ons en goed is voor de planeet. Leerlingen leren de seizoenen kennen, voelen, ontdekken en proeven. Iedereen krijgt een schortje en een GoodCook receptenboekje mee naar huis om de heerlijke seizoensgerechtjes opnieuw te maken. Bekijk de Karrewiet-reportage. 
Ik nodig een GoodCook uit in mijn klas

Leercentrale geothermie en warmtenetten
 

Diepe geothermie vormt een onmisbare schakel in de hernieuwbare energiemix van de toekomst. VITO bouwt de eerste diepe geothermiecentrale in Vlaanderen en levert pionierswerk om diepe geothermie grootschalig uit te rollen in Vlaanderen. Je kan met je leerlingen op bezoek komen in deze leercentrale. Een gids van GoodPlanet dompelt jullie tijdens een twee uur durende rondleiding onder in de wereld van aardwarmte en warmtenetten.
Ik schrijf m'n klas in voor de rondleiding

Street Motion:
Jongeren eisen de straat op

 

Hoe verplaatsen je leerlingen zich naar school en door de stad? Sportief op de fiets, met de step of skateboard, chill met de metro of lekker te voet? Dit najaar lanceren we wekelijks uitdagingen die je leerlingen zelfstandig kunnen uitvoeren. De opdrachten zetten aan tot nadenken over mobiliteit en verkeersveiligheid. Ze stellen hun eigen keuzes in vraag, denken na over de impact ervan en confronteren anderen met hun keuzes.
M'n leerlingen gaan de wekelijkse uitdagingen aan

Duurzame mobiliteit

Voor het lager onderwijs

Vanaf september 2019 lanceren de MIVB en GoodPlanet Belgium de tweede editie van MobX Adventure. Tijdens de eerste editie konden meer dan 60 klassen van de 3e graad deelnemen aan deze leuke, educatieve campagne. Aan de hand van 3 of 4 sessies met wetenschappelijke experimenten,  raadsels en creatieve workshops, denken kinderen na over thema's als duurzame mobiliteit in de stad, de rol van het openbaar vervoer in Brussel en de veiligheidsuitdagingen die daarmee gepaard gaan. 

Van oktober 2019 tot mei 2020 zijn er verschillende activiteiten gepland voor Brusselse klassen van het 5en 6e leerjaar.

Voor het secundair onderwijs

60:00, 59:59, 59:58, 59:57, … De deuren van de bus sluiten zich achter de leerlingen. De klok begint terug te tellen. De workshop MobXperience begint.
 
Na een succesvolle try-out daagt dit project van de MIVB en GoodPlanet je leerlingen in de lente van 2020 opnieuw  uit. Aan de hand van vernieuwende werkvormen, zoals een ‘escape-bus’, denken de jongeren na over actuele thema’s als duurzame mobiliteit, klimaatverandering en het gebruik van het openbaar vervoer.

Voor leerlingen van het secundair onderwijs in Brussel.
Maak je leerlingen bewust van duurzame mobiliteit
Financiële educatie 

Verantwoord budgetbeheer is een basisvaardigheid om actief aan de moderne maatschappij te kunnen deelnemen. Zijn de jongeren in jouw klas klaar om zowel op persoonlijk als professioneel vlak hun financiële toekomst in handen te nemen?
Onze educatieve partner La Fabbrica lanceert Budget Responsible, een internationaal project rond financiële educatie voor jongeren. Jongeren worden gestimuleerd om na te denken over hun dagelijks budget en spaargewoonten. Ook het economisch en sociaal belang van sparen en lenen komt aan bod. Hoe kunnen ze hun huidige en toekomstige projecten op een financieel verantwoorde manier realiseren?

Voor leerlingen van de 2de en 3de graad secundair onderwijs.
Ontdek de innovatieve tools van Budget Responsible
Een project op maat van jouw klas of school? Een duurzame week met educatief aanbod organiseren in je gemeente? Kinderen en jongeren betrekken bij het klimaatbeleid van je stad? Contacteer ons en we bekijken samen de mogelijkheden.

 Peter Hulpiau
 02 893 08 10
GoodPlanet Belgium vzw - Edinburgstraat 26, 1050 Brussel - 02 893 08 08
We zijn elke werkdag bereikbaar van 9u tot 12u30 en 13u30 tot 17u.

Samen maken we van deze planeet een GoodPlanet
Met jouw steun kunnen we nóg meer mensen inspireren en overtuigen om duurzaam samen te leven. Voor giften vanaf 40 euro bezorgt GoodPlanet je een fiscaal attest.