Ondernemende jongeren zetten hun schouders onder een duurzame textielsector
GoodPlanet, De Kringwinkel Antwerpen, Junior Argonauts en UNIZO slaan de handen in elkaar om jongeren anders te doen kijken naar de kleren die ze dragen. 

Wake up, shake up, start up! neemt jouw leerlingen mee in een duurzaam verhaal van grondstoffen, textiel, mode, tweedehandswinkels, innovatie, ondernemerschap en circulaire economie. Het traject begint met een katoenen slipje en eindigt met een wedstrijd voor jonge ondernemers. 
Grijp je kans, er kunnen nog maar 5 klassen gratis inschrijven!

Wake up!

Van katoen: docu over de reis van een onderbroek

Je ontvangt een link naar een online documentaire die in 40 minuten het verhaal vertelt van een eenvoudig stuk textiel: een katoenen slipje. Zo ontdekken je leerlingen wat de uitdagingen zijn in de textielsector. Bekijk de teaser:
Kan je niet deelnemen aan het volledige project, maar wil je het thema in de klas aankaarten aan de hand van de documentaire? Via dit formulier kan je de toegangscode aanvragen. Hier vind je extra informatie om de verhalen uit de film te bespreken en verder uit te diepen met je leerlingen.
Shake up!
Projectidee voor een circulaire textielsector bedenken en uitwerken
Bij de start van het traject vragen we de leerlingen om hun favoriete kledingstuk te dragen. Waarom houden ze er zo van? We stellen onszelf voor aan de hand van dit kledingstuk. Want kledij is één van de manieren om de buitenwereld te tonen wie je bent.

Workshop circulaire economie door GoodPlanet
 

We schetsen de grenzen van het huidig economisch model, maar focussen vooral op kansen, oplossingen en alternatieven binnen de circulaire economie. Via de methodiek customer journey mapping krijgen de jongeren inzicht in hun gedrag als consument. Tijdens een rollenspel stimuleren we systeemdenken. Een brainstormsessie prikkelt hun creatieve voelsprieten. Welke oplossingen bedenken jouw leerlingen voor de tonnen ongebruikte stoffen en kledij die niet verkocht raakt?

Duur: 2 lesuren
Locatie: in de klas

Op bezoek bij De Kringwinkel Antwerpen
 

Hoe gaat het eraan toe op de sorteerafdeling? Hoe werkt zo’n sorteerinstallatie? Wat maakt dat het ene kledingstuk in de kringwinkel belandt en het andere niet?  Jeansmerk HNST schotelt je leerlingen een concrete case voor. Daarna zetten de jongeren zelf de schaar in een stuk textiel. Wat moeten we met al deze grondstoffen?

Duur: 2 lesuren
Locatie: De Kringwinkel Antwerpen

Workshop creatief ondernemen door Junior Argonauts

 
Je leerlingen ontdekken hoe hun idee kan uitgroeien tot een echte onderneming. De perfect match tussen ecologie en economie? Het kan! Ze krijgen tips & tricks om hun projectidee voor te stellen met een filmpje.

Duur: 2 lesuren
Locatie: in de klas

Start up! 


Leerlingen die gebeten zijn door duurzaam ondernemen kunnen hun filmpje tot 8 februari indienen voor een wedstrijd. De jongeren met de vijf origineelste, creatiefste of meest bruikbare oplossingen winnen een gratis deelname aan een driedaags ondernemerskamp van Junior Argonauts. Daar krijgen ze de kans om hun idee verder uit te werken. Ze werpen een blik achter de schermen in bedrijven en worden door experten klaargestoomd om eventueel hun eigen start-up op te richten. 
Ik schrijf mijn klas in
Goed om te weten:
  • Het UNIZO-netwerk onderwijs & ondernemen biedt leerkrachten van scholen die lid zijn nog meer mogelijkheden om de ideeën van hun leerlingen te ondersteunen.
  • In totaal kunnen 25 klassen gratis deelnemen. Inschrijven kan tot wanneer alle plaatsen volzet zijn of tot uiterlijk 31 oktober 2018.
Een samenwerking van:


Met de steun van:

GoodPlanet Belgium vzw - Edinburgstraat 26, 1050 Brussel - 02 893 08 08
We zijn elke werkdag bereikbaar van 9u tot 12u30 en 13u30 tot 17u.

Samen maken we van deze planeet een GoodPlanet
Met jouw steun kunnen we nóg meer mensen inspireren en overtuigen om duurzaam samen te leven. Voor giften vanaf 40 euro bezorgt GoodPlanet je een fiscaal attest.
Website: www.goodplanet.be
Nieuwsbrief: inschrijven - uitschrijven