Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief
 

Zag je onze nieuwe website al?
 

We maakten een nieuw zoekmenu zodat jij het geknipte project, de beste workshop of het gepaste lespakket voor jouw klas makkelijk terugvindt. Het enige wat je hoeft te doen is filteren op doelgroep, type activiteit en/of thema. Probeer het eens uit en ontdek wat we jou kunnen bieden. Meestal kan je helemaal gratis deelnemen aan onze projecten en workshops, dankzij onze vele partners.
 
Hieronder zetten we enkele activiteiten in de kijker waarvoor we nog enkele plaatsen vrij hebben. Grijp je kans en schrijf je klas meteen in.
 
Tot snel, bij jou op school,
Team GoodPlanet
Lager onderwijs
 
Slechts 7% van de Vlaamse kinderen tussen 6 en 14 jaar eet voldoende groenten en fruit. Daarnaast eten ze te veel suiker en bewerkt voedsel. Gezonde voedingsgewoonten aanleren kadert binnen het opvoedingsproject van de school en draagt bij tot meer bewuste, evenwichtige en aandachtige leerlingen. GoodPlanet helpt je op weg met een klasworkshop en/of een schooltraject.

Kleuters tot studenten

Al meer dan 400 groepen zetten hun schouders onder de GoodPlanet Challenges. Is jouw school al ingeschreven?
Secundair onderwijs

Workshops in de klas: Uitstap: foto-expo Carl De Keyzer combineert thema’s klimaat en migratie

Wedstrijden:
  • Serveert Eurostar binnenkort het gerecht van jouw leerlingen?
  • Je leerlingen maken kennis met duurzame mobiliteit via ludieke foto-uitdagingen (enkel in Brussel).
Vijf keer per jaar dagen we iedereen uit om samen met een eenvoudige en haalbare actie een wereld van verschil te maken. Deelnemende groepen krijgen toegang tot communicatiemateriaal, educatieve tools en praktische tips.
 
Doe je mee? Vergeet je klas of school niet (opnieuw) te registreren. Enkel zo kunnen wij tonen hoe groot de groep is van mensen die hun schouders zetten onder deze uitdagingen.

Eet lokaal (16/10) was de eerste actiedag van het schooljaar. Meer dan 300 scholen aten lokaal en seizoensgebonden.
Deze uitdagingen komen er nog aan:
Zero afval - 22 november 2018: minder afval, zo kan het ook
Dikketruiendag - 12 februari 2019: dikke trui aan, verwarming "uit"
Iedereen waterdrager - 22 maart 2019: verborgen water? 
Buitenlesdag - 25 april 2019: de voordelen van buiten les geven
Ik schrijf mijn klas/school in

GoodFood@School: met de hele school werk maken van een gezond en duurzaam beleid rond voeding


Met de directie en het leerkrachtenteam denken we in een werksessie na over het voedingsbeleid op school. Drie klassen (eentje per graad) onderzoeken elk een aspect van duurzame voeding in een workshop van 120 min. Leerlingen proeven, ruiken, voelen en ervaren. Zo werken we stap voor stap aan een breed gedragen gezondheidsbeleid en krijgen ook ouders goesting in meer van dat.
 
Ik wil wil meer weten

Goesting in groenten & fruit


Met een GoodCook-workshop krijgen jouw leerlingen van het 4e tot 6e leerjaar de smaak te pakken van lokale en seizoensgebonden groenten en fruit. Wat is het verband tussen voeding die gezond is voor ons en goed is voor de planeet? Ze leren de oogstseizoenen kennen en krijgen na afloop een boekje om samen met hun ouders heerlijk makkelijke seizoensgerechtjes te maken. Bekijk de Karrewiet-reportage.
Ik nodig een GoodCook uit in mijn klas

Een duurzame levenscyclus voor elektrische toestellen, kan dat?
 

Waar komen onze elektrische toestellen vandaan? Welke materialen en grondstoffen zitten erin verwerkt? En wat gebeurt er achteraf mee? Via een interactief spel ontdekken je leerlingen wat circulaire economie en urban mining in de praktijk betekenen.
Ik schrijf mijn klas in

Foto-expo Higher Ground @ Red Star Line Museum, Antwerpen


Fotograaf Carl De Keyzer beeldt zich het dagelijkse leven in van nieuwe vluchtelingen. Weggejaagd door de klimaatverandering. Een rondleiding met workshop voor scholen combineert de thema's migratie en klimaat. Tijdelijke expo tot januari 2019 in het Red Star Line museum in Antwerpen.
Ik vraag een rondleiding + workshop aan

Een koolstofarme samenleving tegen 2050


Hoe pakken jouw leerlingen deze uitdaging aan? Onze klimaatcoaches komen naar je klas om het samen uit te zoeken via de interactieve webtool my2050.be.

Na de workshop kan je als leerkracht zelfstandig aan de slag met de tool.
Ik nodig een klimaatcoach uit in mijn klas

Bedenk een duurzaam gerecht voor zakenreizigers


Via deze internationale wedstrijd voor jonge foodies nemen leerlingen uit België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk het tegen elkaar op. Het winnende gerecht wordt vanaf april 2019 gedurende drie maanden geserveerd in de Eurostar-treinen voor de Business Premier-reizigers. Bovendien krijgt de winnaar de kans om samen te werken met een topchef. Een uitgelezen kans om met je leerlingen in te zoomen op duurzame ingrediënten.
Ik wil meer weten

Street motion


Een selfie met de fiets, een bushokje vullen met zoveel mogelijk vrienden, valse boetes uitdelen aan auto’s in de buurt, ... Via een web app laten we wekelijks nieuwe leuke uitdagingen op je leerlingen los. Zo ontdekken ze op een ludieke manier de aspecten van duurzame mobiliteit in de schoolomgeving. Momenteel doen al 25 groepen uit 7 scholen mee. Samen brachten de leerlingen al meer dan 50 uitdagingen tot een goed einde. En dat doen ze helemaal zelfstandig. Geef jij hen als leerkracht een duwtje in de juiste richting?
Wijs me de weg naar de webapp
GoodPlanet werd door een professionele jury gekozen als ambassadeur van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in België. Samen met de andere SDG Voices gaan we de uitdaging aan om de SDG’s bekend te maken bij de Belgische bevolking. www.sdgs.be
GoodPlanet Belgium vzw - Edinburgstraat 26, 1050 Brussel - 02 893 08 08
We zijn elke werkdag bereikbaar van 9u tot 12u30 en 13u30 tot 17u.

Samen maken we van deze planeet een GoodPlanet
Met jouw steun kunnen we nóg meer mensen inspireren en overtuigen om duurzaam samen te leven. Voor giften vanaf 40 euro bezorgt GoodPlanet je een fiscaal attest.
Website: www.goodplanet.be
Nieuwsbrief: inschrijven - uitschrijven